Műanyagmentes július

Nem is lehetne jobb időpontot találni a műanyagmentes hónap meghirdetéséhez, mint egy nyári hónapot. Persze jobb lenne, ha világszerte nem lenne ekkora a műanyag hulladéktermelés és ez mára nem vált volna égető problémává. De visszatérve az előző gondolathoz, nyáron több időt töltünk kirándulással, nyaralással és egyéb szabadtéri tevékenységekkel, így könnyebben kerülnek elő az egyszer használatos műanyagok, mint egy pohár, tányér vagy PET palack. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk pár olyan tippet, amivel könnyen és gyorsan tehetsz azért, hogy jobban óvd a környezeted.

Vásárláskor

Sajnos a műanyagok közül nem minden típus hasznosítható újra, és ami az is lenne, nem mind jut el eddig a folyamatig. Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot már odafigyelsz a környezetedre, de a legjobbat azzal teheted, ha minél kevesebb hulladékkal terheled  a természetet. 

Gyümölcs és zöldség vásárlásakor, ne használj műanyag zacskót, ha kisebb mennyiséget veszel, amúgy sem szükséges, nagyobb mennyiség esetében pedig már remek újrahasználható zsákokat szerezhetsz be. Ezeket boltban és piacokon is jól használhatod, korábban is megvoltunk ennyi műanyag nélkül, most is menni fog. Visszagondolva még 15-20 évvel ezelőtt is a piacon a mérőkosárból a saját táskánkba (többnyire vászon) pakolták a megvásárolt termékeket, ez ma se lehet gond, ha kicsit figyelünk, hogy ne automatikusan kerüljön minden műanyag zacsiba. 

Amire vásárláskor még figyelhetsz, hogy inkább olyan terméket válassz, aminek nem műanyag a csomagolása vagy legalább újrahasznosítható. Ha van lehetőséged keress fel olyan boltot, ami csomagolásmentes és neked kell a saját üvegeidet, tárolóeszközeidet magaddal vinned a vásárláshoz. 

Tipp: Ha bizonytalan vagy, hogy újra hasznosítható-e az adott műanyag, keresd az alábbi jelöléseket, a zöld jelzés az újrahasznosítható, a piros a nem újrahasznosítható fajtákat jelzi:

Evés, ivás 

2021-től betiltják az Európai Unióban az egyszer használatos műanyagokat, mint például: evőeszközök (lássuk be ezek még csak túl hasznosak sem voltak, mindenki átélhette már, hogy beletörik a villája az ebédbe), ételtárolók, szívószálak. 2021-ig még van egy kis idő, de már addig is elkezdheted a felkészülést és kiiktathatod ezeket az életedből. Például ha tudod, hogy olyan helyre mentek ahol műanyagot adnának, készülhetsz saját kanálgéppel vagy bambusz evőeszközzel. Ha szeretsz szívószállal inni, abból is válassz környezetbarát darabot

Nem csak mi, mindenki más is

Minden egyes le nem gyártott, a környezetet nem szennyező műanyag számít. Nem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben, nap mint nap sokan tesznek azért, hogy visszaszoruljon a műanyag hulladék. Egyre több olyan vendéglátóhelyet találsz, ahol kérheted a saját poharadba a kávét vagy amit éppen szeretnél, olyan helyek is vannak ahol műanyag ételdoboz helyett papír vagy más lebomló anyagból készült dobozt adnak, de sok helyen az általad vitt ételtartóba is kérheted a menüt. A nagyobb fesztiválokon repoharat vezettek be, hogy ne sok egyszer használatos pohár kerüljön a kukába, a repoharakat el is viheted és később is használhatod akár otthon, akár egy kiruccanás keretében. 

Még most sem késő csatlakoznod a műanyagmentes júliushoz (és szemlélethez), hiszen minden olyan nap, amikor figyelsz erre, számít!

Comments are closed.

Navigate