Hamarosan itt a december 6-ika, ezzel pedig világkörüli útjára indul a gyermekek által várva várt Mikulás. A rénszarvas-húzta szánon közlekedő öregúrnak rengeteg házba kell elvinni ilyenkor az ajándékokat, így nem árt, ha a fárasztó útján meg tud pihenni, és tud valamit harapni. Ezért most három pofonegyszerű, de istenien finom mikulás sütemény receptet mutatunk, amiket a gyerkőcökkel is el lehet készíteni.
1. A megunhatatlan Mikulás sütemény recept: gyömbéres kekszek
A december közeledtével nemcsak a Mikulás érkezik, hanem a mézeskalács-szezon is! A gyerekekkel ráadásul remek móka ennek az egyszerű keksztésztának a begyúrása, kiszaggatása, majd a sütés után a díszítés. Szerezzetek be egy mikulás sütemény tematikájú szaggató-készletet és már készíthetitek is a nagyszakállúnak a finomságokat!
Hozzávalók:
- 220 g búza finomliszt
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g vaj
- 120 g virágméz
- 150 g barna cukor
- 2 tojás
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 tk sütőpor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet só
A díszítéshez:
- magvak (pl. mandula, dió, törökmogyoró)
- cukorkák
- citromlé
- porcukor
- tojásfehérje
Elkészítés:
A gyömbéres mikulás süteményhez először vízgőz felett, egy kisebb lábosban melegítsd össze a mézet, a cukrot, a fűszereket, a citrom héját és a vajat úgy, hogy a cukor alaposan feloldódjon. Amikor ez megtörtént, hűtsd ki az alapot, majd verd bele a tojásokat.
Egy nagyobb keverőtálban szitáld össze a liszteket, add hozzájuk a sütőport és a sót, majd gyúrd össze a tojásos-cukros-mézes alappal. A keksztésztát ezután csomagold méhviaszos csomagolóba vagy viaszos papírba, majd néhány órára, de akár egész éjszakára is tedd a hűtőbe pihenni.
Lisztezett nyújtódeszkán, egy sodrófa segítségével nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm-es vastagságúra, majd a mikulás sütemény szaggatók segítségével szaggasd ki belőlük a kekszeket. Díszítheted őket cukorkákkal vagy magvakkal, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire, és 190 °C-ra előmelegített sütőben süsd meg 10-12 perc alatt. Várd meg, amíg a kekszek alaposan kihűlnek, majd egy konyhai lapát segítségével távolítsd el őket a tepsiről. Ekkor jöhet az írókázás: felvert tojásfehérjéből, porcukorból és citromléből készíts írókát, és kedved szerint dekoráld a kekszeket!
2. Mandulás hógolyók
Bár havat mostanában ritkán látunk december elején, ettől még Mikulás alkalmából megidézhetjük a tél elmaradhatatlan szimbólumát. Ezeknek a mandulás „hógolyóknak” a gyúrásában a gyerkőcök is bátran részt vehetnek, ahogy a végén a kókuszreszelékbe forgatásban is.
Hozzávalók:
- 30 dkg búza finomliszt
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
A díszítéshez:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
Ehhez a mikulás sütemény recepthez először kézzel vagy robotgéppel dolgozd össze a lisztet a darált mandulával, a sóval, a feldarabolt vajjal és a tojássárgájával. A tésztát formázd golyóvá, majd méhviaszos csomagolóba vagy viaszos papírba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni legalább egy órára. A kihűlt tésztából aztán szaggass kisebb darabokat és gyúrj belőlük kb. 3 cm átmérőjű golyókat. Sütőpapírral bélelt tepsin, 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd meg őket kb. 12 perc alatt.
Amíg sülnek a mikulás sütemények, keverd össze a porcukrot a kókuszreszelékkel, majd a még meleg tésztagolyókat forgasd meg a „hóban”, és hagyd kihűlni őket.
3. Habkönnyű manósapkák
A karácsonyi időszak elengedhetetlen eleme a habcsók. Ezeket a kívül roppanós, belül krémes édességeket lehet karácsonyfa alakban, vagy akár a mikulás sütemények jegyében manósapkaként is elkészíteni. A különleges habcsókokhoz pedig csupán némi extra ételfestékre és díszítő cukorkákra lesz szükséged!
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje
- 400 g kristálycukor
- ételfestékek
- cukordekoráció vagy díszítő gyöngyök
Elkészítés:
Ennek a mikulás süteménynek az elkészítéséhez egy lábasban először vizet kell forralnod, majd ráültetned egy tálat, amiben a tojásfehérjét és a cukrot melegíted vízgőz fölött. Fontos, hogy semmiképp ne forrald fel a keveréket, nehogy elkezdjen megfőni a tojásfehérje, de azért alaposan melegítsd fel.
Ezt követően húzd félre a tálat, majd robotgéppel vagy botmixerrel, magas fokozaton verd habosra a keveréket, amíg ki nem hűl. Masszív állagú, krémes habcsókkrémet kell kapnod. Porciózd szét tálakba, majd színezd őket különböző színű ételfestékekkel. Minden adagba elég mindössze 1-2 csepp.
A mikulás sütemény recept következő lépéseként a különböző krémeket adagold egymás mellé hosszában egy nyomózsákba. Sütőpapírral bélelt tepsire, egyszerű csővel nyomj ki kisebb manósapkákat, amiket aztán díszíthetsz karácsonyi cukorkákkal, ehető gyöngyökkel. A sapka pompomjának egy nagyobb díszítőgyöngyöt javaslunk. Ezt követően 90 °C-ra előmelegített sütőben szárítsd 50-60 percig a habcsókokat, majd kapcsold le a sütőt, támaszd ki az ajtaját és hagyd teljesen kiszáradni őket!
Comments are closed.