Ezért fontos a pénzügyi tudatosság az online térben is

Március 6-10. között immár 9. alkalommal rendezik meg a diákok pénzügyi és vállalkozási tudatosságát fejlesztő PÉNZ7-et. A versenyekkel, pályázatokkal színesített programsorozat rendhagyó tanóráinak fókuszában idén a „Korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság” áll. Az adatvédelmi edukáció iránt elkötelezett Jófogás pedig ennek apropóján szeretné felhívni az online pénzügyi tudatosságra a figyelmet.

Pénzügyi tudatosság gyerekeknek – ez a PÉNZ7!

A PÉNZ7 elnevezésű programsorozat célja, hogy az általános és középiskolás korosztály körében fejlessze a pénzügyi tudatosságot és erősítse a vállalkozói szemléletet. A program indulásától résztvevője a mintegy 30 országban egy időben zajló European Money Week, 2016 óta a Global Money Week kezdeményezésnek. A téma fontosságát jelzi, hogy hazánkban az előző tanévben 1000 iskola több mint 170 ezer diákja vett részt a programban.

A Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által életre hívott kezdeményezés az EMMI támogatását élvezi. Így a pénzügyi tudatosság gyerekeknek fókuszú PÉNZ7 tananyaga a hivatalos tantervbe is bekerült. A szervezők ilyenkor nemcsak oktatási segédanyagokkal készülnek a regisztrált iskolák pedagógusai számára, hanem különböző, interaktív és élményalapú kísérőprogramokat is szerveznek. A felső tagozatosok például a BankVelem PénzOkos Kupán, a középiskolások pedig a BankCode versenyen tehetik próbára a pénzügyi tudatosságukat. Míg a Részvényfutam nevezetű online és ingyenes játékon a tőzsde izgalmas világába kaphatunk betekintést.

Miért fontos a pénzügyi tudatosság az online térben is?

Az egyre inkább digitalizálódó élet és a COVID-járvány következtében megszaporodó online rendelések a pénzügyi tudatosságnak egy egészen újfajta megközelítését követelik. A böngészőkbe betáplált bankkártya adatokkal sokkal gyorsabb és zökkenőmentesebb a vásárlás, ezáltal azonban a meggondolatlan költések és a digitális térben elkövetett bűntények száma is növekszik. A személyes és pénzügyi adatainkat, megtakarításainkat célzó hacker támadások kivédésének legjobb módja nem más, mint az edukáció és a tudatosság.

Forrás: Pixabay

A PÉNZ7 idei egyik témája tehát okkal szerveződik a „Korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság” köré. A készpénzt már csak alig, vagy szinte nem is használó generáció számára ugyanis különösen fontos, hogy a pénzügyi tudatosságra oktatásuk minél korábban és az online tér veszélyeinek átadásával történjen. A rendhagyó tanórák anyagai mellett egy remek kísérőprogram is segíti a digitális térben vásárló felhasználók felkészülését.

Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindannyiunk számára, hogy próbára tegyük a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségünket. A játékosok 2023. március 6-április 16. között tesztelhetik a tudásukat a bankkártya-használattal, online fizetéssel, jelszóvédelemmel, adatlopás kivédésével és más a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékkal. A kvízeket legalább 80 %-os eredménnyel kitöltő, regisztrált diákok pedig nyereménysorsoláson is részt vehetnek.

Jófogás az online pénzügyi tudatosságért

A fenntarthatóság mellett a Jófogás másik kiemelten támogatott edukációs témaköre az adatvédelem és a digitális biztonság. Ennek oka, hogy sajnos a felületünkkel visszaélve nálunk is megszaporodtak az adathalász kísérletek. Igyekszünk aktívan monitorozni a fióktevékenységeket, és amennyiben szükséges, blokkoljuk az adathalász tevékenységet űző felhasználókat. Illetve a belső folyamataink és rendszereink állandó optimalizálása mellett ügyfélszolgálatunkkal, a chatfunkció folyamatos szűrésével és hírlevelekkel is segítjük tájékozódni a felhasználóinkat. 

Forrás: Pexels / Cup of Couple

ORFK-val közösen indított kampányunkban az adathalász próbálkozások jellemzőire hívtuk fel a figyelmet, de írtunk már az adathalászat különböző fajtáiról, és arról is, hogy milyen jelszóválasztással védheted meg leginkább a személyes fiókjaidat.

Tájékozódj, légy tudatos és ne dőlj be az adathalász próbálkozásoknak!

Comments are closed.

Navigate