Így teremts őszi hangulatot lakásodban egyszerű dekortippekkel

Otthonunk csinosítgatása és őszi dekoráció összeállítása minden alkalommal ünnep. Ha szeretnénk hangulatba kerülni a következő időszakra, érdemes egy hétvégét arra szánni, hogy néhány egyszerű dekorral, újrahasznosítható és környezetbarát holmival őszi szentéllyé varázsoljuk lakterünket. A következő néhány hónap az izgalmas színekről és illatokról szólhat. Na persze csak akkor, ha teszünk érte!

Nem mindenki számára a nyár a legkedvesebb évszak. Valaki már augusztus közepén tűkön ülve várja, hogy beköszöntsön az ősz, és felkészíthesse lelkét és otthonát erre az időszakra. Tippjeinkkel most a tökéletes otthoni dekoráció megvalósításában segítünk!

Tarka őszi dekoráció a lakásban

Mivel a nyár általában a világos és pasztell színekről szól, az ősz beköszöntével bátran válogathatunk a sötétebb és élénkebb színárnyalatok közül is. A szürke, narancs, rozsdaszín, terrakotta, bordó és természetesen a barna sem áll messze az őszi stílustól. Ráadásul ha a világos és sötét színeket megfelelő egyensúlyban kombináljuk egyáltalán nem lesz komor és sötét hangulatú a lakás. Kuckóssá és igazi búvóhellyé tudják alakítani otthonunkat. 

Ebben az évszakban gyakran hűvös szelek fújnak, és sűrűn esik az eső. A sötét árnyalatok segítenek meleggé tenni a helyiségeket, amitől még inkább kellemes élmény lesz a négy fal között tartózkodni. Aki nem szeretné rögtön átalakítani az egész lakást, az nyugodtan kísérletezhet egy-egy falfelülettel. Nem ördögtől való dolog a helyiségek csak egy bizonyos részét átalakítani. A kifejezetten falra készített őszi dekoráció a lakásban például különösen népszerű. 

Használhatunk díszpárnákat, textíliákat és különféle színű kaspókat is a növényeknek, hogy elérjük a kívánt hatást. A takarók és plédek korszaka ez, amit ha meglát az ember, rögtön szeretné magát belebugyolálni. Nyugodtan hagyjuk elől ezeket az anyagokat, mert ha épp senki nem használja, akkor is remek dekorációs elemek.

őszi dekoráció a lakásban

Ami kint, az bent!

Időnk nagy részét a szeszélyes és csípős időjárás miatt tényleg otthon töltjük ilyenkor, ezért a kinti világ hangulatát lakásunkba csempésző őszi dekoráció egyedi légkört teremthet otthonunkban. 

Különböző dekorációs ötletek segítségével az őszi erdők hangulata nem csak a képzeletünkben jelenhet meg. Ha vannak olyan üvegtálak, vagy fonott, asztalra tehető kosarak, amelyeket egyébként nem sűrűn használunk, pakoljunk bele tobozokat, fahéjat, préselt faleveleket, vagy amit éppen megszerettünk az őszben. Amennyiben tartunk otthon öblös nyakú poharakat, szórjunk az aljába mogyorót, mandulát és könnyedén bele tudunk állítani egy vaskosabb gyertyát. 

A hangulatos őszi asztaldíszek mellett a préselt faleveleket akár egy fényfüzérre is ragaszthatjuk, aztán amint beköszönt a tél, csak le kell szedegetni egyesével, és ismét karácsonyi díszként funkcionál! Minden, amit saját kezűleg készítünk – akár ajtódísz, akár asztali vagy fali dekor – sokat segít abban, hogy környezettudatosan szépítsük otthonunkat.

őszi asztaldíszek

Az őszi dekoráció kötelező elemei: a tökök

A Halloween szerelmeseinek ez egy igazi álom időszak. A dísztökök nagyon jól bírják a strapát, élénk színeikkel pedig vidámságot csempésznek otthonunkba. Ha csak egy gyümölcsös tálba tesszük bele, önmagában már ennyivel is elérhetjük a kívánt hatást. De ha szívesen szánunk rá több időt, akkor készíthetünk belőlük apró mécsestartókat is. 

Arra vigyázzunk, hogy éles késsel dolgozzunk, ugyanis akár dísztökből készítünk dekorációt, akár halloweeni tököt faragunk, nem egyszerű átvágni a vastag héjat. Ha frissen vásároltuk ezeket akár több szezont is kibírhatnak, még akkor is ha az erkélyre, teraszra pakoljuk ki őket. Amennyiben elkezdenek puhulni, levet ereszteni, az azt jelenti, hogy rohadni kezdtek. Ilyenkor jobb fájó szívvel ugyan, de megválni tőlük, mert foltot hagyhatnak a padlón vagy a párkányon.

színes tökök

Őszi fények és illatok

A mécsesek, illatgyertyák és színes égők szinte kötelező dekorációs kellékek a szeptember hónaptól. Vásárolhatunk lampionokat, égőket és fényfüzéreket, hiszen ezek is csodás hangulatot árasztanak. Ugyanakkor a különleges illatgyertyák is remek választás, hiszen a gyertya fénye melegséggel tölti be a teret, az illatok pedig az őszi hangulatról gondoskodnak. Ráadásul, ha a régimódi megoldást választjuk és a gyertyaláng mellett tesszük le a voksunk, a környezetet is kíméljük a felesleges energiafogyasztástól. Manapság már számtalan illat és gyertya típus közül válogathatunk. A klasszikus Pumpkin Spice sok-sok fahéjjal töretlenül a legnépszerűbb illat. Ezt általában szerecsendióval és kardamommal bolondítják. 

Ha nem szeretünk sült tököt készíteni, akkor is garantáltan belengi a szobákat ez a finom illat. De mámorítóan finom a mézes, gyömbéres, virágos aroma is. Esetleg a sütemények rajongóinak van már vajas, krémes, cukrosabb illat is a kínálatban. Ha megtaláltuk a kedvencünket, már csak azt kell kitalálni, hogy egy picit, vagy inkább extra méretűt vásároljunk. Azok a típusok, amelyekben több kanóc ég, intenzívebb élményt nyújtanak.

Az ősz szemet gyönyörködtetően szép évszak. Ha szeretnénk feldobni az otthonunkat a következő időszakra, igazán nem kell bonyolult dolgokra és hatalmas költekezésre gondolnunk. Ha ügyelünk arra, hogy lehetőleg semmi műanyag, egyszerhasználatos holmit nem halmozunk fel, és természetes elemekkel turbózzuk fel az őszi dekorációt a lakásban, akkor igazán közel érezhetjük majd magunkhoz az évszak hangulatát.

Ha még több dekortippre lenne szükséged, akkor olvass tovább itt!

Comments are closed.

Navigate