Tippek az ételek helyes tárolásához

Az ételek tárolása mindig fontos kérdés, különösen akkor, ha nagyobb bevásárlás után vagyunk. De vajon mit érdemes a hűtőben és mit a kamrában tartani? Hogyan őrizhetjük meg legjobban az ételek minőségét? Ehhez gyűjtöttünk nektek néhány tippet!

Egy-egy nagyobb bevásárlásból hazaérve, sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindent gyorsan a hűtőbe és a polcokra szórunk. Pedig az ételek helyes tárolása fontos szerepet játszik a szavatossági idejük megőrzésében. A helytelen tárolás könnyen az ételek romláshoz, a bacillusok elszaporodásához vezethet, amivel mi is hamar összeszedhetünk egy kellemetlen ételmérgezést. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel ételeid tovább megőrizhetik frissességüket!

Vásárlás
A legjobb, ha már a vásárláskor odafigyelünk bizonyos dolgokra. A húsoknál például fontos szabály, hogy mindig külön zacskóba tegyük őket és semmiképp se olyan ételek mellé, amelyeket nyersen fogyasztunk, mint például a zöldségek vagy gyümölcsök. A tojásokat érdemes mindig ellenőrizni, hogy ne legyenek töröttek. És persze az is lényeges, hogy ne felejtsük el otthon a feldolgozás előtt átmosni mindent. A gyümölcsök esetében viszont a megrepedt, sérült darabokat inkább hagyjuk a pulton, mert a sérülésen keresztül különböző baktériumok juthatnak be a gyümölcsbe, amit nem biztos, hogy a megmosás során el tudunk távolítani. Emellett pedig praktikus az is, ha a hűtött, fagyasztott árukat minél később, csak a bevásárlás végén tesszük a kosarunkba, hogy ennyivel is kevesebb időt töltsenek a melegebb levegőn.

A tárolás szabályai
Húsok
: fontos, hogy egy-két napon belül mindenképpen dolgozzuk fel, vagy ha nem tudjuk elkészíteni, akkor feltétlenül fagyasszuk le. A húsokra is igaz, de általános alapszabálynak számít, hogy a lefagyasztott élelmiszereket kiolvasztás után használjuk el és semmiképp ne tegyük őket újra vissza a fagyasztóba. Amit pedig elkészítettünk, azt minél hamarabb hűtsük ki és utána rögtön tegyük tároló dobozokba, majd rakjuk a hűtőbe.

Zöldségek: A zöldségeket semmiképpen se nejlonzacskóban vásároljuk. Ha így tesszük el őket a hűtőbe, akkor nem tudnak levegőzni és a párás zacskóban hamarabb rothadásnak indulhatnak. A környezet mellett a zöldségeinkre is gondolunk, ha nem nejlonzsacskóban, hanem hálós bevásárló zsákokban vesszük őket. Érdemes emellett hazaérve a zöldségeket kisebb dobozokban a hűtőbe, vagy a hűtő egyik tároló rekeszébe tenni.

Friss zöldfűszerek: A friss zöldfűszereket – mint mondjuk a petrezselyem – mosás és szárítás után állítsuk bele egy néhány ujjnyi vízzel töltött pohárba, vagy tiszta befőttes üvegbe, úgy, hogy csak a szár érjen a vízbe, akárcsak egy virágcsokornál.

Tojás: Nem ajánlott a tojást a hűtő ajtajába tenni, mivel ott nagy a hőmérséklet-ingadozás, és az nem tesz jót a tojásoknak. Hagyjuk őket a tartóban, és tegyük a hűtő hátsó vagy alsó polcára.

Paradicsom: Ezt nem kell feltétlenül hűtőben tárolni, mivel a hideg lelassítja az érési folyamatot. A már érett paradicsomot pedig ne tartsuk más zöldségek közelében, mert felgyorsíthatja a többi zöldség romlását.

Sajt: A sajtokat tároljuk alufóliában vagy frissen tartó fóliában, mivel meg kell akadályozni, hogy benedvesedjen, mert ez hozzájárulhat a penész megjelenéséhez.

Burgonya: A nagyobb darabokat tároljuk sötét, hűvös helyen, az aprókat viszont tehetjük a hűtőbe. Ne tegyük ki a burgonyát közvetlen napfénynek, mert hatására gyorsabban csírázni kezd és megnövekszik a káros toxinok szintje.

Hagyma: A hagyma puhává és akár penészessé is válhat, ha a hűtőbe tesszük. A krumplihoz hasonlóan a legjobb választás számára a nyitott doboz, vagy papírzacskó, de mindenképp külön tároljuk, ne a burgonyával együtt. Ha ugyanis így teszünk, akkor könnyebben megromolhatnak.

Banán: Ne tegyük hűtőbe, mivel a hideg hatására hamarabb megbarnul a héja. Tartsuk külön helyen, távol a többi zöldségtől és gyümölcstől.

Kenyér: Sokan úgy gondolják, hogy ha hűtőbe teszik a kenyeret, az napokkal tovább lesz majd fogyasztható, ezzel azonban akár az ellenkező hatást is elérhetjük, ugyanis a párás környezetben hamarabb változhat meg az állaga és indulhat el a penészesedése. Ha azt szeretnénk, hogy a kenyér tovább elálljon, válasszuk inkább a fagyasztást, a mélyhűtőből elővéve ugyanis később is finom lesz!

Ha a fentebb említett tanácsokat megfogadjuk, élelmiszereink tovább megőrizhetik minőségüket, mi pedig tovább élvezhetjük az általuk készített finom ételeket. Fontos azonban, hogy tárolás ide vagy oda, az élelmiszereket folyamatosan ellenőrizzük! Emellett pedig érdemes arra is figyelni, hogy a különböző típusú ételeket más-más tároló szekrényben, dobozban tartsuk a könnyebb átláthatóság érdekében.

Comments are closed.

Navigate