5 tuti tipp, ha síelni indulsz

Hazánkban az egyik legkedveltebb téli sport a síelés. Ha idén te is nekivágsz a hófödte lankáknak, fontos, hogy megfelelően felkészülj. Íme néhány szuper tipp, amire nem árt odafigyelni!

Végre itt a síszezon! Legyen szó egy intenzív sítúráról, vagy egy hosszúhétvégés, relaxáló hobbisportolásról, egy ilyen kiruccanásra bizony legalább annyira fel kell készülni, mint egy nyaralásra. Összegyűjtöttünk számotokra néhány hasznos tippet, amit érdemes megfogadni, mielőtt útnak indulnál.

Megfelelő úti cél megtalálása
Ha kezdő síelők vagyunk, több szempontot is figyelembe kell vennünk, a megfelelő úti cél kiválasztásánál. Mindenütt vannak zöld, kék, piros és fekete pályák is, de nem mindegy, hogy milyen arányban. Olyan helyeket keress, ahol van a tudásszintednek megfelelő gyakorlópálya, felvonó, illetve kezdésként tanácsosabb nem a legtávolabbi helyszínek közül válogatni.
A főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart, és a február az abszolút csúcs, ezért ilyenkor készülni kell arra, hogy jobban a zsebedbe kell nyúlni. Tanuláshoz leginkább a januári és a decemberi időszakot ajánlják.
Szállásnak apartmant célszerű keresni, mert a pályaszállások sokkal drágábbak lehetnek, bár ilyenkor számolni kell azzal, hogy a távoli elhelyezés miatt buszoznunk vagy kocsikáznunk kell.

Utasbiztosítás
Sajnos sokan elfeledkeznek róla, illetve felesleges kiadásnak tartják, pedig a síelés pont egy olyan sport, ahol sajnos nagyobb eséllyel fordulhatnak elő balesetek. Ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni, ugyanis a külföldi kórházi ellátások számlája akár milliós összegre is rúghat egy komolyabb baleset esetén.

Felszerelés
Természetesen vannak olyan alapfelszerelések, amiket jó, ha előre megvásárolunk, ilyen például az alsó és felsőruházat, a mínuszok miatt nagyon fontos ugyanis a réteges öltözködés. A bukósisak kötelező, a kesztyű pedig nemcsak a hideg ellen véd, hidd el, áldani fogod a percet is, mikor megvetted. Emellett jól jöhet egy gerinc- és fenékvédő is, mert ezek is csökkentik a sérülések súlyosságát. A sporteszközök közül válasszuk azt, ami a tudásszintünknek megfelelő, de akár kölcsönözhetünk is a helyszínen. A sípályákon a magas tengerszín feletti magasság miatt különösen erős az UV sugárzás. Éppen ezért napszemüveg és egy erős napfényvédőkrém nélkül semmiképp se indulj el!

Testi felkészülés
Még egy tanácsot nem árt megfogadni: a síszezonra a testedet is fel kell készíteni. Szakértők szerint már 1-2 hónappal hamarabb érdemes el kell kezdeni az edzést, ami lehet például futás is vagy kerékpározás, a lényeg, hogy a törzs és a láb izmait kell megerősítenünk. Ha van rá lehetőségünk, akkor gyakoroljunk indulás előtt a hazai pályákon is.

Az autó felkészítése
Ha autóval indulunk útnak ne feledkezzünk meg a jármű műszaki felkészítéséről sem. Nézessük át indulás előtt, különösen, ha tartós igénybevételre lehet számítani. Figyeljünk a gumiabroncs állapotára és persze arra is, hogy téligumink legyen. Egy téli kiruccanáshoz mindenképpen legyen nálunk hólánc, pótkerék, szerszámosláda, egészségügyi doboz, láthatósági mellény minden utas számára, égőkészlet és elakadásjelző háromszög. Ráadásul egy manuális térképet sem árt beszerezni, a GPS jelet ugyanis a hegyi, tekergős utakon, könnyen elveszíthetjük.

A síelés az egyik legcsodálatosabb téli sport, ami által egyszerre élvezhetjük a friss levegőt, a gyönyörű tájakat, az adrenalint, erősíthetjük izmainkat és saját határainkat is feszegethetjük. Ráadásul, ha a felsorolt tippeket megfogadjuk, sokkal kisebb az esély a bakikra és a síkaland az élményekről és a kikapcsolódásról fog szólni.

Comments are closed.

Navigate