3 egyszerű madáretető készítése házilag

Közeleg a tél, ilyenkor pedig nem árt a kertünk csicsergő látogatóira is gondolni. Amennyiben szeretnéd, hogy az alvó, hófödte birodalmadat is belepjék a madárkák, készülj fel a télre egy-két kreatív madáretető házilag történő barkácsolásával. Ez ráadásul remek, természetszeretre nevelő elfoglaltság a gyerekeknek is, akik különösen élvezik, ha a kész műveket saját kezűleg tömhetik meg finomságokkal.

Madáretető zöldséghálóból

Ez az egyik legegyszerűbben létrehozható madáretető házilag. Ráadásul az elkészítésével az egyébként szemétbe kerülő hagyma- vagy krumplicsomagoló, műanyag hálós zsákokat is újrahasznosíthatod. Első lépésként vágd el egy ollóval a zacskót záró nagy csomót, majd pakold ki belőle a zöldségeket. A hálót megtöltheted egyszerűen napraforgómaggal vagy dióval, ám ebben az esetben számolnod kell a függő etető alá eső „hulladékkal”. Ha egy kicsit tisztább műfajban gondolkodsz, célszerű faggyúból/szalonnazsírból és magvakból házi készítésű cinkegolyót gyúrnod, majd azt töltened az etetőbe. A függő etetőt lehetőleg műanyag zsinórral erősítsd fel a kertedben vagy az erkélyeden, a spárga ugyanis a nedvesség hatására megduzzad, így nehéz lesz kibogozni az újratöltéskor.

Hálós madáretető
Forrás: Pixabay / Ada K

Kreatív madáretető házilag tejesdobozból

Az újrahasznosítás jegyében az egyébként kidobásra kerülő tejesdobozokat is bevetheted a házi „madárkonyha” létrehozásához. Ehhez először a doboz aljától kb. 4-5 cm-re rajzold fel az etető bejáratát, majd egy sniccer segítségével vágd ki. Ide fog majd kerülni a madáreleség. Hogy a madáretetőt megvédd az időjárási viszontagságoktól, a tejesdoboz külsejét fesd le akrilfestékkel, de a további díszítésbe, matricázásba bátran vond be a gyerkőcöket is!

A kreatív madáretető házilag történő elkészítésének következő lépéseként fúrd át 2 ponton a tejesdoboz tetejét, ahova majd az akasztózsineget fogod fűzni. Ezt követi a ragasztópisztolyozás! A bejárat alá fúrj egy apró lyukat, majd szúrj bele egy ragasztóval bekent vékony faágat. Ez lesz a „bejárati lépcső”, amire a csicsergő látogatók ráülhetnek, ha éppen falatozni támad kedvük. Végső lépésként a tejesdoboz tetejére ragasztópisztoly segítségével rögzíts néhány fahéjrudat, mintha a házikó cserepei lennének.

Kreatív madáretető házilag tejesdobozból
Forrás: Unsplash / Joshua J. Cotten

Amennyiben a kertbe helyezed a tejesdobozból készült madáretetőt, mindenképpen szélvédett helyet keress, vagy súlyozd le az alját egy zsinegre kötött nehezékkel. Különben lengedezni fog a szélben, és így a madarak nem tudják majd megközelíteni.

Madáretető házilag PET palackból

Hiába a környezettudatos életmód felfutása, biztos minden háztartásban kallódik még néhány műanyag ásványvizes vagy mosószeres flakon. Ezek, bár sérülékenynek tűnnek, mégis több mint 300 év alatt bomlanak le, így a kidobásuk helyett akár a kertedben is remekül újrahasznosíthatod őket – méghozzá egy kreatív madáretető házilag történő barkácsolásakor.

Kreatív madáretető házilag PET palackból
Forrás: Pixabay / George

Első lépésként a palack aljától kb. 10 cm-re, mindkét oldalra rajzold fel a bejáratot, majd egy sniccer segítségével vágd őket ki. Ezt követően a nyílás alá egy forrasztópákával ejts akkora lyukat, amin átfér egy vékonyabb faág vagy szívószál. Ne felejts el a palack túloldalára is lyukat fúrni a „bejárati lépcső” kimenetének!

Aztán kötözz egy akasztózsineget a flakon nyakára, amivel majd fel tudod erősíteni az etetőt a kertedben. A kupakot pedig mindenképpen hagyd fenn az üveg száján, mert így megvédheted a beleöntött finomságokat az elázástól.

Comments are closed.

Navigate