Otthoni játékötletek kicsiknek és nagyoknak!

Most, hogy az iskolák és az óvodák is zárva tartanak, gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a gyerekek megunják az otthonlétet. Íme, néhány szuper tipp, amivel lefoglalhatjuk a kicsiket.

Szervezett programok, foglalkozások és a barátokkal való bandázások híján bizony nem egyszerű feladat gyermekeinket lefoglalni. Pedig most különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kisebbekre és kreatív feladatokkal, játékokkal megpróbáljuk megmozgatni őket és elviselhetőbbé tenni számukra is a bezártsággal töltött napokat. Összegyűjtöttünk néhány otthon játszható szuper játékot, amit garantáltan élvezni fognak a gyerkőcök!

Rongylabdagyártás és célba dobás
Szedjük össze a lyukas, kopott és páratlan zoknikat, így egyszerre a fióktakarítást is kipipálhatjuk, majd tömjük tele a belsejüket régi anyagokkal, szakadt holmikkal. A zokni végét csomózzuk be erősen és kész is a rongylabda. Ebből gyártsunk legalább 10-15 darabot, majd indulhat is a célba dobás. Fogjunk egy kartondobozt vagy vödröt, lavórt és versenyezzünk: ki a legügyesebb a családban. Persze a felnőttek messzebbről dobjanak, hogy igazságos legyen.

Akadálypálya
A gyerekek nagyon élvezik a versenyzést és az mozgásos feladatokat, ezért ezt a játékot garantáltan imádni fogják. Készítsünk akadálypályát az udvaron vagy a nappaliban! Használjuk fel a bútorokat, például olyan székeket, ami alatt át lehet mászni, de szuper tartozékok lesznek a díszpárnák, játékok vagy labdák is, amiket  szlalomozáshoz, ugráláshoz és dobáshoz hasznosíthatunk. Egy szigszalag segítségével kötelet is rögzíthetünk a padlóra, amin egyensúlyozva kell végigmenni.
A pályát módosítsuk gyakran, hogy ne unják meg a gyerekek. Mérhetjük az időt stopperrel, hogy ez is motiválja őket a jobb teljesítményre, de akár egy megmentésre váró plüssállatot is bevonhatunk, akit csak a kalandpálya teljesítése után szabadíthatnak ki.

Kincskeresés
A kicsik imádják a rejtett tárgyakat megtalálni – különösen, ha a végén még díjjal is jutalmazzuk őket. Miután elrejtettük a „kincset”, készítsünk egy kincskereső térképet, és helyezzünk el nyomokat a lakásba, amik segíthetnek a megtalálásban. Az első nyomot tegyük könnyen megtalálható helyre, a többit pedig a lakás és akár az udvar különböző szegleteibe.
Mindezt játszhatjuk építőjáték bevonásával is. Rejtsünk el kisebb, nagyobb elemeket a lakásban, hogy ezeket megkereshesse a pici. A megtalált elemeket szét is válogathatja színek vagy méret szerint.

Kempingre fel!
Ki mondja, hogy sátrazni csak a természetben lehet? Ha van helyetek, húzzátok fel a sátrat a szobába! A picik imádják a bungikat, hagyjuk, hogy ők rendezzék be, ahogy csak szeretnék. Miután ezzel végeztek, áruljuk el nekik a titkot: ez a sátor bárhova elrepít bennünket. Ezután jöhetnek is a kalandos utazós történetek, hogy éppen kit merre repít a varázslatos sátor.

Társasjáték saját tervek alapján

Ha már az otthoni társasjáték készletet megunták a kicsik, készítsünk saját játékot! Először is kell hozzá egy nagy kartonlap, amire megrajzoljuk a pályát. Legyen rajt és cél, közte pedig jutalom- és büntetésmezők. Készíthetünk hozzá feladatos és szerencse kártyákat is. Megkönnyíti a feladatunkat, ha a játék valamilyen téma köré épül, de akár a kicsik kedvenc meséjét is vehetjük alapul, aminek helyszínein és kalandjain kell végigjutni. A bábuk készülhetnek papírból, gyurmából, vagy használhatunk különféle magvakat, de gombokat is. A lényeg, hogy együtt találjuk ki az egészet.

Szókincsfejlesztő játékok
Ha az ügyességi feladatokban elfáradtak a gyerekek, jöhetnek az elméleti, fejlesztő játékok, mint például az amőba, vagy a Fekete, fehér, igen, nem, ahol ezeket a szavakat tilos kimondani. Szuperül alkalmazható még gondolkodásra és szókincsfejlesztésre a Hottentották királya elnevezésű játék, vagy a nagyobbakkal, akik már írni is tudnak játszhatunk Ország-város-fiú-lányt is, amihez a gondolatainkon kívül csak egy darab papírra és egy tollra lesz szükségünk. Ha nem ismernéd valamelyiket ezek közül a játékok közül, akkor segítünk is:

Hottentották királya
A család megállapodik abban, hogy „melyik betűt nem szereti a Hottentották királya”.
Például: “k”. Amint ez megvan, már indulhat is az első kérdés, amire nem érkezhet válaszként „k” betűvel kezdődő szó.Példa:
Kérdés: Mit szeret ebédelni a Hottentották Királya? Válaszok: 1. játékos: Paradicsomlevest. 2. játékos: Mákos tésztát.
Ezt addig folytatjuk, míg valaki el nem rontja, és például krumplis tésztát nem mond. A kérdést ezután meg kell változtatni.

Ország-város-fiú-lány
Első lépésként mindenki felír magának egy lapra oszlopokba rendezve olyan kategóriákat, amelyekből elég sok választási lehetőséget tartalmaznak. Például: ország, város, fiú, lány, növény, állat, híres ember.
Majd választunk egy betűt: az egyik játékos mondja magában az ábécét, a másik pedig véletlenszerűen valamikor megállítja. Ezután kezdődhet is a fejtörés! A választott betűvel kezdődő szavakat kell írni minden kategóriába (országnevek, lánynevek stb.), amennyi csak az eszünkbe jut az adott időkorlát alatt. Az időkorlát szabadon választhatóan lehet akár 5 perc is, de nehezíthetjük is rövidebb idő választásával is. Amikor az idő lejár, mindenkinek be kell fejeznie az írást, összeszámoljuk, kinek hány találata van, minden jó válasz egy pontot ér. Ezután kezdhetünk új kört, új betűvel.

A lakásunkba zárva, kicsit kizökkenve a rohanó hétköznapokból, használjuk ki az együtt töltött pillanatokat, és játsszunk együtt, amennyit csak lehet! Jó szórakozást!

Comments are closed.

Navigate