Sose lehet tudni mire lesz még jó – avagy a gyűjtögető személyiség 4 típusa

A tárgyaknak is van életciklusa; előállítják, mi megvesszük, használjuk, majd egy idő után már nincs szükségünk rájuk. Ekkor merül fel a kérdés, hogy mi lesz a számunkra már értéktelen, de még használható dolgok (ruhák, műszaki cikkek stb.) sorsa? Megkérdeztük 4 600 felhasználónkat arról, hogy mihez kezd feleslegesnek ítélt dolgaival.

A megkérdezettek kicsivel több, mint fele állítja, hogy könnyen megszabadul a szükségtelennek ítélt tárgyaktól, míg 46 százalék vallotta be, hogy ez nehézséget okoz számára. De vajon miért esik a megkérdezettek majdnem felének nehezére ez?

A sose lehet tudni, még mire lesz jó típus

Csorba bögrék sorozata a szekrényben, utoljára a szalagavatón viselt ruha a vállfán, javításra váró elektronikai cikkek a szoba sarkában egy dobozba gyűjtve? Ha magadra ismertél, te is a nagy többséghez tartozol (legalábbis kutatásunk alapján), akik a sose lehet tudni még mire lesz jó elv alapján belekezdtek a gyűjtögetés művészetébe. Javasoljuk, tedd a kezed néha napján a szívedre és őszintén kérdezd meg magadtól, mégis mire lesz jó? 🙂

A halogatós típus

Következő hónapban többet spórolok, jövő héten elmegyek edzeni, holnap elvégzem a házimunkát. A halogatás nagy mesterei könnyen elhitetik magukkal, – ha már másokkal nem sikerül – hogy teendőiket az általuk kitűzött, már többedszerre elhalasztott időpontban teljesítik. Ők azok, akiket általában végül a szekrényből nyakukba boruló ruhák vagy a minden szabad négyzetmétert beterítő csetreszek vesznek rá a szortírozásra és jelen esetben a válaszolók második legnagyobb részét tették ki, összesen 12%-ot.

Garfield típus

Világ lustái, örökös rendetlenkedők, figyelem! Nem vagytok egyedül, felhasználóink 10%-a hasonló cipőben jár. Egy tipp: oszd fel feladataid kisebb lépésekre, első körben szanáld régi kacatjaid, majd szépen sorban a többi már nem használt eszközt. Motivációként lebegjen a szemed előtt, amit már nem használsz akár el is adhatod!

Érzelmi gyűjtögetők

Sokan vannak (jelen esetben 8%), akik egy tárgyban egy régi ismerőst, barátot látnak, esetleg egy volt szerelmet. Nincs is ezzel semmi gond, a tárgyi emlékek erejét sosem szabad alábecsülnünk, viszont vannak olyan esetek, például egy szakítás után, amikor ezek túl sok negatív érzelmet tudnak nekünk okozni. Ilyenkor jobb minél előbb megszabadulni tőlük!

Akár jellemző rád a tárgyakhoz való ragaszkodás, akár a fogyasztói társadalom “használd – dobd el – vegyél újat” szellemiségét követed, egy dolgot jó ha elviszel ebből a cikkből. Amit már nem használsz, másnak örömet jelenthet, kövesd válaszadóink példáját, akik nagy arányban eladják vagy eladományozzák már nem használt dolgaikat, így azok olyanokhoz kerülhetnek, akik még örömmel hasznukat veszik. 

Comments are closed.

Navigate