Zöldebb divat – zöldebb jövő?

Ruhát másodkézből? Naná!

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz a túlfogyasztás és az ezzel járó hulladéktermelés. Ennek köszönhetően azok száma is növekszik, akik igyekeznek tudatos fogyasztói attitűdöt felvenni. Mindez egyéni szinten kezdődik és már apró döntések – legyen szó a mosható pelenkákról, a műanyagmentességről vagy épp a vegetáriánus, illetve vegán életmódról, de akár használtruha vásárlásáról  – is nagyban hozzájárulnak környezetünk védelméhez.

A fast fashion hatásai

A divattal kapcsolatban egy új szókapcsolat jött létre az elmúlt években: fast fashion. A kifejezés alapvetően azt az üzleti szemléletet takarja, amikor a gyártási folyamatot annak érdekében gyorsítják fel, hogy a kifutói trendeknek megfelelő áru a lehető leghamarabb legyen elérhető az üzletekben és az online shopokban. Ennek értelmében a fogyasztóknak nem kell sokat várniuk, hogy a legfrissebb trendekhez jussanak. A felgyorsult termelés és a rapid reagálás érdekében folyamatos körforgás, tervezés, termelés és fogyasztás alakult ki, ami miatt egy-egy új darab akár 15 nap alatt eljut a tervezőasztaltól a kasszáig. Ennek azonban számtalan hátránya és káros hatása van. A felgyorsult termelés miatt a dolgozók hatalmas nyomás alatt teljesítenek, és gyakran lesznek kizsákmányolás áldozatai. A gyorsaságnak van még egy negatívuma, a ruhák egy szezonra készülnek, így minőségben nincs törekvés, hogy hosszú távon hordhassák őket. A környezeti károk pedig már szemmel láthatóak: felhalmozódó szemét és környezetszennyezés veszélyezteti Földünket.

Új helyett használtat? – mindenki jól jár

Te is segíthetsz ezt visszaszorítani, ha használt ruhát veszel! Nem kell rögtön elnyűtt, turkálós holmikra gondolnod, ha használt ruháról van szó, hiszen kis keresgéléssel igazi kincseket foghatsz ki. Egyre többen vannak azok is, akik néhányszor viselt, jó minőségű és állapotú, de megunt ruháiktól akarnak megszabadulni, a bolti árak töredékéért. Használt ruha vásárlásakor segíted az újrahasznosítást, csökkented a termeléssel járó károkat, véded a környezetet, sőt spórolsz is. Így mindenki jól jár.

A Jófogáson is számtalan menő használt ruhát találsz. Nézz körül itt és újítsd fel a ruhatáradat, ezúttal kicsit zöldebben: https://www.jofogas.hu/magyarorszag/divat-ruhazat

Comments are closed.

Navigate