Finom kenyér a konyhából: Kenyérsütés otthon

Az elmúlt években egyre többen veszik rá magukat, hogy a kenyeret házilag készítsék el. Ez többek között az egyedi igények és érzékenységek, valamint a karanténidőszak következménye. Az embereknek kicsit több szabadidejük is van, így egyre nagyobb körben próbálják ki a sütő-főző tudományokat. A kenyérsütés otthon kifejezetten nagy érdeklődést váltott ki sokakból. Nézzünk is hogyan készül a finom kenyér a konyhából.

Ahhoz, hogy házi kenyér kerüljön az asztalra szerencsére nem kell egy szakmát megtanulnunk, de nem árt, ha kicsit jobban beleássuk magunkat a témába.

Mivel nagy divat lett a kenyérsütés, így sokan beszereznek kenyérsütőgépet, amivel nincs is baj, mert kevesebb időt és gondoskodást igényel a gépben készült pékáru. Ha szeretnénk, hogy a pékségben vásárolthoz hasonló zsömléből készüljön a reggeli szendvicsünk, akkor inkább maradjunk a kézzel készült kenyérfélénél.

kenyérsütés házilag

Hogyan láss neki a kenyérsütésnek otthon?

Alapvetően a házi kenyér nagyon egyszerűen elkészíthető. Rengeteg receptet találunk már a keresőkben, ami kifejezetten kezdő kenyérsütők számára készül. Ha eddig tanácstalan voltál, hogyan kezd neki, akkor itt van néhány hasznos tipp, hogy mire figyelj oda, amikor elkezdesz kenyeret sütni otthon.

  • Figyelj a hozzávalókra. Ha a recept kenyérlisztet ír, akkor ha sima búzaliszttel készíted el a kenyeret, nem biztos, hogy olyan tökéletesen fog sikerülni, így mindenképp nézz meg több receptet is.
  • Az élesztő az egyik legfontosabb hozzávaló, viszont figyelj oda, mert a friss élesztő hamarabb megromlik, mint a szárazélesztő.
  • A házi készítésű kenyeret időbe telik elkészíteni. Így a dagasztást nem vehetjük félvállról. Ahhoz, hogy tökéletesen meg legyen dagasztva a kenyerünk, érdemes közel 10 percig gyúrnunk.
házi kenyér dagasztás

Egyszerű, kenyér alaprecept

Hozzávalók:

  • 1 kg kenyérliszt
  • 1 púpozott evőkanál só
  • 25 g élesztő
  • langyos tej, az élesztő felfuttatásához
  • 2 dl langyos víz
  • 1 csipet cukor
  • 3 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A liszthez adagold hozzá a következő hozzávalókat: a sót, az olajat. Ezután futtasd fel az élesztőt a langyos, cukros tejben. Ha felfutott, mehet a liszthez és jól keverd össze jól. Ezután add hozzá a langyos vizet és ezzel is gyúrd össze. Ha ez kész, a kapott tésztát meleg helyen, egy órán át pihentetni kell. Miután megkelt a tészta, formázd olyanra, amilyenre a kenyeret szeretnéd, lehet kerek, de akár hosszúkás is. Ezek után vágj a tetejére néhány csíkot, de figyelj rá, hogy ne legyen túl sok és túl mély a vágás. Ha ez is kész, kend be langyos vízzel és még 15-20 percet pihentesd.

A sütéshez szükség lesz egy hőálló edényre, amibe engedj vizet, aztán tedd a sütő aljára. Ez azért szükséges, mert így gőzöljük a kenyeret. Pihentetés után olajozd ki a formát, amiben sütni szeretnéd a kenyeret, majd 180 fokra előmelegített sütőben egy órán át süsd. Miután megsült (és kihűlt), készülhet is a szendvics.

kenyér dagasztás

Tudtad, hogy október 16. a kenyér világnapja?

A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkét, a kenyér jelentőségét. Ezen a napon a pékek áldozatos munkájának bemutatása mellett a vállalkozások adományokat gyűjtenek a rászorulók számára. Bár nem drága élelmiszerről van szó, mégis nagyon kevés háztartásban hiányzik az asztalról napiszinten valamely kenyérféle.

Érdekesség

Gőzsütés:
Ne ijedj meg, hogyha a házi kenyered nem lesz magas és hólyagos. A pékségekben általában gőzsütőket használnak, így a kenyerekben több nedvesség marad meg és jobban megtud nőni a térfogatuk is.
Ha neked sima sütőd van, akkor hőálló edénybe tegyél a sütő aljába vizet, mert így gőzölöd meg a kenyeret.

házi rusztikus kenyér

Comments are closed.

Navigate