Tippek, hogyan készüljünk fel egy sátrazós nyaralásra

Egy nyári kempingezés egész évre elegendő élménnyel szolgálhat, akár egyedül vágunk neki, akár családdal, barátokkal. Aki lakótelepen vagy nagyvárosban nőtt fel, bizonyára mindig vágyott egy vadkempingezős nyaralásra, ahol újra nomád körülmények között, túrázva kerülhetünk közelebb a természethez. Tippjeinkkel most felkészülten vághatunk bele a nagy kalandba!

Ha a sátorozásra gondolunk, általában annak mókás felállítása jut először eszünkbe, hogy a tűz körül szalonnát sütünk és zsíros kenyeret együnk. A gyerekek a tisztáson fogócskáznak, a szülők tollasoznak. Csupa önfeledt szórakozás, igaz? Ám ez csak akkor teljesül, ha minden egyéb kellemetlen tényezőre alaposan felkészülünk. Kávé például nem fog egy gombnyomásra lefőni reggelente, és légkondicionáló sem szabályozza a hőt a sátorban. Íme néhány tanács, hogy kikapcsolódás közben semmi miatt ne kelljen aggódnunk!

Nélkülözhetetlen eszközök
Ami a legfontosabb, hogy beszerezzünk egy jó minőségű sátrat. Szerencsére a kínálat évről évre növekszik, és a határ a csillagos ég. Vásárolhatunk egy-két-háromszemélyes, többrétegű, családi, bővíthető vagy túrasátor típusút is. Talán nehéznek tűnhet eligazodni a verziók között, de ha felmértük az igényeinket, utána már sokkal könnyebb feladatunk lesz. Fontos, hogy legyen könnyű, hordozható, egyszerűen felállítható és leszerelhető, illetve nem utolsó szempont, hogy ár-érték arányban is megfeleljen elképzelésünknek. 

Ha már megvan a lakhely, szükség lesz benne egy fekvőhelyre is. Vehetünk polifoam-ot, hálózsákot vagy kempingágyat attól függően, mekkora hely van az autóban, illetve a sátorban. Ha nem kocsival fogunk közlekedni, értelemszerűen jobb azt a megoldást választani, aminek hordozása nem okoz nagyobb plusz terhet.

A sötétben senki nem szeret tapogatózni. A legtöbb kempingezéshez használt lámpa, világítóeszköz könnyű, masszív és praktikus. Ez lehet zseblámpa, fejlámpa, elemlámpa, vagy sátorlámpa. Szintén elengedhetetlen a kemping gázfőző, amivel gyorsan el tudjuk készíteni az ételt vagy a forró italokat. Vihetünk magunkkal tányérokat, evőeszközt, termoszt, hűtőtáskát, gyufát, öngyújtót, vízforralót, kávéfőzőt és egy jó minőségű svájci bicskát. Ez utóbbi nemcsak a sátor környékén nagy segítség, de túrázás közben is nagyon jól jöhet. Mindenképpen összecsukható bicskában gondolkodjunk, de a többfunkciós fajta is remek választás. Ezekben már található csavarhúzó, kisolló, fúró, rejtett varrókészlet vagy akár konzervnyitó is.

Túrafelszerelés
Egy jó hátizsák sok problémát megold túrázás közben. Viszont ha nagyobb távra készülünk, minden gramm számít. A megfelelő darab passzol a hátunkra, sok rejtett zsebet tartalmaz, nem vágja a vállunkat, és jól oszlik el benne a súly. Ugyanez vonatkozik a túracipőkre is. Az egész utazást el tudja rontani, ha egy kiadós séta után hólyagos lábakkal ébredünk, ha a beázott bakancs miatt meghűléssel küzdünk, vagy esetleg rossz minősége miatt fércelgetjük a felvált részeket. A túrabakancsba érdemes kicsit több pénzt fektetni, hiszen szó szerint évekre választjuk azt. Ezeken felül vihetünk még magunkkal apróságokat, amelyek rendkívül hasznosak: szúnyogriasztót, kullancskiszedő csipeszt, univerzális impregnáló spray-t, elsősegély csomagot, életmentő fóliát vagy akár egy sípot is, ha segítségre van szükségünk.

Higiénia
A sátrazásnak egyáltalán nem kell együtt járnia a higiénia hiányával. Nem kérdés, hogy a papucsot nem hagyhatjuk otthon. Az egész napos gyaloglás után egyébként is jó kibújni a túrabakancsból. Törölközőből gyorsan száradó fajtát vigyünk magunkkal, ami hatékonyan szívja fel a vizet. A kozmetikai holmik pedig egyáltalán nem másodlagosak. Tusfürdő, sampon, fogkefe, testápoló kerülhet a táskába. Ha pedig magas UV sugárzást jeleznek előre a meteorológusok, a napvédő krémekről se felejtkezzünk meg. Manapság már kaphatóak olyan összecsukható, utazásra kitalált hajszárítók, amelyek kis helyen is elférnek, és ha van áramforrás, ahová csatlakoztathatjuk, akkor ugyanolyan teljesítményre képesek, mint az otthoni eszközök.

Kényelem
Ide tartozhat minden olyan eszköz és holmi, amik elpakolásán már akkor gondolkozunk el, ha a legfontosabbak bekerültek a táskába. Nagy kényelmi faktort jelenthet, ha van hősugárzónk és el is tudjuk azt vinni magunkkal. Ennek az olcsóbb verziója a melegítő párna. Van elemmel működtethető verzió, és legalább két órán át tudja árasztani a hőt. A kényelmi kategóriába tartoznak az ágynemű, párna, összecsukható kempingbútorok vagy tárolóbútorok. Ezek is egyszerűen, könnyen összeállíthatóak és kényelmesen szállíthatóak. 

Minden természetesen nem fog elférni a kocsi csomagtartójában, és minél praktikusabban csomagolunk, annál élvezetesebb lesz a sátras nyaralás induló és záró szakasza. Amennyiben felkészülten érkezünk, nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Comments are closed.

Navigate