Party falatok szilveszterre: 3 egyszerű recept

Nyakunkon az év vége, amit igazán méltó módon egy hangulatos házibuli keretében érdemes megünnepelni. Akár házigazda, akár vendég vagy, ilyenkor mindenki hálás, ha készülsz valami harapnivalóval. A Jófogás ezért most három pofonegyszerű, de mégis őrülten finom receptet ajánl: ezek a party falatok szilveszterre!

1. Kihagyhatatlan party falatok szilveszterre: a virslis csavart

A decemberi virslifogyasztás hagyományát valószínűleg a németektől vettük át. Méghozzá azért, mert újév első napján a babona szerint nem szerencsés halat vagy csirkét fogyasztani – előbbivel ugyanis „elúszik a szerencsénk”, míg az utóbbi „elkaparja” azt. A jellemzően sertéshúsból készült virsli ezért egy remek és könnyen elkészíthető húsétel, ami nemcsak az újévi lencsefőzelékhez passzol remekül, hanem a szilveszteri party falatokhoz is.

Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta
  • 12 db roppanós virsli
  • Mustár
  • 2 tojás sárgája
  • Szezámmag
Party falatok szilveszterre: virslis csavart
Forrás: Pexels / K Zoltan

Elkészítés:

A virsliket vágd 3 cm hosszú rudakra. A leveles tésztákat egy belisztezett nyújtódeszkán, sodrófa segítségével nyújtsd ki egy kicsit. Ezt követően nyomj rá bőven mustárt, majd egy szilikon kenőecsettel oszlasd el egyenletesen. Egy tésztavágóval metsz háromszög formákat az átkent tésztából, majd a virsliket csavard beléjük. A szilveszteri party falatokat ezután helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tetejüket tojássárgájával, és szórd meg szezámmaggal. Mehet is a 200 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek.

2. Ultraomlós epres-vaníliás muffinok

A szilveszteri menü másik elengedhetetlen pontja az éjfélkor pukkanó pezsgő. Az ital készítését sokáig nagy titok övezte, és 15 hónapig, üvegenként érlelték, így 19. században még igazi luxusnak számított. Szilveszterkor tehát azért fogyasztjuk a „gazdagok italát”, hogy az újévben mi is gyarapodjunk. Ha pedig party falatok szilveszterre a téma, akkor a pezsgőhöz remekül illik valami epres finomság: jelen esetben egy pillanatok alatt összedobható muffin.

Hozzávalók:

  • 40 dkg búza finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 dl étolaj
  • 2 nagy tojás
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 40 dkg fagyasztott eper
Epres-vaníliás party falatok szilveszterre
Forrás: Pexels / Alleksana

Elkészítés:

Az átszitált lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy keverőtálban alaposan keverd össze. Majd egy másik tálban elegyítsd az olajat, a tejet és a tojásokat. Ezt követően keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Ne ijedj meg, a massza viszonylag sűrű lesz, inkább kanalazható, mint önthető. Ezt követően forgasd bele a tésztába a félig felengedett, 4 részbe vágott eperdarabokat is.

A muffin sütőformákba helyezz muffin papírokat – ha igazán menő akarsz lenni, szerezz be szilveszteri mintájúakat! Kanalazz 2 evőkanál tésztát mindegyik mélyedésbe, majd a tetejüket szórd meg kristálycukorral. 200 °C-ra előmelegített sütőben, 20-30 perc alatt süsd meg a muffinokat.

3. Pénzhozó szilveszteri party falatok: lencsés burek

Lencsét hagyományosan azért fogyasztunk az újév napján, mert az érmékre hasonlító kis szemek gazdagságot és jó szerencsét hoznak. Bár hazánkban jellemzően leves vagy főzelék formájában esszük, jó hír, hogy a lencse a szilveszteri party falatok kiegészítő eleme is lehet – például néhány finom, török eredetű burekben.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 tk római kömény
  • 2 tk szárított koriander
  • 2 tk szárított menta
  • 1 db bio citrom
  • 10 dkg feta sajt
  • 18 db réteslap
  • 10-15 dkg vaj
  • 250 g natúr görög joghurt
  • chiliszósz
Lencsés burek
Forrás: Flickr / Marco Versch Professional

Elkészítés:

A lencsét alaposan mosd át, majd kb. 20 perc alatt főzd félpuhára. Szűrd le és hagyd kihűlni. Olívaolajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, aztán add hozzá a fokhagymanyomóval összetört fokhagymát és a szárított fűszereket. Némi összemelegítés után keverd hozzá a főtt lencsét, a citrom lereszelt héját és az összemorzsolt fetát is. A tölteléket alaposan forgasd össze.

A réteslapokat kend meg olvasztott vajjal, majd hosszanti irányban, egy tésztaszeletelő vagy egy éles kés segítségével vágd fel 4 részre. A csíkok végére helyezz 1-1 teáskanálnyit a töltelékből, majd a sarkait felhajtva, folyamatosan forgatva hajtogasd háromszög formába a tésztát.

A burekeket helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és a tetejüket kend meg olvasztott vajjal. 190 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára őket. A különleges, lencsés szilveszteri party falatokat kínálhatod fokhagymás vagy chilis görög joghurttal, mártogatósként is.

Comments are closed.

Navigate