Így készíts házilag komposztálót!

A tápanyagban gazdag komposzt készítése házilag egyáltalán nem nagy ördöngösség. Ha időt és energiát nem sajnálva elkezdjük gyártását, növényeink soha nem látott színpompával és fejlődéssel fogják meghálálni. Csupán az alábbi néhány lépést kell követnünk, a szuper végeredmény érdekében!

Minden kert számára hasznos, ha a talajt tápláló, szerves anyagokkal dúsítjuk annak érdekében, hogy növényeink jobban fejlődjenek. Az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb erre a célra a komposzt. Na de mit is jelent pontosan ez?

A komposzt szerves hulladék és víz keverékéből jön létre. Folyamata úgy zajlik, hogy az így keletkezett hulladékból a hasznos baktériumok lebontják a szerves anyagokat. A jelenség során hő keletkezik, mely szintén segít a bomlásban. Hogy megfelelően alakuljon, gyakran ellenőrizni kell, és átforgatni időnként, hogy kifejlődhessenek ezek a baktériumok. A kész komposzt föld illatú, fekete és cseppet sem hasonlít az eredeti keverékre.

Komposztáló készítése házilag
Először is találjuk meg a megfelelő helyet a számára. Ha a zöldhulladékkal nem akarunk minden alkalommal végigmenni a kerten, akkor érdemes a konyhához közel elhelyezni. Azzal persze érdemes számolni, hogy a komposzthalmot nem a szépsége miatt szeretjük. Az elhelyezés megtervezésekor ezzel is érdemes kalkulálni. Az viszont még fontosabb, hogy a komposztáló árnyékban legyen, mivel nem szabad gyorsan kiszáradnia, és nem is melegedhet fel túlságosan, mert a talajlakó élőlények elpusztulnak benne. Az előkészítést tekintve, készen is vásárolhatunk komposztálót, de akár mi magunk is elkészíthetjük.
Vízszintes, jó vízelvezetésű területen alakítsuk ki, lehetőleg újrahasznosított anyagokból, amit otthon találunk. Ez lehet tégla, kövek, deszkák, vagy műanyag. Ha van ügyességünk a barkácsoláshoz, deszkák segítségével gyönyörű ládát készíthetünk, ám fontos, hogy a láda egyik oldala levehető legyen, hogy hozzáférjünk a komposzthoz. A deszkák között hagyjunk réseket, hogy az anyag jól szellőzzön és a vízelvezetés is megtörténhessen.
Egyszerűbben úgy is csinálhatunk tárolót, hogy egy régi kukát használunk erre a célra. Vágjuk ki az alját, nyomjuk a földbe, az oldalára bökjünk lyukakat, a tetejét pedig hagyjuk rajta. Ez egyszerre gyors és esztétikus megoldás.

Mi kell a komposzthoz?

Zöld hulladék: A zöld anyag az, amit mi általában konyhai hulladéknak is nevezünk. De hogy pontosan mi is tartozik ide, fontos megjegyeznünk. Zöldhulladék a kávézacc, a lehámozott héjak, gyümölcs-csutkák és az összetört tojáshéj is. Minden konyhai hulladék, ami nem főtt étel, nem zsíros, vagy nem hús vagy halféle komposztálható. A baromfiudvarban élő növényevő állatok ürüléke, a lenyírt fű, levelek és a földből kihúzott gyomok, ugyancsak zöld anyagok. A zöld hozzávaló azért fontos mert magas a nitrogéntartalma.

Barna hulladék: A barna hozzávalók széntartalma magas. A papír, fűrészpor, kis ágak és gallyak, szalma tartoznak ebbe a kategóriába. A nitrogén- és széntartalom aránya akkor a legideálisabb, ha a barna- és zöld hozzávalók egyforma mennyiségben vannak benne. Arra fontos figyelni, ha fát helyezeünk a komposztba, az mindenképpen kezeletlen legyen!

Ha valamiről nem vagyunk biztosak, hogy komposztálható, olvassunk utána, de ha továbbra is bizonytalanok vagyunk, inkább ne tegyük bele!

A jó komposzt titka
A víz kulcsfontosságú hozzávaló ahhoz, hogy a komposzt megfelelő minőségű legyen, éppen ezért fontos hogy erre folyamatosan figyeljünk, és pótoljuk. Nedvesség nélkül ugyanis hónapokba telhet az anyagok átalakulása, ha pedig kiszárad, akkor egyáltalán nem fog lebomlani, és a talajlakó élőlények is elpusztulhatnak benne. Az sem jó viszont, ha túl sok nedvesség éri, ilyenkor ugyanis a káros baktériumok szaporodnak el túlzottan, szaga lesz és nyálkássá válik. Tehát fontos, hogy a nedvesség egyensúlyát fenntartsuk, és egy lapáttal gyakran átforgassuk a halmot, ezzel is elősegítve a szellőzést. Hogy megfelelő-e a víztartalom, könnyen megállapíthatjuk:

  • ha összenyomva vizet tudunk kipréselni belőle, akkor túl nedves
  • ha az anyag szárazon pereg, akkor túl száraz
  • ha összenyomáskor gyengén összetapad, akkor megfelelő a nedvességtartalma

A tápanyagokban gazdag kész komposzt megvédi a földet a kiszáradástól vagy a pangó talajvíztől. Ha kellő odafigyeléssel és kitartással gondozzuk, igazi fekete “arany” válik belőle, amivel csodát tehetünk kertünkben.

Comments are closed.

Navigate