Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, ha állásinterjúra készülsz!

Az új év, új kalandokat is hordoz, különösen, ha álláskeresés előtt állsz. A munkát azonban meg is kell szerezni, amihez a megfelelő felkészülés és megjelenés sokban hozzájárulhat. Íme néhány tanács.

Néhány speciális eset kivételével ma már nem sok értelme van máshol kutatni állás után, mint az interneten
Amikor megcsörren a telefon, és álmaink munkahelyéről hívnak minket egy állásinterjú miatt, mindannyian a legjobb formánkat akarjuk hozni. Nem elég a szakmába vágó képzés, a referenciák, a gyakorlat: el is kell adni magunkat! Tippek, mit tegyünk, és mit ne a sikeres interjú érdekében.

Interjútípus
Számos interjútípus létezik. Legyen szó HR-es, vagy szakmai, egyszeri, vagy több körös verzióról, és még sorolhatnánk, mindegyik típusnak megvan az egyedisége, és ahhoz, hogy jól szerepelj, valóban tudnod kell, hogy mivel is állsz szemben. Ezek után már szűkítheted a kört és speciálisan készülhetsz az adott találkozóra. Hisz minél többet tudsz előre, annál magabiztosabban fogsz szerepelni.

Tájékozódj a cégről
Nincs annál kellemetlenebb, ha az állásinterjún valaki nincs tisztában azzal, hogy hova is jelentkezett pontosan. A személyes találkozás előtt mindenképp keressünk rá a cég honlapjára, keressünk rá a cég nevére és olvassuk át a megjelent sajtóanyagokat. Sok vállalkozás az úgynevezett „küldetésükről” is nyilatkozik, így megtudhatjuk, milyen értékeket tartanak fontosnak. Néha az interneten keresztül a dolgozók is elmondják a véleményüket arról, miért jó ott dolgozni, ezek különösen értékes információk lehetnek a számunkra.

Gyakorold a bemutatkozást!
Egy állásinterjú során, legyen szó bármilyen cégről, az első felmerülő feladatunk a bemutatkozás lesz. Bár elsőre egyszerűnek tűnhet, nem is olyan könnyű néhány mondatban összefoglalni egy idegennek, hogy kik is vagyunk. A legjobb, ha felkészülünk és már előre begyakoroljuk önmagunk gyors bemutatását. Így még otthon át tudjuk gondolni, mit is akarunk üzenni és mik a legfontosabb dolgok, amelyeket mindenképpen szeretnénk megemlíteni.

Mit viselj
Legkésőbb a találkozót megelőző nap válasszuk ki, miben szeretnénk megjelenni. Készítsünk elő két alternatívát, hogy az időjárásnak is megfeleljünk. Emellett, jó, ha végzünk egy kis kutatómunkát, hogy milyen is a cég sztenderdje. A közösségi médián megosztott képek alapján sok dolgot leszűrhetünk az ott dolgozók megjelenése alapján. Ám tartsd szem előtt, hogy szakterületenként változhatnak az öltözködési szokások és a dress code. Fontos leszögezni, hogy ezek csak támpontok. A választott ruha elsősorban legyen olyan, ami kényelmes, illik a személyiségedhez, és amiben magabiztosnak érzed magad.

Fontos részletek amire figyelj!
A kézfogásunk sokat elárul rólunk: ha nedves, az az idegesség jele, ha erőtlen, akkor nem vagyunk elég határozottak. Emellett a szemkontaktus és a testtartás is lényeges. Önbizalomhiányra utal például, ha görnyedten ülünk, és a rebbenő tekintet, és a szemkontaktus elkerülése azt sugallhatja, hogy valami titkolni valónk van.

Sokat ronthat magabiztosságunkon, ha már előre rástresszelünk a szituációra, de néhány légzőgyakorlat elsajátításával gyorsabban megnyugodhatunk. Ezzel eltereljük figyelmünket az aggodalmainkról, így könnyebben koncentrálhatunk az előttünk álló feladatra. Az interjú során egy pohár víz, a megfelelő testtartás is segíthet abban, hogy ellazuljunk.

Soha ne késsünk el! Érdemes jóval hamarabb elindulni az adott időpontnál, mert nem tudhatjuk, hogy milyen lesz a közlekedés. Nemcsak a dugók miatt lehet nagyon könnyen kicsúszni az időből, sajnos pechünkre akár egy baleset is megbéníthatja az utakat. Ha mégis elkésünk, mindenképpen értesítsük telefonon a ránk várakozókat, hogy mi történt.

Ebben a szituációban mi kereskedők vagyunk és önmagunkat próbáljuk „eladni”. Éppen ezért minden, amit mondunk, ahogy mondjuk és amit teszünk, ahogy kinézünk, hűen kell, hogy tükrözze a ‘márkát’, amit képviselni szeretnénk.

Maradjunk jelen a beszélgetésben és mindig válaszoljunk az elhangzó kérdésre, ám a legfontosabb ne féljünk önmagunkat adni!

Comments are closed.

Navigate