Csoki házilag: 3 ínycsiklandó recept

Július 7-én ünnepeljük a Nemzetközi Csokoládénapot. Nem is lehetne ezt méltóbban megünnepelni, mint némi édességfogyasztással: akár egy munkahelyi ebéd után, akár a hangulatos olvasósarkod ölelésében. A Jófogással most 3 pofonegyszerű receptet mutatunk, legyen az egy ínycsiklandó forró vagy épp chilis csoki házilag.

1. Fahéjas-mogyorós csoki házilag

Sokak megunhatatlan kedvence a mogyorós csoki. Jó hír, hogy a boltok polcain elérhető finomságot az újdonsült csoki készítés házilag hobbink keretében is kipróbálhatjuk, ami így nemcsak az egyéni ízlésünknek megfelelő, de sokkal olcsóbb is lesz!

Hozzávalók:

  • 50 dkg porcukor
  • 50 dkg tejpor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1,5 dl forró víz
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 marék törökmogyoró
  • 1-2 tk fahéj
Mogyorós csoki házilag
Forrás: Pexels / Suzanne Jutzeler

Elkészítés:

Egy forró serpenyőben, zsiradék nélkül pirítsd meg egy kicsit a mogyorót. Ezt követően a vajat és a cukrot kezdd el melegíteni egy fazékban, de mielőtt még teljesen cseppfolyós lenne, add hozzá a tejport, a kakaót, a fahéjat és a vizet. A fazekat vedd le a tűzről, majd botmixerrel alaposan elegyítsd a hozzávalókat. A masszát öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egy konyhai spatula segítségével egyengesd el. Ezt követően szórd a csoki tetejére a pirított mogyorót, hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd hűtőben legalább 6 órán keresztül. Mivel a csoki házilag nem tartalmaz tartósítószert, fogyaszd el néhány napon belül! Bár arra mérget veszünk, hogy addig úgysem fog maradni.

2. Chilis csoki házilag

A csokoládét már önmagában afrodiziákumként tartják számon, de ez különösen igaz, ha a kellemesen fanyar étcsokoládét csípős ízvilággal bolondítjuk. Ne habozz hát a „csoki készítés házilag” listádra ezt a dél-amerikai ínyencséget is felvenni!

Hozzávalók:

  • 100 dkg kakaóvaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott tk őrölt chilipor

Elkészítés:

Az étcsokoládé készítése hasonlít a tejcsokihoz, de a hozzávalók aránya más. Illetve ezúttal a csokikészítés klasszikus zsiradékát, a kakaóvajat vesszük alapul. Ezt először is tördeld apró darabokra, majd egy tálban, vízgőz fölött olvaszd meg. Ha folyós állagú, mehet bele a többi hozzávaló, és alapos kevergetés mellett dolgozd fényesre a masszát. A chilis csoki házilag történő elkészítéséhez szintén használhatsz egy sütőpapírral bélelt tepsit, de akár szilikon bonbonformákat is. Ezt is hagyd először szobahőmérsékleten kihűlni, majd a hűtőben megszilárdulni.

3. Mesésen krémes, fehér forró csoki

Bár a forró csoki házilag történő elkészítése inkább a téli szezonra jellemző, mégsem tehetjük meg, hogy e nagy kedvencről nem ejtünk szót a csokoládé világnapján. A lélekmelegítő, krémes ital receptjét tehát bátran tedd el a hűvösebb időkre, és tovább ízesítheted fahéjjal, kókuszreszelékkel vagy akár gyömbérrel is!

Hozzávalók:

  • 4 tk barnacukor
  • 4 tk keményítő
  • 1 tk vanília aroma
  • 15 dkg fehércsokoládé
  • 5 dl 2,8%-os tej
  • tejszínhab és csokitöret a díszítéshez
Fehér forró csoki házilag
Forrás: Unsplash / Nathan Dumlao

Elkészítés:

A cukrot, a keményítőt és a vanília aromát keverd el egy lábasban, majd öntsd rá a tejet. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett kezdd el összemelegíteni a hozzávalókat. Amikor bugyogni kezd, vedd a tűzhelyet a legalacsonyabb fokozatra, majd törd bele a fehércsokoládét és hagyd felolvadni. Ha a masszát már csomómentesre keverted, még melegen töltsd bögrékbe, a tetejét pedig díszítsd tejszínhabbal és csokitörettel!

Comments are closed.

Navigate