Kreatív játékok gyerkőcöknek

Lehet egy esős délután, szünet az oviban vagy az iskolában, vagy csak egy szimpla hétvége, könnyen előfordulhat, hogy a gyerkőcök valami új típusú játékra vágynak. Csokorba gyűjtöttünk olyan könnyen megvalósítható játéktippeket, amit a picik garantáltan imádni fognak.

A gyermekek számára a játék amellett, hogy hatalmas örömforrás, ezáltal sajátítják el a szociális készségeket is. Nem fontos azonban a legdrágább készségfejlesztőket megvásárolni, hiszen otthon is feltalálhatjuk magunkat. Íme néhány ötletes játék tipp, amival repülnek majd a percek.

Szabályok
A játékidőben sem szabad megfeledkezni a legfontosabb szabályokról. Fontos, hogy a picik ilyenkor is megtapasztalja a korlátokat, melyekkel később a mindennapi életben is kénytelenek lesznek szembesülni, de csak annyira legyünk szigorúak, hogy a játék örömét ne rontsuk el!

A kreativitás a legjobb fejlesztő
Bármi, amivel a gyerek kreatívan tevékenykedhet, segít a tanulásban. Az első tippünkhöz nem kell más, mint egy hatalmas csomagolópapír. Az is jó, ha többet összeragasztunk, a lényeg, hogy rá tudjon feküdni a pici. Ezután hagyjuk, hogy színezze ki önmagát. Ha megtartjuk a rajzot, a körvonalak segítségével később összehasonlíthatjuk, mennyit nőtt.

De a nagy csomagolólapra rajzolhatunk egy kisoroszlánt is. Miután felrajzoltuk, vágjunk ki a szája helyén egy lyukat, ezen kell majd átdobálni a gyerekeknek valamit. Lehet az például egy cukorka, amit természetesen csak az ehet meg, akinek sikerült betalálni az oroszlán szájába. Magát a papíroroszlánt a konyhában két szék közé kifeszített spárgára csipeszeljük fel, aztán indulhat a játék!

Diavetítés
Bár az ötlet régimódinak tűnik, a mai napig imádják a gyerkőcök a diavetítőt. Az így elmesélt történeteket akár a picik is tolmácsolhatják, ráadásul a színes képekhez új sztorikat is kitalálhatnak.

Bábozás
A fotel tökéletesen alkalmas egy bábszínház kialakítására, de lehet két szék közé egy partvist is rakni és azt letakarni egy lepedővel. Szerezzünk be, vagy ha ügyesek vagyunk, varrhatunk is bábokat olcsón, de plüss állatokkal is kiválóan lehet mesét előadni. Lehet színezős karaktereket is kinyomtatni az internetről, amit a picik kiszíneznek. Aztán kivágjuk és hurkapálcikára ragasztjuk. Ezeket élvezik a legjobban, mert ők ilyenkor tevőlegesen is közreműködnek a mese létrejöttében.

Kézműveskedés
Manapság már rengeteg féle gyurma kapható, ám a legegyszerűbb talán a só-liszt gyurma beszerzése. Ennek hozzávalói mindig találhatók otthon és számos dolog készíthető belőle. Bármit alkothatunk a kicsivel belőle, készíthetünk a babáknak ételeket, de akár karácsonyi díszeket is. Megsütjük a kész alkotásokat a sütőben és egyből lehet is festeni.

A mesék világa
A mesekönyv az, amiből sosem elég. Egy olyan megoldás, ami szintén sok esetben mentett már meg esős délutánokat. Egy szép képes mesekönyvvel a kicsi sokáig ellehet. Kérd meg, hogy most játsszatok szerepcserét és meséljen ő neked. Ezáltal a kreativitását is növelheted, ráadásul közben például a főzést is előkészítheted.

„Nincs rossz gyerek, csak unatkozó” – tartja a mondás és nem hiába! A gyerekek ugyanis tényleg akkor rosszabbak, ha nem tudják mivel lekötni magukat. Legyünk kreatívak, és persze ha lehet, minél több közös játékból vegyük ki a részünk.

Comments are closed.

Navigate