Vesd bele magad a nyárba, sportolj a vízen!

Nincs is jobb nyáron, mint vízparton vagy éppen vízen tölteni a szabadidőnket. Ha az aktív kikapcsolódást kedveled és a partot szívesebben nézed vízre szállva, van számodra pár tippünk, milyen vízi sportokat próbálj ki idén nyáron.

Kajak-kenu

Itt ne a versenyhajókra gondolj, amit, aki próbált már, tudja, hogy az első vízre szállás leggyakrabban borulással indul. A túrakenuk és túrakajakok szélesebb kialakítást kaptak, így azért, hogy beborulhass, külön tenned kell. A pár órás túrától kezdve a több napon át tartókig remek kikapcsolódást nyújthat egy vízitúra. Mint minden közlekedési formának a hajózásnak is megvannak a szabályai, ha úgy indulsz útnak, hogy nincs hajózásban jártas csapattag, érdemes komolyabban utánanézni a szabályoknak: a jelzésektől kezdve a kötelező felszerelésekig. Hajóbérlés esetén a bérbeadótól nyugodtan kérdezz, ha bizonytalan vagy valamiben, egy gyorstalpalót biztos tud tartani. Bérlés esetén a kötelező tartozékokat is biztosítani szokták (mentőmellény, szivacs, kötél), ha hiányolsz valamit, kérdezz rá! A nyári evezésnél sose feledkezz meg elegendő folyadékot magaddal vinni! Kalap, naptej, egy vékony fehér felsőrész, ezek mind segítik a komfortérzetet és azt, hogy ne vörösre égve szállj partra. Ha pedig bérlés helyett saját hajót szeretnél, nézz szét a Jófogáson.

SUP – Stand Up Paddle (Állva evezés)

Az elmúlt pár évben nálunk is nagy népszerűség övezi a SUP-ot. Az állva evezés elsajátítása külső szemlélőként nehéznek tűnhet, de ha van egy kis egyensúlyérzéked pár perc alatt ráérezhetsz a helyes használatra. Ne ijedj meg, ha a legelején nem tudsz könnyen felállni a deszkán, ez is menni fog, csak maradj kitartó. Amíg nem megy a felállás, térdelve vagy ülve is használhatod a deszkát. Aztán ha már az alapok megvannak, csak a kreativitásod szab határt, hogy mit kezdesz a megszerzett tudással: belevághatsz egy túrába, kipróbálhatsz egy SUP jógaórát vagy akár foghatsz pár halat is a deszkádról. Ha már érzed, hogy magával ragadt a SUP világa és szeretnél egy saját deszkát, nézz szét a Jófogás oldalán.

Vízisí és wakeboard

Ha a SUP-nál arról beszéltünk, hogy gyorsan elsajátítható a deszkán való egyensúlyozás, akkor ez az, amit nem mondhatunk el a vízisíről és a wakeboardról sem. Ennek legnagyobb oka a sebesség, amihez mindkét esetben hozzá kell szoknod, ha élvezni szeretnéd a vízen töltött időt és nem csak esni-kelni tervezel. Ha a kudarcot szeretnéd az elejétől elkerülni, válassz könnyebben alkalmazható eszközöket, mint a vízi fánk, ami inkább szórakoztató, mint sportélményt nyújtó program.

Vízi sportok esetén mindig tájékozódj róla, hogy az adott helyszínen van-e lehetőséged vízre szállni és szükség esetén a kötelező vagy védőfelszerelésekről se feledkezz meg!

Ha pedig a parton is szeretnéd jól érezni magad, nézd meg milyen szabadtéri játékokat találhatsz a Jófogáson!

Comments are closed.

Navigate