3 különleges szörp recept

A befőzés mellett a nyár másik nagy slágere a házi szörp. Amennyiben már unjátok a jól bevált bodza-málna-eper verziókat, bátran vágjatok bele valami vadabbnak a főzésébe. Ezúttal 3 különleges, ugyanakkor pofonegyszerű szörp receptet hoztunk nektek, amit kezdő konyhatündérekként is simán kipróbálhattok. Elő a fazekakkal!

1. Citromos levendula szörp recept

A nyári levendulaszezon nemcsak a gyógynövényes párnák készítéséhez szolgáltat remek alapanyagot, hanem ehhez a különlegesen fanyar, frissítő szörp recepthez is.

Hozzávaló kb. 1-1,5 l szörphöz:

  • 1 l víz
  • 500 g barna cukor
  • 500 g méz
  • 1 bio, kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 1 tk citromsav
  • kb. 30 szál levendula 
Levendulás szörp uborkával
Forrás: Pexels / Geraud Pfeiffer

Elkészítés:

Bár a fenti mennyiségek nagyjából 1 üveget töltenek meg, szörpből sosem árt nagyobb mennyiséget készíteni, hiszen DIY szóróajándéknak is tökéletes. Kapd hát elő a legnagyobb fazekad, és bátran szorozd fel az alapanyagok mennyiségét.

A levendula szörp recept első lépése, hogy a mézből, a cukorból és a vízből alacsony lángon szirupot főzöl. Ezt követően add hozzá a gyógynövény szálakat és a citrom lereszelt héját. Forrald össze, majd jöhet bele a citromlé és a citromsav is. A főzetet takard le, majd hagyd állni egy éjszakán át. Másnap kislyukú szűrővel szűrd át a szörpöt, majd forrald újra. Készítsd elő az alaposan sterilizált üvegeket. A főzetet még forrón öntsd beléjük, zárd őket le, majd a lekvárokhoz hasonlóan tedd őket egy alaposan kibélelt ládába (azaz a száraz dunsztba), ahol szép lassan hűlnek majd ki.

2. Epres-bazsalikomos szörp recept

Bár az eperszezon már lecsengőben van, a „különleges szörp recept” listáról egyszerűen nem lehet lehagyni ennek a nagy klasszikusnak a megbolondítását. A bazsalikom isteni kis fűszert ad az édes-fanyar eper ízvilágához, így ez a szörp a legjobb nyári limonádék alapanyaga is lehet.

Hozzávalók kb. 1 l szörphöz:

  • 3 kg eper
  • 4 lime kifacsart leve
  • 2 csokor frissen szedett bazsalikom
  • 750 g cukor
  • 1 l víz
  • Gézlapok
Epres szörp recept
Forrás: Unsplash / Candice Picard

Elkészítés:

A földieper a magos, rücskös külsejének hála az egyik leginkább szennyezett, vegyszereket a felületén megtartó gyümölcs. Ezért az alapos megmosásra mindig ügyelj! Miután meleg vizes fürdőben megtisztítottad az eperszemeket, csumázd le őket, majd egy éles kés segítségével vágd fel a lehető legapróbbra. A feldarabolt epret aztán tedd egy nagy tálba, adj hozzá 6 evőkanál cukrot, illetve a limeok kifacsart levét. Alaposan forgasd át, majd egy éjszakát hagyd állni.

E különleges szörp recept következő lépése, hogy az epres keveréket másnap jól átszűröd néhány gézlap segítségével. Fontos, hogy semmiképp se passzírozd a gyümölcsöt, mert akkor zavaros lesz a szörpöd. Ezt követően a cukorból és a vízből főzz szirupot, majd add hozzá az eperlevet. Forrald össze, majd vedd le a tűzről és tedd bele a friss bazsalikomot. Hagyd legalább egy órát állni, vedd ki a bazsalikom leveleket, forrald újra, majd öntsd tiszta üvegekbe, amik aztán mehetnek is a dunsztba pihenni.

3. Narancsos rozmaringszörp

A bazsalikomhoz hasonlóan talán furcsa lehet ennek a fűszernövénynek a felhasználása egy szörp receptben, de hidd el, hogy a naranccsal kombinált rozmaring egy nagyon különleges, frissítő élményt kínál. Ha akarod, bátran használd fel ezt a házi szörpöt a kerti parti koktélok alapanyagaként is!

Hozzávalók kb. 1 l szörphöz:

  • 1 l víz
  • 1 kg barnacukor
  • 1 bio, kezeletlen narancs lereszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 1 csapott ek citromsav
  • 8 szál rozmaring
Rozmaringos szörp recept
Forrás: Pexels / J. Kelly Brito

Elkészítés:

Egy nagy lábosban melegítsd fel a vizet, majd oldd fel benne a cukrot. Miután felforrt a szirup, tedd bele az alaposan megmosott, lereszelt narancshéjat és a rozmaring szálakat. Vedd le a tűzről a lábost, add hozzá a citromsavat és a frissen facsart narancslevet, majd legalább egy órát hagyd pihenni a főzetet. A szörp recept utolsó lépéseként vedd ki a rozmaringot, szűrd át, majd forrald fel újra. Töltsd steril üvegekbe, zárd le, majd irány a dunszt!

Amikor kész vannak a szörpjeid, ne felejtsd el dekoratív címkékkel ellátni őket! Amennyiben ajándékba szánod, az üvegek nyakát díszítheted szalaggal, a kupakokat pedig kör alakúra vágott, spárgával rögzített, színes textildarabokkal.

Comments are closed.

Navigate