Biztonságos hitelfelvétel? A hitelfedezeti biztosítás ebben segít

A hitelfelvétel mindig egy kis kockázattal jár, így különösen fontos, hogy ne döntsünk elhamarkodottan. Természetesen a bank is ellenőrzi, hogy a pénztárcánk elbírja-e a kölcsönt, de mi magunk is növelhetjük a biztonságot.

#szponzorálttartalom

3 helyzet, amikor jól jön a hitelfedezeti biztosítás

Hitelfelvétel előtt a bank átnézi a bevételeinket, a kiadásainkat és ellenőrzi, hogy elég biztos helyen dolgozunk-e. Azonban a kölcsönt a jelenlegi pénzügyi helyzetünk alapján kapjuk meg.

Lényeges, hogy mi magunk is meggyőződjünk arról, hogy késszen állunk a hitelfelvételre. Ne vállaljunk be olyan törlesztőrészletet, amelyet éppen csak ki tudunk fizetni. Nézzük át a kiadásainkat és próbáljuk ki, hogy milyenek a hétköznapok, ha a törlesztőrészlet összege hiányzik a családi kasszából. Ne felejtsük el, hogy váratlan kiadások bármikor jöhetnek. Egy egészségügyi probléma, egy ünnep vagy egy meghibásodott háztartási gép és máris megnövekednek a kiadásaink. A pénzügyi vésztartalék mindig jól jön, de különösen fontos, ha hitelt veszünk fel.

A pénzintézetek sem látnak a jövőbe és nem tudhatják előre, hogy vajon lesznek-e anyagi gondjaink a következő években. Az elromlott mosógép talán nem okoz pénzügyi csődöt, de lehet, hogy ennél nagyobb kihívásokkal is szembe kell majd néznünk. Gondoljunk csak egy hirtelen jött súlyos betegségre vagy arra, hogy kénytelenek vagyunk új, kevesebbet fizető állást vállalni. Persze sok esetben előfordul, hogy az évek alatt megnövekedik a fizetésünk vagy bónuszokat kapunk, de ne erre alapozzunk.  

Fontos, hogy ne ringassuk hamis biztonságérzetbe magunkat, és készüljünk fel a váratlan eseményekre.

A hitelfedezeti biztosítás megkötésével garantáljuk a hitel törlesztését. Lássuk milyen helyzetekben jöhet jól, ha van biztosításunk:

1.     Elveszítjük a munkahelyünket.

A törlesztőrészletek pontos fizetése csak rendszeres bevétel esetén lehetséges, így hatalmas csapást jelent, ha adósként veszítjük el a munkahelyünket. Nem csak a mindennapos kiadásaink fizetésével akadhatnak nehézségeink, de még azon is törhetjük a fejünket, hogy hogyan fizessünk a banknak.

Ha van hitelfedezeti biztosításunk, akkor nem kell aggódnunk az adósság miatt. A biztosító átvállalja a törlesztőrészletek fizetését, amíg nem találunk új munkát. Fontos azonban, hogy ne húzzuk sokáig az álláskeresést, hiszen maximum 6-12 hónapon keresztül fizet helyettünk a biztosító.

Azt se felejtsük el, hogy a biztosítás csak az állásunk elvesztése esetén érvényes. Ha felmondunk a munkahelyünkön vagy megegyezünk a munkáltatónkkal, akkor a biztosító nem fog fizetni helyettünk.

2.     Megbetegszünk és keresőképtelenné válunk.

Egy súlyos betegség vagy baleset ellehetetlenítheti a munkába járást, és a lecsökkent jövedelmünkből nem biztos, hogy ki tudjuk fizetni a törlesztőrészletet. Arról se felejtkezzünk meg, hogy egy gyógyulási folyamat nagy kiadásokkal járhat. Ha van hitelfedezeti biztosításunk, akkor nyugodt szívvel koncentrálhatunk az egészségünkre, hiszen nem kell aggódnunk az adósságunk miatt.

Fontos, hogy a hitelfedezeti biztosítás csak tartós betegség esetén érvényes és 60-90 napot kell várnunk, mire a biztosító átvállalja tőlünk a törlesztést. Ugyanez a helyzet a tartós munkanélküliséggel.

A biztosítás nem érvényes olyan betegségre, amely már a biztosításkötés előtt fennállt. A biztosító akkor is mentesül a fizetési kötelezettsége alól, ha elhallgatjuk az egészségügyi problémánkat.

3.     Rokkantságot vagy halált okozó baleset ér bennünket.

Senki sem szeret arra gondolni, hogy valamilyen szerencsétlenség éri. Azonban, ha nem szeretnénk adósságot hagyni magunk után, akkor ezzel az eshetőséggel is terveznünk kell.

A biztosítások eltérnek abban, hogy milyen szintű rokkantság vagy egészségkárosodás esetén lépnek életbe. A legtöbb termék 50 és 70 százalék közötti szintet határoz meg.

Ezért éri meg hitelfedezeti biztosítást kötni

Sokan úgy küzdenek meg az anyagi gondokkal, hogy a helyzet rendeződéséig figyelmen kívül hagyják a bank megkereséseit. Ez azonban a lehető legrosszabb reakció.

Ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet, akkor érdemes minél gyorsabban szólni a bankunknak. Ha együttműködőek és nyíltak vagyunk, akkor a pénzintézet közösen próbál majd megoldást találni.

Abból azonban semmi jó nem sülhet ki, ha figyelmen kívül hagyjuk a problémát és abban reménykedünk, hogy a bank elfelejtkezik rólunk. Ezzel csak azt érjük el, hogy egyre nagyobb lesz az adósságunk és egyre nehezebb lesz zöld ágra vergődni a bankkal.

Ha késlekedünk a törlesztéssel, annak súlyos következményei vannak.

Első lépésben a bank büntetőkamatot szabhat ki ránk, amely tovább növeli az adósságainkat. Ezután sor kerülhet arra, hogy egy követeléskezelő vegye át az ügyünket, és például az ingatlanunk vagy az ingóságaink értékesítésével szerezze meg a szükséges pénzt. Az is súlyos következmény, ha felkerülünk a negatív KHR listára, hiszen így elveszítjük a tovább hitelfelvétel lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy nem juthatunk adósságrendező hitelhez sem. Ez a kellemetlen helyzet azonban könnyen elkerülhető a hitelfedezeti biztosítás segítségével, illetve egy kis őszinteséggel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes félretennünk pénzügyi vésztartalékot is. Így akkor sem kerülünk bajba, ha a biztosító nem fizet azonnal.

Comments are closed.

Navigate