Okos eszközök, amik megkönnyítik az életünk

A digitalizált világban számos eszköz áll rendelkezésünkre, amivel megkönnyíthetjük a hétköznapi feladatokat. Azonban a megszámlálhatatlan fajta szupertárgy dzsungelében hogyan találjuk meg azt, amire leginkább szükségünk van? Íme néhány tipp, milyen eszközökre érdemes beruházni.

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően mára már szinte minden használati tárgyat kaphatunk okosított verzióban is. A különböző szoftvereknek köszönhetően pedig lassan meg sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy például kiszellőzzön a lakás, kiporszívózzunk, vagy megöntözzük a virágokat, gyakorlatilag szinte minden automatizált és csatlakoztatható tablethez vagy mobilhoz. De pont a sok lehetőség miatt fordulhat elő az is, hogy hajlamosak vagyunk bedőlni, és felesleges smart eszközökre dobjuk ki a pénzt. Íme néhány tipp ahhoz, ha tényleg hasznos segítőt szeretnél választani a mindennapokhoz.

Okoskarkötő
Az okoskarkötők egészen addig tűnhetnek feleslegesnek, míg egyet ki nem próbálunk. Ezek az ügyes kis masinák ugyanis nemcsak jól mutatnak, de számos különféle szenzorral is rendelkeznek, amik mérnek egy csomó adatot, például a pulzusunk, hőmérsékletünk, gyorsaságunk, de megmutatják a GPS koordinátáinkat, és ezeket képesek is a mobilunkra továbbítani. A hozzájuk kapcsolódó applikáció pedig feldolgozza ezeket, majd különféle grafikonokat, elemzéseket készít, amik révén követhetjük, hogy mennyit sportoltunk vagy, hogy merre és mennyit kirándultunk. Vannak olyan verziók is, amik személyi edző funkcióval is rendelkeznek és az adataink, valamint céljaink megadásával egy komplex edzéstervet állítanak össze. Emellett egyes verziók figyelmeztethetnek bejövő hívásokra, üzenetekre, ami roppant praktikus lehet, ha a mobilunk éppen nincs kéznél.

Okos tojástartó
Elsőre talán viccesnek és feleslegesnek hangzik, azonban nagyon hasznos kis kütyü. Az okos tojástartó egy speciális, internetkapcsolattal rendelkező tojástároló, ami szintén egy applikációval működtethető. Ezáltal jelzi, hogy hány tojás van még a tartóba, melyik tojás milyen régi, sőt azt is, hogy melyik a romlott. Ha már egy záptojás megtörésétől megkímél minket, megérte!

Okos virágcserép
Az okos virágcserép tipikusan olyan eszköz, amelyet eleinte kinevetünk, ám mikor elkezdjük használni felismerjük, hogy milyen iszonyú nagy segítség lehet! A szerkezet ugyanis képes automatikusan meglocsolni, illetve tápanyaggal ellátni a beletett növényt. Szenzorjaival érzékeli a talajt, és ha szükségét érzi, akkor pótolja a víz- vagy tápanyaghiányt.

Smart box
Ha az okos TV-t okosítanánk, nincs másra szükségünk, mint egy Smart Boxra. Lehet túlzásnak hangzik, de előfordulhat, hogy az okos televíziónknak hiányosságaik vannak, de az is előfordulhat, hogy a hardverük túl gyenge. Ilyenkor jöhet jól a külső, úgynevezett Smart Box. A szuper kis készülék, egy DVD lejátszóhoz hasonlítható, csak itt értelemszerűen internetes appok futnak, amik segítségével lehet filmezni, zenét hallgatni, böngészni, de akár még játszani is. Az Android alapú okos dobozokon már akár több tízezer alkalmazást is elérhetünk.

Okos fogkefe
Bizony a tudomány, eljutott odáig, hogy már a fogkefénk is lehet okos. Kapható már ugyanis olyan verzió is, ami nem csak ellenőrzi a fogmosásunkat, de már arra is figyelmeztet, ha bizonyos területet nem mostunk át rendesen. Egyes modellekkel még fotókat is készíthetünk egy beépített kamerának köszönhetően. Egy szó, mint száz, egy házi fogorvos asszisztens csücsül majd a fürdőszobánk polcán.

Napjaink szerves részévé váltak a mesterséges intelligenciát tartalmazó új eszközök, és ez a folyamat szinte megállíthatatlannak látszik. Az okos otthonok és lakások lassan már hétköznapinak számítanak, és az okos termékek kínálata is óriási, éppen ezért könnyen futhatunk zsákutcába. De ne féljünk az újtól, legyünk nyitottak, ugyanis, ha megfelelő tájékozódás előzi meg egy ilyen tárgy vásárlását, igazán megkönnyíthetjük és élvezetesebbé tehetjük velük a hétköznapjainkat.

Comments are closed.

Navigate