Őszi kertápolás: mutatjuk mire figyelj!

Már javában bekúszott az ősz a hétköznapokba és az idő is egyre hidegebbre fordul. Használjuk ki a nap utolsó sugarait, és készítsük elő kertünket a jövő tavaszi újjászületéshez. Ehhez pedig néhány tippet össze is gyűjtöttünk számotokra!

A rutinos hobbikertészek már tudják, hogy a kertépítési szakma egyik főszezonja éppen ősszel van. Ráadásul a kerti munkák elvégzése jó alkalom arra is, hogy mozogjunk a friss levegőn, az egyébként begubózós időszakban.

Őszi nagytakarítás
Az év ezen időszakában rengeteg felesleges zöld hulladék keletkezik, éppen ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy megtisztítsuk kertünket, így ilyenkor előkerülnek rég nemlátott kerti szerszámaink. Igaz nem a legszórakoztatóbb része a munkáknak, de mindenképpen az egyik leghasznosabb. Gyomláljuk ki az elszáradt, vagy beteg növényeket, gereblyézzük össze a leveleket, tisztítsuk meg az ágyásokat.

Az így keletkezett zöldhulladék legjobb újrahasznosítása, ha komposztáljuk. Ehhez nem kell más csak egy nagyobb láda, egy vasvilla, amivel időnként átforgatjuk, és néha egy vödörnyi víz nedvesítésképpen. Ez a tápanyagban gazdag hulladék hónapokkal később, például a tavaszi ültetésnél jól jöhet, az így keletkezett műtrágya ugyanis nagyon jót tesz a növényeknek.

Az ősz és a növények
A hideg idő beköszönte előtt érdemes megnyírni a cserjéket és a sövényt, illetve betakarítani a kertbe ültetett fűszernövényeket. Ennek a legjobb módja, ha lemetsszük a leveleket és a virágokat, majd csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva, nedvességtől elzárt helyen kiszárítjuk őket. A hagymás növényeket vegyük ki a földből és megfelelően teleltessük, hogy tavasszal vissza tudjuk ültetni őket a kertbe.

Ebben az időszakban sem kell szürkén és üresen hagyni az ágyásokat és a cserepeket. Számos növényt ültethetünk, ami jól bírja a hideget. Ilyen például a krizantém, a díszkáposzta, de például az árvácska is.

 A gyepgondozást sem szabad elfelejtenünk, ugyanis, ha tavaszra szép zöld füvet szeretnénk, érdemes átgereblyézni, és az erre kialakított műtrágyával egyszer átforgatni a gyep talaját. Akár fűmagokat is forgathatunk ilyenkor bele, a magok képesek ugyanis az áttelelésre a föld alatt.

Egyéb fontos feladatok
Még a komolyabb fagyok előtt ürítsük ki a vizet a locsolótömlőből, és a szórófejekkel, tömlőösszekötőkkel, -csatlakozókkal, valamint egyéb tartozékokkal együtt tároljuk a téli hónapokban védett helyen.

A kert lakóiról se feledkezzünk meg. Bár ősszel még nem annyira indokolt, elkezdhetjük az udvarunkba szoktatni a madarakat. Helyezzünk ki nekik etetőket és itatókat. Azt azonban fontos észben tartani, hogy ezután rendszeresen kell figyelnünk a feltöltésre, ugyanis, ha elfeledkezünk róla, az apró tollasoknak sokkal nagyobb kárt okozunk. Ha sünök is akadnak a kertünkben, egy-egy kupac levélhalmot is elhelyezhetünk a kert sarkába, ahol ezek a tündéri állatkák akár át is telelhetnek.

Comments are closed.

Navigate