Utazzunk okosan – földön, vizen, levegőben

Nyaralás – rövid, egyszerű szó, mégis mennyire várjuk. Hogy milyen jelentéssel töltjük meg, az csak rajtunk múlik. Mert megdolgoztunk érte és megérdemeljük. Éppen ezért kell kihoznunk belőle a legjobbat. Hogy hozzájáruljunk ehhez, hoztunk pár tippet és jótanácsot, mivel, hova és hogyan érdemes utaznod.

Mivel és hová?

Minden közlekedési eszköznek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Az úti cél természetesen sok esetben leszűkíti a kört, hiszen más kontinensekre repülővel tudsz eljutni.

A legtöbb európai nagyváros is elérhető rövid repülőúttal. Európához közel Izrael, Egyiptom, Marokkó, Ciprus, sőt Dubai is pár óra távolság csupán. Ha nem félsz a repüléstől, akkor gyakorlatilag az egész világ előtted áll.

Autóval is könnyen a nyakadba veheted a környéket – sok esetben kényelmesebb, mint tömegközlekedéssel utazni. Egyetlen hátránya az, hogy sokat kell egyhuzamban vezetni, amely sok esetben kényelmetlen, de vezethettek felváltva, ha pedig imádsz vezetni, akkor ez inkább áldás, mintsem átok. Ha tengerpartra vágysz,Horvátország és Olaszország is pár óra autóval. Szlovéniában is számtalan látnivaló vár, akár vízparti, akár városnéző kirándulásra vágysz. Autóval Ausztria és Németország is opció lehet, 10 órán belül csodás városok, tájak és fürdőhelyek vannak.

Ha nincs jogsid vagy nem akarsz vezetni, vonattal is utazhatsz. Budapestről rengeteg európai úti cél áll rendelkezésre, így egy hétvégi városnézést is simán be tudsz iktatni. Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, de még Svájc is elérhető vonattal. Mindenesetre ha 10 óránál hosszabb útra indulsz, érdemes hálókocsiba foglalnod, hogy kényelmesen pihenhess az út során.

Busszal is beveheted Európát. Ha viszolyogsz a szervezett buszos utazásoktól, akkor sem kell lemondanod erről az élményről, hiszen sok busztársaság indít járatokat Budapestről a legtöbb Európai nagyvárosba, sok esetben igen kedvező áron.

Mit vigyél magaddal?

Bármilyen közlekedési eszközt is válassz, van pár dolog, amelyet mindenképpen vigyél magaddal, mert jó szolgálatot tehet az út során.

Első és legfontosabb az alapdokumentumok: személyi igazolvány, útlevél, ha olyan országba utazol, akkor vízum, utasbiztosítás, Európai Egészségbiztosítási Kártya, jogosítvány, illetve ha a célországban szükséges, nemzetközi jogosítvány. Ha autóval mész, akkor nemzetközi zöldkártya és érvényes autópálya matrica is mindig legyen. A fontos iratokról érdemes fénymásolatot készítened, és elhelyezned biztonságos helyre, hogy probléma esetén legyen egy másolatod.

Jó szolgáltatot tehet egy strapabíró, jól pakolható bőrönd, hogy ne kelljen hátizsákkal és sporttáskával bajlódnod. A Jófogáson már akár 500 Ft-ért beszerezhetsz egyet.

Hasznos útitárs egy alvópárna is, amelyet nem csak alvásra, de kényelmes utazásra is használhatsz. Tartja a fejedet és megakadályozza, hogy elmerevedjen a nyakad. Nézz körül itt.

Autós utazásnál, főleg ha családdal vagy nagyobb társasággal indulsz neki, jó szolgálatot tehet egy tetőcsomagtartó, ahová könnyen elhelyezheted a nagyobb csomagokat. A Jófogáson ezekből is találsz jópárat.

Szóval, mehetünk? 🙂

Comments are closed.

Navigate