Hasznos tanácsok festmény vásárláshoz

Minden évben október 18-án ünnepeljük a Magyar Festészet Napját. A festmény vásárlás pedig nemcsak egy dicséretes művészetpártoló tevékenység, hanem egy remek befektetési forma is. Különböző stílusú tájképeket, csendéleteket és portrékat ráadásul a Jófogáson is találsz. Így e jeles nap alkalmából összeszedtük a legfontosabb tippeket az online festmény vásárlás témakörében.

A festmény vásárlás mint befektetés

A COVID-19 járvány következtében beütő válság, majd az orosz-ukrán háború globális gazdasági hatásai jócskán újrarajzolták a pénzügyi piacot. Ebben a kiszámíthatatlan közegben egyre több kisbefektető magánember fordul egy hagyományos, de korábban kevésbé népszerű befektetési formához: a műtárgyvásárláshoz. Az antik dísztárgyak, ékszerek közül ráadásul kiemelkednek a festmények, ezek ugyanis nemcsak értékálló, dekoratív darabok, de az áruk évről-évre növekszik is.

Sokan persze művészetpártolói és lakberendezési szemlélettel vágnak bele a festmény vásárlásba, de az igazság az, hogy ez az anyagi elköteleződés az időskori öngondoskodásnak is egy remek formája. A műtárgyak ugyanis könnyen mobilizálható, idővel nagy haszonnal eladható befektetések, amikre igencsak szükség lehet, ha a kiszámíthatatlan nyugdíjrendszer mellett egyszer csak megszorulunk.

Kortárs festmény vásárlás
Forrás: Unsplash / Mayur Deshpande

A legtöbben galériák, aukciós házak árverésein vásárolják a műtárgyakat, de legalább ennyire népszerű a magángyűjteményekből, örökségekből történő beszerzés. Az online festmény vásárlásban a Jófogás is egy remek közvetítő tud lenni. Széles kínálatát átnézve ugyanakkor nem árt néhány tippet is figyelembe venni, mielőtt több tíz- vagy akár százezret költünk egy-egy kérdéses eredetű darabra.

Festmény vásárlás: mit érdemes?

A „legolcsóbb”, ugyanakkor nagy hozammal kecsegtető befektetési forma a kortárs festmény vásárlás. Ezeket a darabokat ugyanis sok esetben még az anyagköltségen alul is be tudjuk szerezni. Mindeközben egy kortárs alkotót is támogatunk abban, hogy – a pályatársaival ellentétben – ne hagyja el a hivatását 35 éves kora előtt, pusztán anyagi gondok miatt. Ugyanakkor egy kortárs alkotóról nehéz megmondani, hogy évtizedek távlatában mennyit fog érni a műve, hiszen kiszámíthatatlan, hogy a kritika és a művészetelmélet éppen kit kap fel a festők közül.

Ezen túl egy biztonságosabb, hosszútávú befektetési forma, ha olyan, klasszikus stílusú festmény vásárlásába fogunk, ami jó eséllyel 30-50 év múlva is kedvelt dísze lehet a művészetpártolók otthonainak. Ilyenek például a semleges témájú, dekoratív táj- vagy városképek, csendéletek. Míg az absztrakt, sötét színekkel, nyomasztó témaválasztással operáló művekkel jócskán leszűkíthetjük a befektetésünk későbbi vásárolói körét.

Tájkép festmény
Forrás: Unsplash / Birmingham Museum Trust

Válasszuk a „kismesterek” munkáit!

Nem kell feltétlenül dúsgazdagnak lennünk ahhoz, hogy szép és értékes festményt vásároljunk. Ha van néhány tízezer, netán százezer forintunk befektetési céllal, akkor azt ne értéktelen utánzatokba, nyomatokba, vagy a piacokon elérhető, névtelen alkotók darabjaiba öljük. Helyette némi plusz ráfordítással és utánajárással válasszuk inkább jegyzett festők szép és egyedi műveit. Ezek maradandó értéket képviselnek és hosszútávon akár a felkapott mesterek munkáinak árfolyamát is elérhetik.

Olcsó és nagynevű? Mindig gyanús!

A festmények hamisításának mindennapos gyakorlatáról azok is hallottak, akik nem fektetik a pénzüket rendszeresen műtárgyakba. Ezért a festmény vásárlásba csak kellő ismerettel vagy külső segítséggel érdemes belevágni. Egy-egy tranzakció előtt nézzünk, kérdezzünk utána az adott művésznek, és azonnal ébredjen fel bennünk a gyanú, amennyiben egy nagynevű alkotó művét néhány tízezer forintért hirdetik. Főleg régiségpiacokon visszatérő gyakorlat, hogy elismert, árveréseken rendszeresen szereplő festők alkotásait kínálják potom áron eladásra. Ám ilyenkor a jó alkun fellelkesedő vásárló gyakran egy értéktelen hamisítványt vesz meg.

Festmény vásárlásnál gyakoriak a hamisítványok
Forrás: Unsplash / Gambler 94

Bátran kérjük szakember segítségét a festmény vásárlásnál!

Amennyiben nem vagyunk biztosak a saját művészetismeretünkben és ítélőképességünkben, ne habozzunk külső, szakértői segítséghez fordulni. Egy-egy galériában, antikvitásokkal foglalkozó üzletben például bátran érdeklődhetünk, de fordulhatunk egyenesen festményszakértőkhöz vagy festménybecsüsökhöz a festmény vásárlás előtt.

Comments are closed.

Navigate