Ötletes benti játékok esős napokra

Szeles és esős az idő? Bár nem vagyunk cukorból, ilyenkor a hosszabb sétákhoz, játszótéri túrákhoz kevés szülőnek van kedve. Márpedig, ha nem akarjuk, hogy a gyerkőcök szétkapják a házat, muszáj lefoglalni és lemozgatni őket. A Jófogás most összegyűjtötte a legjobb benti játékokat, amik a minőségi közös időn túl igazi élményt jelenthetnek a családnak.

Elő a klasszikus benti játékokkal!

Ország-város, torpedó, amőba? Bár a régi és megunhatatlan benti játékok közül sokat már digitális formában is könnyedén elérhetünk, érdemes ezeket a klasszikus, papír alapú verzióban is megismertetni a gyerekekkel. Ha még ennyi eszközt sem szeretnénk használni, akkor vezessük be őket a bújócska, a „hideg-meleg” kincskeresés, az „Amerikából jöttem, mesterségem címere…”, a szókígyó, a barkochba és a „fekete-fehér-igen-nem” játék rejtelmeibe. Ez utóbbiakat ráadásul hosszú és unalmas autóutak alkalmával is bátran bevethetjük.

Építsetek bármit bármiből

A gyermeki fantáziának szinte semmi sem szabhat határt. Érdemes tehát maradéktalanul kiaknázni, ennek pedig az egyik legjobb módja az, ha különböző dolgok létrehozására használjátok. Építsetek kígyót és vonatot dominóból, hatalmas várat pedig építőkockákból, kártyából vagy műanyag poharakból. Emellett egy nagyszabású, közös legózás is remek program lehet a kicsikkel. Bár szülőként néha nehéz, próbáld meg átadni nekik az irányítást: találják ki ők, hogy mit építsetek, majd osszák ki az ehhez kapcsolódó feladatokat.

Remek elfoglaltság a legózás
Forrás: Unsplash / Kelly Sikkema

A gyerekeknek igencsak nagy kedvence a benti játékok közül a bunkiépítés is, amihez a kanapé párnáitól kezdve a székeken át a takarókig bármit bevethettek. Az elkészült kis kuckóban „nyissatok cukrászdát” vagy „állatkórházat” a plüssöknek, de akár azt is eljátszhatjátok, hogy felfedezők vagytok, akik épp tábort vernek egy különleges expedíción.

Kreatív benti játékok apró művészeknek

Rajzolás, festés, gyurmázás… Jöhetnek azok a benti játékok, amik a gyerekek kreatív energiáit mozgósítják! Régi újságokból készíthettek papírmasét, kartondobozból akváriumot, só-liszt gyurmából festhető képeket vagy szobrokat. Emellett fűzhettek tésztából nyakláncot, vagy akár az origami hajtogatás rejtelmeibe is belevethetitek magatokat.

Kreatív benti játékok: gyurmázás
Forrás: Pexels / Jennifer Murray

A mesék ereje

Tanulmányok százai szólnak arról, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a mesék a gyermekkorban. A kicsik a történeteken keresztül tanulnak a valóságról, miközben a mesék a kreativitást, az empátiára való készséget is fejlesztik, az esti mese olvasásának rituáléja pedig biztonságérzettel tölti el őket. Esős napokon bátran kapjuk hát elő a kedvenc mesekönyveket vagy akár a diavetítőt is, és merüljünk el közösen a fantáziadús világokban. Igazán kreatív családok pedig akár házi élőszereplős vagy bábszínházat is berendezhetnek, amiben a gyerekek bújhatnak a kedvenc mesehőseik bőrébe.

Benti játékok: bábszínház
Forrás: Pexels / Vlada Karpovich

Benti játékok nyughatatlan örökmozgóknak

Az esős, szeles napok egyik legnagyobb kihívása, hogy miként mozgassuk le a négy fal közé rekedt csöppségeket. Szerencsére ehhez is csak némi kreativitásra és néhány eszközre van szükség. Például ragaszthatunk a padlóra maszkolószalagból ugróiskolát, de egy egyszerű tárgy elrejtésével és egy térkép megrajzolásával akár kincsvadászatot is rendezhetünk. A szennyeskosarat, kartondobozokat és a gombócba gyűrt zoknikat bátran használhatjuk célbadobós játékhoz, az egyébként kukába kerülő PET-palackokat vagy WC-papír gurigákat pedig bowling bábuként. Egy igazán mozgalmas programként egy egyszerű akadálypályát is berendezhettek különböző feladatokkal (pl. szlalomfutás, asztal alatt átmászás, egyensúlyozás), míg az állomások között rákjárásban, békaügetésben vagy fél lábon ugrálva kell közlekednie a gyerkőcöknek. Mindezt természetesen időre.

Comments are closed.

Navigate