A legfinomabb farsangi ételek: 3 recept

A böjti időszakot megelőző farsang nemcsak az álarcos-jelmezes dorbézolás ideje, hanem a jóízű lakomáké is. Az év eme heteire jellemző fogások nem éppen a diétának kedveznek: nehezek, kalóriában és zsírban gazdagok, ugyanakkor remek gyomrot csinálnak a nem ritkán alkohollal fűszerezett mulatságokhoz. Ezúttal a megunhatatlan, magyaros farsangi ételeknek szentelünk egy posztot. Próbáljátok ki ezt a három receptet velünk!

Másnaposság elleni farsangi ételek: a korhelyleves

A savanyú ízvilágú farsangi ételek fő funkciója, hogy a felhőtlen mulatozás utáni másnaposság tüneteit enyhítsék. A téli hozzávalók között klasszikusnak számító savanyú káposzta pedig remek alapot nyújt ehhez. A belőle készült korhelylevesnek jó néhány verziója ismert, ez a tradicionális fajta viszont garantáltan csillapítja a gyomorpanaszokat és a fejfájást, emellett pedig feltölt energiával.

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárazkolbász
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg füstölt, főtt tarja
  • 1 ek disznó- vagy kacsazsír
  • 3 babérlevél
  • 1/2 tk csemege fűszerpaprika
  • 1/2 tk füstölt fűszerpaprika
  • frissen őrölt feketebors
  • 20 dkg tejföl
  • 2 ek liszt
  • kovászos kenyér a tálaláshoz
Korhelyleves
Forrás: Pexels / Nadin Sh

Elkészítés:

A farsangi ételek eme darabjához először felkockázzuk a szalonnát és a hagymát. Előbbit némi zsíron, egy nagyobb lábosban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és amikor üveges, levesszük a tűzhelyről. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd hozzákeverjük az apróra vágott savanyú káposztát. Alacsony lángon visszatesszük a tűzhelyre, majd néhány perc pirítás után felöntjük kb. 2 liter vízzel vagy alaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket és az összepasszírozott fokhagymát is. Miután felforrt, még 15 percig hagyjuk gyöngyözni. Ekkor hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a felkockázott füstölt tarját is. A tejfölből, a lisztből és a korhelyleves levéből habarást készítünk, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük vele a levest. Pár percig még főzzük, majd melegen, kovászos kenyérrel, illetve ízlés szerint csípőssel tálaljuk a farsangi ételek eme darabját.

Konyakos kacsasült

Amennyiben szereted a kacsasültet, ezt mindenképpen próbáld ki a farsangi ételek receptjei közül! A szárnyas kellemesen telt ízét ezúttal a fűszerek mellett a konyak és a vörösbor keveréke hozza elő. Kínálhatod krokettel, hagymás tört krumplival, feketeöves konyhatündérként pedig akár a hercegnő burgonya készítésébe is belevághatsz.

Hozzávalók:

  • 1 egész pecsenyekacsa
  • 10-15 dkg kacsamáj
  • 10 dkg császárszalonna
  • 2 dl vörösbor
  • 5 cl konyak
  • 2 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • frissen őrölt feketebors
Kacsasült
Forrás: Pexels / Sebastian Coman Photography

Elkészítés:

A kacsazsírt egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk, majd rádobjuk a felkockázott kacsamájat. Amikor megpirult, kivesszük a serpenyőből, és krumplinyomóval vagy villával összetörjük. Ezt követően a serpenyőben, némi zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát és szalonnát. Mikor már üveges a hagyma, rászórjuk a lisztet, ráöntjük a vörösbort, a konyakot és egy kis vizet, hogy könnyen keverhető legyen. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagyma gerezdeket és az apróra vágott friss petrezselymet, majd közepes lángon felforraljuk. Amikor kész, levesszük a tűzről, apró lyukú szűrőn átszűrjük, és hozzáadjuk az összetört kacsamájat.

A farsangi ételek eme darabjához a kacsa testét egy kivajazott tepsire fektetjük, alaposan megszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel. Sütőben először magas hőfokon (kb. 220-240 °C) pirítjuk 20 percig, majd alacsonyabbra véve (kb. 150-160°C) még további 1,5-2 órát sütjük. Így a külseje ropogós, a belseje viszont omlós és puha lesz. A kisült kacsazsírt leöntjük a tepsiről és a mártáshoz keverjük. Tálalás előtt a kacsát szeletekre vágjuk, leöntjük a mártással és a fent említett köretek valamelyikével kínáljuk.

Kihagyhatatlan farsangi ételek: a fánk

A farsangi menü nem lehet teljes a jellemzően baracklekvárral kínált fánk nélkül. A farsangi ételek közül ez is egy jócskán laktató, cseppet sem diétás darab, ám annál nagyobb kedvence lesz a családnak. Csak győzzük kisütni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-4 dl olaj a sütéshez – a serpenyő vagy fritőz méretétől függően
  • porcukor a meghintéshez
  • sárgabaracklekvár
Kötelező farsangi ételek: fánk
Forrás: Unsplash / Elisheva G

Elkészítés:

A farsangi ételek eme darabjához először a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, majd hozzáadjuk és hagyjuk felfutni az élesztőt. Addig a lisztet átszitáljuk, és egy nagy keverőtálban összekeverjük a sóval, a cukor maradékával és a vaníliás cukorral. Ezután következnek a folyékony alapanyagok: fokozatosan hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, a kicsit megolvasztott vajat és a tojássárgáját. Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan összedolgozzuk, majd amikor egyenletes lett a tészta, letakarjuk egy konyharuhával és rátesszük a fűtőtestre pihenni. A fánktészta nagyjából egy óra alatt a kétszeresére dagad.

Mikor megkelt, egy meglisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. A körök közepét az hüvelykujjunk segítségével mindkét oldalon benyomjuk a fánkforma eléréséhez. Egy serpenyőben vagy fritőzben, forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat, majd hagyjuk lecsöpögni és kihűlni őket. Tálalás előtt meghintjük a farsangi fánkokat porcukorral, a gödröcskékbe pedig baracklekvárt csepegtetünk.

Comments are closed.

Navigate