Tippek a tökéletes hálószobához

Ha nyugodtan alszol, jobban teljesítesz, kreatívabb leszel, és pozitívabban állsz a problémák megoldásához. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan rendezed be a hálószobádat. Olvasd el tippjeinket, és teremtsd meg a nyugalom szigetét lakásodban!

A hálószoba a pihenés, feltöltődés színtere, éppen ezért nem meglepő, hogy már régen is odafigyeltek az emberek, hogy bizonyos kritériumoknak megfeleljen a fekhelyük. A legfontosabb szempontnak számított, hogy alvás közben a lehető legnagyobb biztonságban és nyugalomban érezhessék magukat. Bár a körülmények változtak, ezek az ösztönös érzések a mai napig bennünk élnek, éppen ezért, jó néhány opciót szem előtt tartani. Elmondjuk, mire figyelj hálószobád berendezése során, hogy tényleg minden a pihenést és a biztonságérzetet szolgálja.

Színek
A színek befolyásolják a hangulatunkat, éppen ezért fontos, hogy hálószobánkban különösen figyeljünk milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat. Az erős, meleg színek, mint amilyen a piros vagy a narancssárga, mozgalmas hangulatot idéznek és erős érzelmeket generálnak, így nem biztos, hogy a legjobb választás oda, ahol pihenni szeretnél.
A hűvös, természetes színek, például a kék vagy a zöld, de a natúr föld színek, a homok és a bézs is nyugtatóan hatnak ránk, így ezektől a háló sokkal pihentetőbbé válik.
Ügyeljünk arra is, hogy a falak és a bútorok többsége is világos árnyalatú legyen, ezek ugyanis tágasabb térérzetet adnak, így szellősebb, komfortosabb hatást érhetünk el. Persze, az ágyat nem csak alvásra használjuk, így nem árt egy-egy markánsabb szín is a térben, de ezeket inkább ágynemű vagy dísztárgyak formájában használjuk, hogy ha kell, egy mozdulattal el is rejthessük őket.

Fények
Kutatások kimutatták, hogy alvás közben teljes sötétségre van szükségünk, hogy a sejtmegújító folyamatok tökéletesen működhessenek szervezetünkben. Éppen ezért az erős fényforrásokat jobb száműzni. A hálószobákban népszerűek a kis méretű, fluoreszkáló díszítőelemek, vagy hangulatlámpák, így, ha fényre lenne szükségünk, jobb ezek mellett dönteni. Az éjjeli lámpa is nélkülözhetetlen, legyen szó akár esti beszélgetésről vagy egy álomcsalogató olvasásról. Azonban itt is érdemes olyan fajtát választani, aminek fénye összpontosított, vagyis csak egy bizonyos pont megvilágítását célozza, ezáltal társunkat sem zavarjuk meg a pihenésben.
A teljes sötétség érdekében pedig fontos beszerezni egy vastag sötétítő függönyt vagy redőnyt, hogy semmi se zavarhassa nyugalmunk.

Kiegészítők
Egy élénk, színes, izgalmas ágytakaró vagy kiegészítő hihetetlenül fel tudja dobni a helyiséget, főleg, ha a fehér színt választod a hálód főszínének. Egy hangulatos festmény, sok pihe puha színes pokróc, esetleg egy könyvespolc nagyban növelheti szobád otthonos hangulatát. Azonban arra érdemes figyelni, hogy ne ez a helység legyen a raktárad, ugyanis egy túlzsúfolt szoba, a nyugalomra sincsen jó hatással. A tárgyak mellett pedig, akadnak olyan növények is, amiket bátran ebben a helységben tarthatunk. Ilyen például az anyósnyelv, ami amellett, hogy jól mutat, éjszaka termeli az oxigén nagy részét és fantasztikus légtisztitó hatással is rendelkezik.

Az ágy helye
Általában egy franciaágy elhelyezésének nincs túl sok variációs lehetősége. Lehetőleg ne helyezzük a szoba közepére, legalább az ágytámla a falhoz legyen tolva, de a sarokba is rakhatjuk, így több oldalról lesz védve, és ösztönösen nagyobb biztonságérzetet ad. Persze ha ketten használjátok, fontos, hogy mindkét oldalról megközelíthető legyen.

A lényeg tehát, hogy hálónk legyen lakásunk menedéke, a személyes zugunk, ahol a legbiztonságosabban érezzük magunkat. Ha ezen kritériumoknak, akár csak nagyjából is megfelel szobánk, alvásunk sokkal pihentetőbb lesz.

Comments are closed.

Navigate