Sport tippek 50 felett

A rendszeres mozgás minden életkorban rendkívül fontos, viszont a kor előrehaladtával annak is tudatában kell lennünk, hogy mi az, ami a legjobban szolgálja testünket. Összegyűjtöttük azokat a mozgásformákat, amiket akár 50 felett is bátran űzhetünk.

Mielőtt bármilyen típusú sportba belevágnánk, mindenképp érdemes konzultálni egy szakorvossal, aki felhívja figyelmünket, hogy alkatunknak és izomzatunknak melyek azok a mozgásformák, amik nem megterhelőek. Bármelyiket is válasszuk, a fokozatosság elvét fontos betartani. A következőkben olyan mozgástípusokat mutatunk be, amelyeket ötven plusszosok is bátran kipróbálhatnak.

Jóga és gerinctorna
A jóga arról híres, hogy kíméli az izületeket, emellett energikusabbá teheti a testet, fittebbé varázsolja az elmét, sőt a mélyizmokat is erősíti. Ilyen a gyógytorna, a pilates, a gerinctorna és a női torna is. Ezek a mozgásformák segítik javítani a tartásunkat, lazítják a feszült izmokat és csodákat tesz a porckorong- kiboltosulás esetén is. Aki szeretné profi segítséggel végezni ezeket a gyakorlatokat, járjon el jógaórákra, hiszen a sérüléseket is megelőzhetjük, ha van mellettünk valaki, aki segít elsajátítani helyesen a mozdulatokat.

Nordic walking
Az idősebb korosztály nagy kedvence ez a sport, noha mindenkinek ajánlott. Amellett, hogy csak egy jó cipőre és a speciális „sétáló botokra” van hozzá szükség, kiváló segítség lehet a betegségek kezelésében is. Javasolják magas vérnyomással küzdőknek, cukorbetegségben, depresszióban vagy csontritkulásban szenvedőknek is. Mivel alapvetően a séta és túra jellege miatt kardió edzésnek minősül, javítja a szív- és érrendszer egészségét, kíméli az izületeket és szuperül hat állóképességünkre, mozgáskoordinációnkra is.

Úszás
Aki már komoly ízületi problémákkal küszködik, nehezen talál rá olyan sportágra, amit biztonsággal kipróbálhat. Az úszás ebből a szempontból teljesen rizikómentes. Mivel nem terheli az izületeket, bátran választhatják azok is, akik térd-, csípő- vagy hátproblémákkal küzdenek. Itt is általános érvényű, hogy akkor a leghatékonyabb, ha valaki segítségünkre van a medencében és figyelemmel kíséri, hogy megfelelően hajtjuk végre a mozdulatokat. Ha a mozdulatsorok és a levegővétel rendben van, jótékony hatással lehet ez a sport is a szív- és érrendszerrel, a légzőrendszerre és az anyagcserénkre is. A ritmusosan ismétlődő úszógyakorlatok meditatív hatása a mindennapi stresszt is csökkentheti.

Kerékpározás
A biciklizés nagy előnye, hogy a családdal, barátokkal is lehet tekerni. Ráadásul a kerékpárt tényleg csak egyszer kell megvásárolni, és egy életen át társunk lehet a sportolásban. Mivel tekerés közben a talp alá van támasztva, így kíméljük az ízületeket. Sokkal kíméletesebb, mint a futás, ami alatt a térd ízületeit a lépésekkor apró, ismétlődő ütések érik. A bicajozás nemcsak egy sport, hanem közlekedési eszköz is. Ha nem túrára indulunk, csak mindennapi használatra vásároljuk, magunk is meglepődhetünk, mennyivel fittebbek és sportosabbak leszünk szinte észrevétlenül. Ha valaki egy nagyobb út alkalmával tart attól, hogy bírni fogja-e a tempót, már vásárolhat elektromos rásegítésű kerékpárt is. Tévhit, hogy ezek a típusok elvégzik helyettünk a feladatot. Ugyanolyan edzésnek minősül egy ilyen biciklin való tekerés, csupán az emelkedők és nehezebb terep válik valamennyivel könnyebbé, ha bekapcsoljuk az elektromos rásegítő funkciót.

Zumba
A Zumba olyan latin ihletésű fitnesz kategória, ami a latin és nemzetközi zenét, táncmozdulatokat egyesíti. Gyors és lassú ritmusok váltakoznak, a rejtett aerobic mozdulatok pedig erősítik a testet és nem terhelik nagyon a szervezetet sem. A Zumba Fitness kombinálja a különböző edzési technikák jótékony hatásait. Ez az a sport, ami kikapcsol, szórakoztat, és a lélekre gyakorolt pozitív hatásáról minden művelője be tud számolni. A Zumbához olyan emberek is ragaszkodnak, akik életük során még sosem sportoltak, vagy nem tartják magukat különösebben mozgékonynak. Sokan éppen azért kedvelik, mert az unalmas, monoton mozgásformák helyett, izgalmas és változatos edzést kínál bármely korosztálynak. 

A rendszeres mozgást sosem késő elkezdeni. 50 év felett lassul az anyagcsere, így a plusz kilók is könnyebben felszaladnak. Ráadásul a hölgyek többsége ebben az életszakaszban változókorba lép. Nemcsak a felesleget könnyebb így ledolgozni, de a tüneteken is enyhíthet, ha beépítjük a mozgást a mindennapjainkba. Testünk egészen rövid idő alatt meghálálja majd a gondoskodást.

Comments are closed.

Navigate