Hogyan készüljünk a nyaralásra?

A hosszú, bezárt hónapok után mindenki tűkön ülve várta, hogy végre kimozdulhasson családjával, barátaival. Az utazásra viszont készülni kell, és hacsak nem vagyunk a hippi életmód rajongói, akkor érdemes összeszedni mire is lesz szükségünk az utazás során.

Többnyire csak meglátjuk a vágyott helyszín fotóját az interneten, vagy hirdetésben felugrik egy olcsó repjegy, és arra gondolunk: miért ne? Vágjunk bele! Aztán az út megtervezésének első lépcsőfokainál szembesülünk azzal, hogy ezt lebonyolítani bizony nem is könnyű feladat. A nyaralás és pihenés viszont csak akkor felhőtlen, ha nem bosszankodunk közben azon, hogy otthon felejtettünk valamit, vagy kimaradt egy fontos elintéznivaló. Ehhez gyűjtöttük össze a legfontosabb szempontokat, hogy végül már csak kipipálni kelljen!

Személyes okmányok
Minden utazáshoz a legfontosabb és elsődleges, hogy legyenek érvényes okmányaink. Attól függően, hogy hová készülünk, ezeket érdemes bepakolni:
– útlevél
– személyi igazolvány
– lakcímkártya
– jogosítvány

Valuta
Mielőtt útnak indulunk, érdemes itthon pénzt váltani, arra a valutára, amit a célországban használnak. De nem tanácsos csak készpénzt vinni magunkkal, gyakorlott utazók a bankkártyát is ajánlják. Bármikor előállhat egy olyan kellemetlen helyzet, amikor gyanútlan turistaként kirabolnak minket, vagy egyszerűen a helyi bankautomata tiltja le a kártyánkat. Illetve vannak olyan szálláshelyek a nagyvilágban, ahol eszük ágában sincs bankkártyát elfogadni. Tehát a biztonság érdekében legyen nálunk készpénz és bankkártya is.

Biztosítás és közlekedési jegyek
Nem a helyszínen megváltott busz, villamos, metró jegyek miatt kell aggódnunk, hiszen jó eséllyel azt majd akkor megoldjuk, mikor már megérkeztünk. Azonban sok országban és városban egészen máshogy működik a jegy és bérletrendszer, mint itthon. A repülőjegyet, vonatjegyet természetesen érdemes jó előre elintézni, nem csak azért, mert így a szállást is könnyebben tudjuk lefoglalni, de azért is, mert a repülőjáratok esetében olcsóbb, ha időben foglalunk. Létezik persze a last minute fogalma, amit a kevésbé szívbajos utasoknak ajánlott kihasználni. A biztosítás – szintén az utazás típusát tekintve – elengedhetetlen.

Mindenképpen fontos egy teljeskörű, az utazás céljának megfelelő biztosítást kötni. Ezekből köthetünk:
– beteg- és balesetbiztosítást
– poggyászbiztosítást
– repülőjegyhez kapcsolódó lemondási biztosítást

Tisztálkodás és mini patika
A hotelek többségében mindig van szappan és törölköző, de a drogériában beszerezhető dolgok akkor is jól jönnek, ha kis lemondással a szállás által felkínált holmikkal is elvagyunk. A jelenlegi helyzet miatt az egyik legfontosabb a kézfertőtlenítő, de pakolhatunk igényeinknek megfelelően tusfürdőt, sampont, fogkefét, fogkrémet, napkrémet, eldobható borotvát, szemöldökcsipeszt, intim higiéniához kapcsolódó termékeket. Emellett balesetek bárhol érhetnek minket, így érdemes erre is felkészülni. Csomagolhatunk ragtapaszt, gézt, sebfertőtlenítőt, láz és fájdalomcsillapítót, szúnyogcsípésre való krémet vagy riasztót.

Úti célnak megfelelő felszerelés
Ha túrázni indulunk, a sátor, hálózsák, túrabakancs újabb listát nyit. Ugyanez vonatkozik a tengerpartra, ahová a strandholmi egy másik kategória. A technikai kütyüket se hagyjuk otthon, hiszen bizonyára mindenki szeretné megörökíteni a pihenés örömeit.

Az egyetlen szokatlan plusz, amivel az előző évekhez képest most számolnunk kell, az az oltási igazolvány, azokba az országokba, ahol kötelezően előírt oltás van. Ezt pedig most már egyre egyszerűbben, akár applikációval is felmutathatjuk.

Comments are closed.

Navigate