Így varázsold virágokkal tele a kerted

Régóta vágysz egy szép virágos udvarra? Esetleg szeretnéd végre a kertedből megtölteni a vázát? Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket a dekoratív virágágyás készítéséhez!

A járvány miatt sokkal több időt töltünk most otthon, ha azok közé tartozol, akiknek van kertje, te is érezheted, hogy a korábbiakhoz képest duplán felértékelődött ez a terület. Amellett, hogy itt a szabad levegőn lehetünk, végre juthat időnk arra is, hogy szebbé tegyük a környezetünket. A kertészkedés csodálatos hobbi, amellett hogy kellemesen át is mozgat minket, igazi kreativitást és odafigyelést, tanulást igénylő folyamat. Ha túl vagyunk a tél utáni kerttakarításon, ideje kitalálnunk, mit is szeretnénk kezdeni az udvarunkkal. Az egyik legjobb módja, hogy színt vigyünk a területre, ha virágágyásokat telepítünk. A sikeres végeredmény érdekében azonban van néhány fontos részlet, amit nem hagyhatunk ki.

Tervezés
Először is, készítsünk egy tervrajzot a kertünkről. Vegyük számításban honnan süt a nap, és melyek azok a területek, amiket a legtöbb napfény, de minimum 6 óra napsütés ér, ennyi ugyanis kell a legtöbb virág számára. Az is fontos, hogy legyen a közelben vízforrás, hogy öntözéskor ne a házból kelljen cipelnünk a vizet.
Ha megvan, melyik területben gondolkodhatunk, válasszuk ki a virágokat. Határozzuk meg előre, milyen típusú szirmost szánunk az ágyásba, és annak megfelelően alakítsuk ki azt. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy évelő növényt szeretnénk-e vagy sem, nagyban függ ugyanis ettől a virágos időszak.
Mielőtt azonban nekiállnánk az előkészítésnek, fontos, hogy átnézzük szerszámkészletünket, hogy minden kerti eszköz adott legyen. Például garantáltan szükségünk lesz kapákra, ásókra, és gereblyére is. Különböző méretben. De egy öntözőkanna is elengedhetetlen az ágyások elkészítéséhez.

A talaj előkészítése
Kiválasztott területünket alaposan tisztítsuk meg: távolítsunk el minden gyomot és füvet. Ehhez használhatunk hagyományosan ásót, de gyomirtót is, aminél fontos szempont, hogy környezetbarát legyen.
Ezután, komposzt segítségével javítsuk fel a talaj minőségét. Ha nincs kész komposztunk, néhány centiméter vastagon terítsük be száraz fűvel, lehullott levelekkel, trágyával.
Sokan ott követik el az első hibát, hogy azonnal felássák a kiválasztott területet. Pedig a felásott föld, nem minden esetben tesz jót a virágoknak. Tény, hogy fellazítja a talajt, így a gyökerek könnyebben találnak majd utat maguknak lefelé, de nem lehet túl puha sem, mert akkor idővel összetömörödik. A legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy szükség van-e ásásra, hogy teszteljük, tudunk-e laza földgombócokat formálni a kezünkkel. Ha a föld túlságosan száraz vagy túlságosan nedves, inkább ne ássuk fel. Ez esetben inkább csak 20-30 cm mélyen keverjük össze a talajt valamilyen szerves anyaggal.

Az ültetés
Először az ágyás szélét jelöljük ki, majd osszuk fel a belső területét is, növények szerint. Így tudni fogjuk melyik magot hová szórjuk, és melyik növényt hová ültessük el. Akár szegélyt is építhetünk az ágyás szélére, de szabadon is hagyhatjuk. Az azonban fontos, hogy az ágyás mellé tervezzünk közlekedő utat, hiszen a virágok ápolásához naponta ki kell menni, és nem érdemes a füvet letaposni.
Az ültetés időpontját a virág típusának megfelelően válasszuk meg. Amelyek kedvelik a hűvösebb napokat kiültethetjük kora tavasszal. A magok mehetnek közvetlenül a földbe, de beszerezhetünk külön erre a célra tervezett konténert is. A lényeg, hogy mindig tartsuk őket nedvesen. Ha már megeredt palántával dolgozunk, ássunk neki egy kisebb lyukat a földbe, majd helyezzük bele. Végül jó alaposan öntözzük be a földet körülötte.
A virágágyásokat ültethetjük színek szerint is. Például az egyikbe csak lila és fehér színű virágokat válogatunk össze, míg a másikba a piros, sárga és narancssárga árnyalatait ültetjük. Ha pedig romantikus vidéki hangulatot szeretnénk kertünkbe, vegyes színben helyezzük el őket.

Utógondozás
Fontos, hogy napi rendszerességgel öntöznünk kell az ágyást. Slaggal a legegyszerűbb, de szuper mozgási lehetőség, ha öntözőkanna segítségével hordjuk a vizet. Majd ahogy szépen növekednek, a napi vízszükséglet a hőmérséklet, a klíma és a talaj minőségének függvényében változhat. A legideálisabb idő az öntözésre a kora reggeli időszak.

A virágágyások nem csak szépek és illatosak, de sokszor hasznos funkciójuk is lehet, például térelválasztó, vagy dekorációs célt is szolgálhatnak. De mindezek mellett, talán az a legfontosabb, hogy a kertészkedés csodálatos kikapcsolódássá és hobbivá válhat számunkra, vagy akár az egész család számára is.

Comments are closed.

Navigate