Szuper ötletek, hogy rend legyen a gyerekszobában

Nem csak hosszú órák szorgos munkájával tudunk gyermekünk szobájában rendet rakni. Ezekkel az apró trükkökkel a legnagyobb káosz is pillanatok alatt átláthatóvá válik!

A lakásban lépten, nyomon egy-egy magányos plüssre, elhagyott labdára bukkansz? Több fájdalmas emléked van a szétszórt legó darabkáktól? Ha a gyerekszobába már lassan be sem lehet lépni a játékhalmoktól, ideje cselekedni. Tény, hogy sokszor még mi felnőttek sem tudunk tökéletes rendet tartani magunk körül, hát még a kisebbek. Pedig a megoldás nem is nagy ördöngösség. Íme, néhány tipp, amivel könnyebben tudtok majd rendet tartani a gyerkőcök szobájába.

Rendszerezz!
Tény, szépen mutatnak a játékok a gyerekszoba polcain, de sajnos nem túl praktikus és fenntartható az így kialakított rend. Sokkal jobb megoldás inkább tárolódobozban tartani őket, amiből a gyerkőc könnyebben ki- és bepakol. Ez lehet vásárolt, de akár mi magunk is készíthetünk ilyet. Bárhonnan is szerezzük be, a lényeg, hogy inkább több kisebb legyen belőle, mint egy vagy két nagy. Egyrészt így könnyebben megtalálja a gyerek a játékokat, másrészt a visszapakolás után könnyebben teszi a helyére a dobozokat.
Ha megvan a szelektálás, címkézzük fel, hogy könnyebben megjegyezze a pici, mi hova kerüljön. Használjunk egyszerű jeleket, mint baba, építőkocka, amit könnyen le lehet rajzolni. A játékok rendszerezéséhez akár más-más szisztémát is kitalálhatunk, így a nap végi összepakolás egyben játék is lehet.
Szuper tárolási lehetőség, ha akasztókat rakunk a falra. Az akasztók helyet is spórolnak nekünk, ráadásul kisebb játékokat, ékszereket, ruhákat is lehet rájuk rakni. Az ajtó felületét sem érdemes kihasználatlanul hagyni: két akasztó segítségével egy fakkos tárolót helyezhetünk el rajta, ami tökéletes helyéül szolgálhat a plüssöknek, akciófiguráknak.

Vannak olyan játékok, amiknek mennie kell!
A játékok okozta káoszt nem egyszerű átlátni, ám nagy könnyítés lehet, ha a régi, tönkrement játékokat, már nem használható tollakat, filceket, törött, nem javítható holmikat újrahasznosítjuk vagy kidobjuk. Szebben fogalmazva, elszállítjuk, hogy átadhassák a helyüket az újaknak. Na, erre a szövegre garantáltan a pici sem fog nemet mondani!
Azokat, amiket pedig a pici kinőtt vagy megunt, rakjuk fel a Jófogásra! Hiszen lehet, hogy egy másik gyerkőc épp egy ilyen játékra vágyik.

Külön „lakhely” a kacatoknak
A kacatoknak is tökéletes egy tároló, erre azonban jobb, ha egy olyan dobozt választunk, aminek van teteje. Ide kerül minden olyan apróság, ami például a „meglepitojásból” került elő, játékfigura, ami még a gyerekmenühöz járt, stb.. Ezek azok a dolgok, amiket kidobni nem szeretnénk, mert még jó lehet valamire, és az állapotuk sem követeli meg, hogy a kukában landoljanak. Ráadásul mivel ritkán használja őket a gyermek, minden egyes alkalommal az újdonság varázsával hatnak rá a kacatos dobozban megtalált dolgok, és kincskereső élményt biztosítanak.

Fontos figyelni arra, hogy a gyerek érezze, ha nem is öröm, de hasznos és fontos feladat az összepakolás. A kényszer nem jó megoldás, inkább próbáljuk motiválni valamivel, mutassunk neki jó példát azzal, hogy mi is rendet rakunk a saját holmijaink között. Sőt, játékokat is építhetünk a gyerekszobában való összepakolásra, ami ezáltal szuper közös tevékenységgé is válhat.

Comments are closed.

Navigate