Ezeket a nyári sportokat ki kell próbálnod!

Nyáron végre kiszabadulhatunk az edzőtermek fogságából és a szabad ég alatt hódolhatunk a mozgás szenvedélyének. Ha épp egy új sportág kipróbálásán gondolkozol, de nem tudod, melyikbe kezdj bele, akkor olvasd el tippjeinket!

Hogy örömmel és kihívásokkal teli legyen sportos életmódunk, fontos, hogy merjünk új sportágakat is kipróbálni. Most összeállítottunk egy szuper nyári sport-bakancslistát, egyrészt, hogy továbbfejlesszük magunkat, másrészt, hogy remekül szórakozzunk!

Kerékpározás
Kezdjük a legnagyobb klasszikussal. Lehet, hogy a kerékpározás életed része, de talán még nem gondoltál arra, hogy kicsit komolyabban is foglalkozz vele. Ez egy olyan mozgásforma, amit akár sportszerűen, de akár hobbiból is űzhetünk, egy biztos: fantasztikus hatással van ránk, ugyanis teljes testünket átmozgatja. Ha nyaralsz, járd be a környéket bringával! Túrázni indul a család? Ezt a sportot a kicsik is bátran űzhetik.
Mi szól még a bicajozás mellett? Ez a sport szuper kalóriaégető, az ízületeket is kíméli, általa kipipálhatjuk az edzést, ráadásul még a tájban is gyönyörködhetünk közben. Találjunk egy olyan utat, ahol legalább harminc percet hajthatunk gyors tempóban, megállás nélkül és irány a természet!
Indulás előtt persze fontos gondoskodnunk a védőfelszerelésről, beállítanunk, hogy a kormány és az ülés megfelelő magasságban legyen, és persze, hogy mindig legyen nálunk folyadék!

Wakeboard
Ha érdekelnek a vizí sportok, bátran vágj bele a wakeboardozásba, ugyanis – bár a neve mellé illeszthető az extrémsport jelző – megtanulni nem olyan nagy ördöngösség, ráadásul hatalmas sikerélményekkel járhat. Feltalálása egy müncheni mérnöknek és egy vállalkozó kedvű fiatalnak köszönhető. Nem csak a világot kezdi meghódítani, de hazánkban is egyre népszerűbb.
Ez a vízisíhez hasonló sport, csak itt egy a szörfnél jóval kisebb deszkán kell megállnunk, és valamilyen vontató eszköz kötelébe kapaszkodva siklunk a víz tetején. A vontató lehet motorcsónak, azonban ezt csak kevés vízen engedélyezik. Éppen ezért számtalan vízparton zárt kötélpályákat építettek, ahol körbe-körbe vontat egy kötél. Tény, hogy így kicsit kiszámíthatóbb, azonban egyszerre sokan hasíthatják a hullámokat.

Első ránézésre nem tűnik egyszerűnek, és lehet az első néhány próbálkozásunkkal is hamar a vízben kötünk ki, de ne adjuk fel! Elég egyszer ráérezni a sport ritmusára és technikájára, onnantól garantált a függés!

Tollaslabda
Akár hisszük akár nem, a gyerekkorunkból jól ismert tollaslabda igenis komoly sportnak számít. Amellett, hogy ez egy kifejezetten vidám, izgalmas és cseppet sem unalmas játék, szintén korosztálytól függetlenül, akár az egész család együtt is űzheti. Mivel játék folyamatosan mozgat minket, szuper kardiós sportnak számít, és ha rendzseresen űzzük ezt a tevékenységet, akár néhány plusz kilótól is segíthet megszabadulni.

Ráadásul mivel egy gyors tempójú sportról beszélünk, ami nem engedi meg, hogy a játékos figyelme egy pillanatra is lankadjon, javítja a reflexeket és fokozza a gyorsaságot. Sőt mi több, az intelligencia is nagy szerepet kap a játék során, hiszen előre el kell döntenünk, hogyan fogadjuk az ellenfél ütéseit: a tollasozás ezért a stratégiai gondolkodást is fejleszti.

Görkorcsolya
A nyolcvanas-kilencvenes években hatalmas őrületként robbant be a görkori. Eleinte még a kerekek párosan helyezkedtek el, majd később betörtek a piacra az egymás mögött, hosszában elhelyezett kerekek, és a mai napig számtalan hódolója akad a sportnak. Ez a mozgásforma sokak számára szórakoztatóbb lehet, mint a kocogás, és legalább olyan egészséges is. Tény, hogy védőfelszerelés nélkül semmiképp se álljunk neki!
És hogy miért vágjunk bele?
A görkorizás könnyen megtanulható, és akár 2-3 éves korban is el lehet kezdeni. Tény, hogy elsősorban a lábizmokat formálja, de megmozgatja a törzs izmait is, ráadásul fejleszti az egyensúlyérzéket is. Illetve, ha unjuk a kerékpározást, szuper közlekedési lehetőség!

SUP
A SUP, vagyis a Stand Up Paddle, magyarul leginkább állószörföt vagy állva-evezést jelent. Ez a szuper nyári sport szintén olyan mozgásforma, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Manapság már számos típusa létezik, és a SUP-ot rengeteg dologra használhatjuk. Vízitúrázástól, a kardio edzésen át a jógáig, akár még horgászathoz is kitűnő megoldás. Nincs is jobb érzés, mikor az ember csendben, a “vízen járva” fedezheti fel a világot, gyönyörködhet a természetben, anélkül, hogy megzavarná, vagy kárt tenne benne.
Első látásra talán nem tűnik könnyűnek megállni a deszkán, azonban hamar megtanulható. De, aki bátortalanabb, akár térdelve, vagy a deszkán ülve is evezhet. Egy biztos: ez a sport amellett, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket, szuper relaxációs program, ha kiszabadulnánk a hétköznapok nyüzsgéséből.


Legyen szó bármelyik nyári sportról, egy a lényeg, használjuk ki a jó időt, és törekedjünk arra, hogy minél többet mozogjunk. Ezek a sportok egyszerre kínálnak szuper mozgási lehetőséget és esélyt arra, hogy barátainkkal, szeretteinkkel közösen valami újba és izgalmasba fogjunk!

Comments are closed.

Navigate