Itt a medvehagyma szezonja! – 3 kiváló recepttel

A hóvirág mellett a kora tavaszi erdők másik jellegzetes növénye a medvehagyma. A fokhagymás illatáról, zsenge ízéről és jótékony egészségügyi hatásairól ismert gyógynövény gyűjtési időszaka március végére, április elejére esik. És ha már beköszöntött a medvehagyma szezonja, a Jófogás is ajánl néhány ínycsiklandó receptet, legyen az medvehagyma krémleves, pesto vagy épp pogácsa!

Medvehagyma krémleves

Ez az egyszerű medvehagyma krémleves a tapasztalatlanabb hobbiséfeken sem foghat ki: kevés hozzávalót, konyhai eszközt igényel és ráadásul pillanatok alatt kész van.

Hozzávalók 4 főre:

  • 100 g friss medvehagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 ek vaj
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 2 nagyobb krumpli
  • fehérbors
  • frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A póré- és medvehagymát alaposan megmossuk, majd apróra szeleteljük. A krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat egy nagyobb lábosban megolvasztjuk, majd mehet rá a kétféle hagyma. Folyamatos kevergetés mellett összefonnyasztjuk őket, és felöntjük a zöldségalaplével. Hozzáadjuk a krumplit és ízlés szerint a fűszereket. Ha a krumpli megpuhult (kb. 10 perc), a levest behabarjuk a tejszínnel, majd még néhány percig, lassú tűzön rotyogtatjuk. Amikor kihűlt, botmixerrel krémesítjük. Felmelegítve, pirított kenyérkockával, reszelt sajttal vagy fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

Medvehagyma krémleves
Forrás: Pixabay

Medvehagyma pesto

A medvehagyma nemcsak friss, finom ízének köszönhetően kedvelt tavaszi alapanyag, hanem a kedvező egészségügyi hatásai miatt is. Többek között javítja az emésztő- és érrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig erősíti a szervezet ellenálló-képességét. Jótékony hatásainak megőrzéséhez célszerű nyersen vagy kevés hőkezeléssel fogyasztani – ehhez pedig remek recept a medvehagyma pesto.

Hozzávalók 1 befőttesüveghez:

  • 150 g friss medvehagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g fenyőmag
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 100 g parmezán sajt
  • 1,5 tk só
  • frissen őrölt feketebors
  • 150 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 db befőttesüveg (min. 3,5 dl)

Elkészítés:

A medvehagymát és a bazsalikomot alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, a parmezánt (vagy Grana Padanót) apró lyukú reszelőn lereszeljük. A fenyőmagot forró serpenyőben kevergetve, néhány perc alatt megpirítjuk. Egy magas falú keverőtálba beletépkedjük a medvehagymát és a bazsalikomot, hozzáadjuk a pirított fenyőmagot, az összezúzott fokhagymát, a parmezánt, az olívaolajat és a fűszereket, majd az egészet botmixerrel pépesítjük. A medvehagyma pestót befőttesüvegbe kanalazzuk, tálalásig hűtőben tároljuk. Kiváló kiegészítő krém tésztákhoz és húsokhoz, de akár egy reggeli pirítósra kenve is fogyaszthatjuk.

Medvehagyma pesto befőttes üvegben
Forrás: Pexels / Thiea Alhoz

Medvehagymás pogácsa

A jól megszokott sós nassolnivaló medvehagymás verziója is ínycsiklandóan finom, szinte alig lehet leállni a falásával. Ezért érdemes lehet rögtön dupla adagot készíteni, mert hidd el: a friss medvehagymás pogácsa pillanatok alatt el fog fogyni. 

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 2 csokor friss medvehagyma
  • 500 g búza finomliszt
  • 1 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1 db tojás
  • 3-4 tojássárgája (a kenéshez is)
  • 1 dl tejföl
  • 250 g vaj
  • 100 g füstölt sajt

Elkészítés:

A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a végeit levágjuk és apróra szeleteljük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a szobahőmérsékletű élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A liszthez hozzákeverjük a sót, a lágy vajat, valamint 1 tojást és 1 tojássárgáját, a tejfölt és az apróra reszelt füstölt sajtot. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet és a felaprított medvehagymát. Határozott mozdulatokkal 10 percig dagasztjuk, majd 1 órán át kelesztjük lefedve.

Ha a tészta megkelt, egy meglisztezett deszkán 2,5 cm vastagságúra nyújtjuk, egy éles késsel beirdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egy kivajazott tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt készre sütjük őket.

Comments are closed.

Navigate