Terrarisztika kezdőknek, avagy a hüllőtartás alapjai

Ha egy új kisállatot szeretnénk otthonunkba, nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a kedvenc fogadására. A hüllők nagyon népszerű hobbiállatok, azonban tartásuk komoly odafigyelést és előkészületet igényel. Ebben segítenek most tanácsaink!

Ha az ember úgy dönt, hüllőt tart az otthonában, legyen szó akár egy szárazföldi vagy vízi teknősről, kaméleonról, gekkóról, varánuszról, vagy bármelyik másik fajról, akkor a megfelelő méretű lakóhely, azaz terrárium mellett az adott faj számára optimális körülményekről is gondoskodni kell. Előbb azonban érdemes azt átgondolni, belefér-e egyáltalán az életünkben egy ilyen kisállatról való gondoskodás.

Mennyire bonyolult egy ilyen állat tartása?
A legtöbb hüllőről elmondható, hogy a normál közege melegebb a mi éghajlatunknál, ezért a terrárium folyamatos fűtése és világítása nélkülözhetetlen. A lakóhely kiválasztása is igen specifikus, mert míg egy kaméleon például inkább felfelé szeret mászni, egy teknős vagy sikló a vízszintes felületeket részesíti előnyben, ezért ha megvan a kiválasztott kedvenc faja, fontos, hogy megfelő méretű helyet fel tudjunk szabadítani a lakásunkban a speciális terrárium részére.

Szinte minden kiegészítő megkapható már a tartásukhoz, de mint minden állat, a hüllők tartása is költségekkel jár. A legtöbbjüknek fontos a speciális UVA, UVB fény, ezeknek azonban drága technika szükséges az előállításukhoz. Emellett számolni kell az eleséggel, az esetleges vitamin és ásványi anyag pótlással, illetve az orvosi költségekkel is.

A hüllőtartás manapság nagy divatját éli, ez azonban nem megfelelő érv arra, hogy hirtelen felindulásból beszerezzünk egy kisállatot.  Gondoljuk át alaposan, hogy meg tudjuk-e teremteni számára az ideális körülményeket, és csak ezután döntsünk. Az általános vélekedés szerint, 10-12 éves korra teszi annak a felelősségtudatnak a kialakulását, amikor már önállóan is a gyerekekre lehet bízni egy élőlényt, így ezt a kort mindenképpen várjuk meg, ha a gyerkőcnek szeretnénk egy “hüllőtársat”.

Az időtényezőt is figyelembe kell venni, hiszen felelős gazdiként rendszeresen ellenőriznünk kell a terrárium berendezési tárgyait, a levegő páratartalmát és hőmérsékletét, továbbá minden nap friss vizet kell adnunk kedvenceinknek. Így, bár ezek az állatok másokhoz képest kevesebb időt igényelnek, azért napi fél-egy órát mindenképp áldoznunk kell majd rájuk.

A terrárium típusa
Kis kedvencünk egészsége érdekében a terráriumnak a lehető legpontosabban kell leutánoznia az állat eredeti élőhelyét. Tehát a fajta megválasztása nagymértékben fogja befolyásolni, hogy milyen terráriumot kell vásárolnunk. A legkülönlegesebb látványt a lápi, illetve az esőerdő-terrárium nyújtja, és a legszínesebb állatok is ebben élnek, viszont a róluk való gondoskodás sokkal nagyobb tapasztalatot igényel, így a kezdő hüllőtartóknak nem javasoltak. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre otthon, akkor sem kell lemondani erről a különleges hobbiról. Ilyenkor ideális választás lehet az inszektárium, vagyis a rovarok és pókok elhelyezésére szolgáló terrárium.

Kiegészítők
Kiegészítők szempontjából határ a csillagos ég, és persze a pénztárcánk. A sivatagi körülményekben élő állatok élettere talán a legegyszerűbb, azonban egy kis kreativitással ezeket is feldobhatjuk. Fontos azonban, hogy az állat kényelme és biztonsága sose kerüljön a háttérbe, és ne menjen a rovására a dekorativitás. A lápi, vizes terráriumokba akár már mini szökőkutakat is vehetünk, illetve a legtöbb fajta számára biztosítanunk kell búvóhelyeket, kis barlangokat, ugyanis ezen állatok nagy része rejtőzködő életmódot folytat, és a terráriumban kialakított kis zug fontos számukra. Emellett egy etető és itató tálat is be kell szereznünk.

Egy állat tartása mindig komoly felelősséggel jár, azonban ha úgy érezzük, felkészültünk egy ilyen különleges élőlény fogadására, vágjunk bele bátran! A fejlődése során rengeteg örömteli és különleges pillanatban lehet részünk.

Comments are closed.

Navigate