Tippek a tökéletes mosógép megtalálásához

Ha egy rég áhított új háztartási gép beszerzésére adjuk a fejünket, fontos átgondolni melyik számunkra a legtökéletesebb, különösen, ha mosógépről van szó. Íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelni a tökéletes típus megtalálásához.

Az biztos, hogy mosógépet nem egy évre választ az ember, éppen ezért is fontos, hogy számos opciót figyelembe vegyünk vásárlás előtt. Már csak azért sem szabad elkapkodni a választást, mert nem olcsó mulatság egy ilyen eszköz beszerzése, másrészt a masina használata szerves része az életünknek, így egy rossz döntés megkeserítheti a hétköznapokat. Íme egy kis segítség, hogy ne tévedj el a mosógép-variációk dzsungelébe, és megtaláld a tökéleteset.

A döntés a te kezedben legyen
Fontos, hogy a szempontokat az állítsa fel a családban, aki a legközelebbi „kapcsolatban” áll a géppel. Latba kell vetni, milyenek a mosási szokások, hányszor mosunk egy héten, jellemzően milyen anyagú ruhák kerülnek bele a legtöbbet, illetve van-e speciális funkcióra igény.

Beépített vagy szabadon álló
Első lépésként döntsük el, hova kerül a leendő szerzemény. Ez ugyanis hamar szűkít az opciókon. A beépített, azaz bútorba integrálható verziók készülékház nélkül vannak forgalomban, tehát nem rendelkeznek burkolattal. Ennek előnye, hogy szinte teljesen láthatatlanok, és nem foglalnak el plusz területet a lakásban. Viszont egy esetleges átalakítás folyamán nem is mozdíthatók olyan könnyen, mint például egy szabadon álló verzió, ami bár külön burkolattal rendelkezik, saját teret követel magának a lakásban.

Elöl- vagy felültöltős?
Alapvetően a mosási minőségben nem kéne, hogy különbség legyen a két típus között. Azonban mégis vannak olyan részletek, ami megkülönböztetik a két típust, és előnyöket, hátrányokat teremtenek.

Az elöltöltős mosógépek általában drágábbak és nagyobb helyet is foglalnak, ugyanakkor kíméletesebben mosnak, és több luxus funkcióval vannak felvértezve. Sok szakértő szerint időtállóbbak, mint a felültöltős verziók, ám mosási ciklusaik sokkal hosszabbak lehetnek.

A felültöltős mosógépek ezzel szemben olcsóbbak, és helytakarékosabbak, valamint mosási ciklusuk is rövidebb. Ellenük szólhat azonban, hogy durvábban összerázzák a ruhát, illetve megjelenésük sem annyira dizájnos. Egyes vélemények arról számolnak be, hogy ezek a típusok általában több vizet és energiát fogyasztanak, bár manapság, ha a döntésnél az energiaosztály megjelölést is figyelmesen megnézzük, és ez alapján választunk, akkor nem nyúlhatunk nagyon mellé akár felül-, akár elöltöltős modellt szemeltünk ki.

Fókusz a centrifugán
A centrifuga talán az egyik legfontosabb jellemzője egy mosógépnek. Ez a mutatószám fordulat/perc értékben van megadva és értelemszerűen arra utal, hogy a dob egy perc alatt mennyit forog a centrifugálás során, amikor is a vizet szó szerint kipréseli a ruhákból a centripetális erő segítségével. Ha nincs lehetőségünk a szabad levegőn teregetni, akkor érdemes legalább 1000 rpm fordulatszámú modellt választanunk, az ennél kisebb teljesítményű gépeknél ugyanis nagy eséllyel a kivett ruha túl vizes lesz, ami által dohossá válhat, ráadásul a penész elterjedését is elősegítheti.

Teherbírás családra szabva
Szintén nagyon lényeges tulajdonsága a mosógépeknek, hogy hány kilogramm ruhát képesek egy mosással megtisztítani. Egy két fős háztartásban a jellemző mosási mennyiség heti három alkalom, míg ahol gyerkőcök is vannak, ott ez akár a duplájára is növekedhet, így érdemes ilyenkor egy nagyobb teherbírású modellben gondolkodni. Párok jó, ha legalább 7 kilogrammal számolnak, egy 3-4 fős családnál 8 kg a minimum, a nagycsaládosok pedig 10 kilogrammos kapacitás környékén nézelődjenek.

Tehát a tökéletes mosógép megtalálása nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A funkciók mellett, azért is fontos a megfelelőt megtalálnunk, mert ha túl nagyot választunk a kihasználatlanságból adódóan, míg, ha túl kicsit, a túl sokszori használat miatt pazarolunk el vizet és energiát.

Comments are closed.

Navigate