Így lesz tökéletes az otthoni kávé

Rengetegen rajongunk a kávéért, éppen ezért nem meglepő, hogy arra törekszünk, hogy otthon is kávéházi minőséget fogyaszthassunk. Most összegyűjtöttük a legszükségesebb hozzávalókat a tökéletes otthoni kávéélményhez!

Egy jó kávégéppel és néhány alapvető szabály ismeretének birtokában ma már otthon is szuper minőségű kávéval kezdhetjük a napot. Persze minőségi kávébabra vagy őrleményre is szükség van, és nem árt kitapasztalni, milyen kávé és elkészítési módszer áll a legközelebb az ízlésünkhöz.

Melyik a típusod
Hazánkban jelenleg három típusú kávéfőző a legnépszerűbb a piacon. Az automata, a karos, és a kapszulás. Az automaták többsége például kávédarálóval is fel van szerelve, így, ha számodra fontos a frissen őrölt kávé, ezt a típust válaszd, viszont sokkal borsosabb árral kel számolni. A karos gépek hosszútávon sokkal olcsóbbak, mint például a kapszulás verziók, ám több velük a macera. Egy biztos, először dönts arról melyik típus áll hozzád a legközelebb, és utána indulj el csak a boltba. A döntésedben ezek a kérdések segítségedre lehetnek:

Hányszor fogom használni?
Csak azért, mert valami akciós, még nem biztos, hogy szükséged van rá. Gondold át higgadtan, hogy vajon milyen gyakran használod, mennyi időd van rá? Légy őszinte magaddal, a dizájn és az elképzelés, esetleg egy szuper akció ne menjen a leendő kávéd rovására. A kapszulás kávéfőző nagyon praktikus, és pillanatok alatt kész a fekete nedű, így, ha tudod, hogy minimális időd jut reggel a készítésre, válaszd például ezt a típust.

Melyik az igazán jó választás?
Azokat a szempontokat is vedd figyelembe, hogy például a kiválasztott gép használat közben mennyire zabálja az áramot? Hiába mutat valami jól, és lehet vele villogni az ismerősök előtt, ha eleve túlméretezett a háztartásod nagyságához, szükségleteidhez képest. És persze a legnagyobb bukta, ha nem tölti be a várt funkciót, magyarán gyenge kávét készít.

A víz minősége
A következő lépés, hogy milyen vizet használ az ember. Ha már kiadunk egy nagyobb összeget a minőségibb gépre, ne sajnáljunk beszerezni egy vízszűrőt vagy vegyünk speciális palackozott vizet, ahol olyat célszerű választani, amiben a legminimálisabb a szárazanyag tartalom. Döbbenetes különbséget vehetünk észre, már egy ilyen változtatás során is.

A daráló a kávé lelke
Adott egy jó kávéfőző, és mégis úgy érzed rossz kávét főz, bármilyet is vegyél a boltba? Azokhoz a gépekhez, amikhez nem tartozik daráló, nagyon fontos beszerezni egyet, a minőségi masinák ugyanis 9-15 barral nyomják a vizet, ami a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű, ihatatlan végeredményt kaphatunk.

A szerkezet nélkül ráadásul csak néhány előredarált kávé használható, így a választék is jócskán leszűkül, kibontás után pedig az őrlemény nagyon gyorsan öregszik, és veszít élvezeti értékéből. Az sem megoldás, ha bárkivel, vagy bárhol ledaráltatjuk, ugyanis az aktuális gépünk teljesítményéhez kell igazodnia a ledarált feketének. Ne sajnáljuk erre a kiadást, ugyanis hatalmas változást érzékelhetünk majd mind az ízben, mind az aromában.

Részletekben a megoldás
Sok kávéfőzőhöz sajnos silányabb minőségű, egyadagos szűrőt adnak, ezért nem kapunk tökéletes eszpresszó minőséget végeredményként. Ilyenkor javasolt egy más kialakítású, jobb minőségű szűrő vétele, amivel már kiváló ital készíthető. A szimpla szűrőben úgy válhat finomabbá a fekete, ha csak középre, a perem alá, illetve vele egy síkban tömörítjük a kávét.

Kávéházi hangulat otthon
A legtöbb kávézóban egy apró süteményt vagy kekszet adnak a kávénk mellé. Ez nem meglepő, ugyanis az édesség sokkal jobban kiemeli a kávé aromáját, éppen ezért ezt a szokást otthon is érdemes bevezetni. Különösen, ha éhgyomorra iszod az italt, ugyanis marhatja a gyomrodat. Ami szintén extra élményt nyújt a fekete nedű fogyasztása alatt, ha egy kocka ét vagy tejcsokit dobunk a csészénkbe. Ezek az apróságok igazi kávéházi élményt varázsolhatnak az otthonunkba.

A kávé szerelmeseinek az ital fogyasztása nem csupán arra szolgál, hogy felébredjenek. Ez egy fontos napi rituálé, ami segítségével időt fordíthatunk önmagunkra. Éppen ezért, érdemes megadni a módját!

Comments are closed.

Navigate