Utazzunk okosan – földön, vízen, levegőben

Mivel, hova, hogyan? Ha nyaralást tervezel, ezek a kérdések biztos felmerülnek, hiszen belföldi és külföldi utaknál egyaránt több lehetőségből választhatsz és igény szerint ezeket frappánsan kombinálhatod! Mikor és mit érdemes választanod? Olvasd el tippjeinket, aztán indulás nyaralni!

Belföld vagy külföld?

Amikor ez megvan, az első nagy kérdésen túl is vagytok. Persze nem mindegy, hogy a belföldi út az Egyesült Államokban vagy Magyarországon értendő, de ennél a példánál vegyük alapul a második lehetőséget. Ha itthon indulsz útnak valószínűleg te is a két leggyakoribb lehetőség közül választasz, így vagy autóval vagy vonattal indulsz el nyaralni. A tumultus mindkettő kapcsán felmerül, bár az autóban kevésbé érzékeled, egy több órás dugó, akkor sem mondható kellemesnek. A legjobb taktika, ha van lehetőséged a tömeggel ellentétes időben indulni és élvezni már a nyaralás első pillanatait.

Tipp: Ha vonattal tervezel, vedd meg előre a jegyet online, így amellett, hogy időt spórolsz, otthoni nyomtatás esetén még kedvezménnyel is vásárolhatod meg őket!

Külföldi út mellé tettétek le a voksot? A vonat és az autó a környező országok esetében szintén szóba jön. Távolabbra többnyire a repülő lesz a leggyorsabb választás, persze ha szívesen töltenétek több időt a vízen: jöhetnek a tenger- és óceánjárók! Repülőjegy választáskor érdemes árösszehasonlító oldalakat böngészni, de ha teheted az alapján válassz, hogy melyik légitársaság tűnik a legmegbízhatóbbnak kezdve a csomagelhagyástól a járatkimaradásokig.

Tipp: Érdemes magatokkal vinnetek vagy helyben bérelni környezetbarát járműveket: bicikli, roller, elektromos robogó. Sokszor ez olcsóbb mint a tömegközlekedés és jobban el is vegyülhetsz a helyiek közt.

Mit vigyél magaddal?

Bármilyen közlekedési eszközre is esik a választás van, amit jó ha nem hagysz otthon! Kezdjük rögtön a személyes okmányokkal, jó esetben ezek alapból veled vannak, de utazás előtt érdemes átgondolnod minden megvan-e, amire szükséged lehet (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél, TAJ kártya, Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy akár vízum vagy nemzetközi jogosítvány).

Attól függően mennyi időre vagy milyen típusú útra mész egy strapabíró hátizsák vagy egy praktikus bőrönd jó útitársad lehet. Autós utazásnál, főleg ha családdal vagy nagyobb társasággal indulsz neki, jó szolgálatot tehet egy tetőcsomagtartó, ahová könnyen elhelyezheted a nagyobb csomagokat. A Jófogáson ezekből is találsz jópárat.

Ha valami még hiányzik az induláshoz, nézz szét a Jófogáson, aztán vesd bele magad a nyárba!

Comments are closed.

Navigate