Ruha tárolási ötletek: így tedd félre nyári ruháid

Egy évszakváltás határán nemcsak otthonunk dekorációit, hangulatát alakítjuk át, de rendszerint egy gardróbfrissítésre is érdemes sort keríteni. A különböző ruha tárolási ötletek segítségével nemcsak abban nyújtunk inspirációt, hogyan tároljuk a nyári ruhákat a következő szezonig, de az őszi darabok megfelelő rendszerezésére is mutatunk néhány szuper módszert!

ruhatárolás

Bizonyára mindenkinek ismerős a helyzet, hogy bár a ruhásszekrény tele, úgy érezzük, nincs egy göncünk sem, amit felvehetnénk. Pedig az emberek nagy része a meglévő ruháinak még a felét sem hordja rendszeresen. Ehhez nagymértékben hozzájárulhat az, hogy a gardróbunk tartalmát nem megfelelően és könnyen átlátható rendszerben tároljuk. Azonban a következő néhány egyszerű lépés betartásával nemcsak helyet spórolunk a szekrényben, de egy sokkal letisztultabb, rendszerezettebb gardróbot kapunk.

Íme néhány hasznos ruha tárolási ötlet!

Ne tároljuk, ami felesleges

Az évszakváltás tökéletes alkalom arra, hogy átgondoljuk mire van valóban szükségünk, és első lépésként szabaduljunk meg feleslegessé vált holmijainktól. Ennek egyik legjobb módja, ha a használt ruháknak új “otthont” keresünk. Jótékony célra is felajánlhatjuk őket, de ha olyan állapotban vannak, akár el is adhatjuk őket a Jófogáson. Ezáltal a környezetet is óvjuk, hiszen a felesleges ruha újrahasznosításra kerül. Ennek másik előnye, hogy nem foglalják tovább a helyet a szekrényünkben, így máris tettünk egy lépést az átláthatóbb gardrób felé. 

ruha tárolási ötletek

Használjuk ki a helyet!

Nem mindenkinek van hatalmas gardróbszekrénye. Ha kisebb bútordarab áll rendelkezésünkre, ki kell használni minden helyet és lehetőséget a pakolásra. Bár egyszerű megoldásnak tűnhet, ha vállfára akasztunk minden ruhatípust, lényegesen zsúfoltabbak lesznek a szekrények, ráadásul könnyebben gyűrődnek a holmik, hiába akasztottuk fel. Érdemes csak azokat a viseleteket kiválogatni erre a célra, amik anyaga különösen gyűrődő, illetve az elegáns, vagy napi viselet kategóriába tartoznak.

  • Az érzékeny anyagokhoz használjunk bársony bevonatos akasztókat.
  • Minden másra tökéletes a fa vagy műanyag típusú vállfa.

Bár ez evidensnek tűnhet, érdemes egymás mellé rendezni az akasztókat és nem egymás mögé. Így sokkal könnyebben átláthatóvá válnak a holmik, noha sokszor a tér megkívánja az utóbbit. Az ajtók belső fele remek lehetőséget nyújt, hogy praktikusan felakaszthassuk a sálakat és nyakkendőket. Egy ajtóbelsőre szerelt rúdon könnyen elhelyezhetjük őket, ám ha még több helyet szeretnénk spórolni, vásárolhatunk rá kisebb karikákat, amelyek a függönytartóhoz is járnak, így minimum kétszer annyi kiegészítő fog elférni rajtuk. 

fiók rendszerezés

Rendszerezés felsőfokon

Mi a helyzet azokkal a ruhákkal, amiket nem tudunk felakasztani a szekrénybe?

Használjunk ruha rendszerezőt.

Rendszerezzük a ruhákat fiókokba vagy azok híján dobozokba. Aki ismeri a Marie Kondo elvet, számára talán nem is lesz újdonság, hogy mennyire fontos arra külön energiát fordítani, hogyan helyezzük el, és milyen módon hajtogatjuk össze a ruhákat. A legpraktikusabb, ha vízszintes hajtogatás helyett a párhuzamos megoldást választjuk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Világszerte ismert ruha tárolási ötlet, hogy az összehajtogatott ruhákat ahelyett, hogy egymásra pakoljuk, egymás mögé rendezzük el, élükre állítva. Így később pontosan látjuk a színüket és az anyagukat is, és könnyedén kiválaszthatjuk a viselni kívánt darabot a szekrény feltúrása nélkül. Ez a ruhatárolási módszer remekül működik a pólókkal, nadrágokkal és a pulóverekkel is.

Cipőparadicsom

Ősszel már előkerülnek a zártcipők, a bokacsizmák, egy-egy bakancs az esősebb napokra. Értelemszerűen sokkal több helyet foglalnak, mint a kis szandálok és papucsok. Mivel ez az évszak már több sárral és piszokkal is jár, érdemes úgy elrendezni őket egy cipőtartóban, hogy a polcos és fiókos rendszert mellőzve, inkább külön tárolókba, dobozokba kerüljenek.

Egyrészt ezeket könnyebb egymásra pakolni, másrészt ha kibéleljük őket papírtörlőkendővel, vagy bármilyen hulladékanyaggal, megúszhatjuk, hogy az egész szekrény koszos legyen. Persze ha túl sáros, latyakos az idő, érdemes rögtön nekiesni a cipőmosásnak, ugyanis rendkívül gyorsan tönkremehetnek, elszíneződhetnek a lábbelik, ha nem vigyázunk rájuk. Persze ha a helyiség mérete megengedi, a klasszikus megoldás a legjobb: vásároljunk egy különálló, vékonyfalú cipőtárolót, amelyben egy sorba akár négy cipőt is kényelmesen el tudunk pakolni.

ruha rendszerezés házilag

Hová kerüljenek a nyári ruhák?

Ha kiválogattuk azokat a darabokat, amiket a jövő nyárig biztosan nem fogunk elővenni, akkor keressünk minél több tárolódobozt. Ezek közül ugyan nem mind zárható légmentesen, de így is rendkívül nagy biztonságban tartja a holmikat a molyoktól és a portól. Rendezhetjük őket anyag és típus szerint kisebb-nagyobb dobozokba is, így a következő szezonban azonnal tudni fogjuk, melyiket hol keressük. Tanácsos átlátszó, felcímkézhető fajtákat vásárolni, ez is elősegíti az átláthatóbb tárolást. Arra figyeljünk, hogy rendezetten, szépen összehajtva kerüljenek a ruhadarabok a dobozokba, hiszen ez a garancia arra, hogy később ne kelljen újra vasalni őket.

Ha átlátható és rendezett lesz a gardróbunk, nemcsak időt spórolhatunk, de a reggeli készülődést is stresszmentessé varázsolhatjuk.

Comments are closed.

Navigate