Fagyikészítés házilag? Íme 3 szuper recept!

Május 8-án ünnepeljük a Fagylalt Napját. Sok cukrászda kínálatában ugyanis innentől kezdve elérhető a nyári szezon egyik kedvenc a hűsítő nyalánksága, emellett pedig ezen a napon néhány fagylaltozóban féláron is hozzájuthatunk a kedvenc gombócainkhoz. Ha viszont szívesen kipróbálnád az otthoni fagyikészítést, akkor fusd végig az alábbi tippjeinket és receptjeinket!

1. Duplacsokis fagyikészítés házilag

A csokoládéfagylalt az egyik legnagyobb, megunhatatlan favorit. Jó hír, hogy ezt az isteni édességet az otthoni fagyikészítés repertoárjára is bátran felvehetjük, hiszen elkészítése kevés konyhai tudást és hozzávalót, illetve mindössze 20 perc szabadidőt igényel.

Hozzávalók 15 gombóchoz:

  • 2 db tojás
  • 4 ek porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dl habtejszín
Fagyikészítés házilag: a klasszikus szupercsokis
Forrás: Pexels / Ravan Jo

Elkészítése:

Az étcsokoládét egy éles kés segítségével aprítsd forgácsokra. A felét gőz fölött olvaszd meg, majd hagyd egy kicsit kihűlni. A tojásokat válaszd szét, majd a sárgáját a 2 evőkanál porcukorral, egy konyhai robotgép vagy habverős botmixer segítségével verd fehéredésig. Utána egyenletes keverés mellett add hozzá a kakaóport és a felolvasztott étcsokoládét is.

A behűtött habtejszínt verd könnyű habbá, de vigyázz, ne keverd túl, mert akkor vajas állagot nyer, ami nem megfelelő! A tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukor maradékával, majd mindent forgass hozzá a fenti, csokoládés krémhez. Utolsó fogásként egyenletesen keverd hozzá a maradék, kb. 10 dkg étcsokiforgácsot is, majd a fagylaltot simítsd egy műanyag tárolóba, és legalább 6 órára helyezd a fagyasztóba. Tálalás előtt kicsit hagyd felolvadni, majd fagylaltszedő kanál segítségével adagold tálkákba, díszítsd tejszínhabbal és folyékony csokiszósszal!

2. Cukormentes áfonyás jégkrém

Sokak ízlésének émelyítően édesek lehetnek a tejes alapú, csokoládéval, vaníliával ízesített gombócok. Ők jellemzően a frissítő, gyümölcsös változatokat részesítik előnyben, így az otthoni fagyikészítés során remek választás lehet számukra ez az egyszerű áfonyás verzió, amit természetesen málnával, ribizlivel, szamócával vagy meggyel is el lehet készíteni.

Hozzávalók 12 jégkrémhez:

  • 30 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • 3 ek fahéj- vagy levendulaszirup
  • 5 dkg xilit
  • 400 g natúr görögjoghurt
  • 1/3 citrom kifacsart leve
Otthoni fagyikészítés jégkrémformában
Forrás: Unsplash / Pablo Merchan Montes

Elkészítése:

A friss áfonyát alaposan mossuk meg, majd a többi hozzávalóval együtt helyezzük egy turmixgépbe vagy egy nagy keverőtálba. Utóbbi esetében egy botmixer segítségével alaposan aprítsuk össze, majd vagy fél órára helyezzük egy fagylaltkészítő gépbe, vagy lassú, de folyamatos kevergetés mellett verjük lágy, krémes állagúra. Az otthoni fagyikészítés utolsó fázisaként a kész krémet adagoljuk jégkrémformákba, majd legalább 3 órára tegyük a fagyasztóba.

3. Mákos fagyikészítés házilag

A klasszikus ízektől kicsit ugyan eltérő, de szintén nagyon kedvelt, „magyaros” változat a mákos fagylalt. Szerencsére ennek az elkészítése sem igényel különösebb tudást vagy eszközparkot, ám az eredmény mindennél inkább magáért beszél.

Hozzávalók 15-20 gombóchoz:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl 2,8%-os tej
  • 1 dl cukrozott sűrített tej
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mák
Házi fagylalt tölcsérben
Forrás: Pexels / Rachel Claire

Elkészítése:

A habtejszínt egy habverő vagy robotgép segítségével verd könnyű habbá. A többi hozzávalót alacsony lángon melegítsd össze, majd ha kicsit kihűlt, óvatosan forgasd hozzá a házi tejszínhabhoz. A krémet legalább 4 órára tedd a sima hűtőbe, majd hidegen, kb. 30-40 perc alatt dolgozd össze egy fagylaltkészítő géppel, vagy lassú fokozatú keveréssel egy nagy keverőtálban. Ha kellemesen krémes állagot nyert, egy előre alaposan lehűtött edénybe simítsd bele, és már teheted is a fagyasztóba!

Comments are closed.

Navigate