Ezekre figyelj, ha lakásvásárláson töröd a fejed!

A lakásvásárlás egy életre szóló döntés lehet, éppen ezért különösen fontos, hogy mikor elhatározzuk magunkat, tudjuk milyre érdemes odafigyelni. Összegyűjtöttünk néhány alapszabályt, melyekre ingatlanvásárláskor ügyelni kell.

Sok lakásvásárló figyelmetlenül vág bele egy-egy ingatlan megvásárlásába. Előfordul, hogy anélkül írnak alá adásvételi szerződést, hogy valóban tisztába lennének a lakás adottságaival, pedig ezek hosszú évekre megkeseríthetik az életüket. Íme néhány fontos szempont, hogy mire kell figyelnünk lakásvásárláskor.

Pontosítsuk az igényeket!
Mielőtt komolyabb keresésbe fognánk, nem árt, ha tisztázzuk mit is szeretnék pontosan. Mik azok a szempontok, amiknek leendő otthonunknak meg kell felelnie, milyen időtávra gondolkodunk? Ha például rövid időszakaszban, akkor nem biztos, hogy érdemes olyan ingatlant bevállalni, ahol nagy felújítás vár ránk. Rendezzük sorba a legnélkülözhetetlenebb szempontokat, és célirányosan böngésszünk.

A jó döntéshez idő kell!
Nem könnyű a lakáskeresés, különösen akkor, ha már hónapok óta nézelődünk. Egyre fárasztóbb és elkeserítőbb, hogy minden lakásnál hibádzik valami, de ekkor se essünk bele abba a hibába, hogy a sok kudarc hatására elhamarkodott döntést hozunk, és lejjebb adjuk az igényeket! Sajnos az igazi megtalálása nem pillanatok alatt fog lezajlani, de előbb-utóbb meglesz a sok munka gyümölcse!

Nem csak az ár, a fenntartás is fontos
Az egyik legfontosabb, hogy lássunk túl a megvételen. Tudakoljuk meg a rezsit, kérjük ehhez akár korábbi számlák bemutatását, illetve mindenképpen ellenőrizzük, hogy mennyi az egyes szolgáltatók felé az előző tulajdonosok díjhátraléka. Lényeges tényező az is, ha például lakásról van szó, hogy van-e a társasháznak hitele, vagy mennyi a közösköltség. Ezek mind olyan kihagyhatatlan részletek, amiket számításba kell vennünk.

Állapotfelmérés
Nem minden arany, ami fénylik, tartja a mondás. Ez az ingatlanokra is igaz. Ne dőljünk be az olcsó felújítási trükköknek. Tudakoljuk meg, hogy az elektromos vezetékek milyen teherbírásúak, mikor voltak cserélve, ha a nyílászárókon vastag a festék, illetve, ha látjuk, hogy mozog a függöny, valószínűleg ezek cseréjét is bele kell számolnunk a költségekbe. Keressünk penészfoltokat, illetve, ha azt nem is találunk, komoly jel, ha párásodik az ablak. Egy ilyen jellegű problémát nagyon komolyan kell venni, a penész légúti panaszokat és allergiát is okozhat.
Ha folt van a plafonon az a szomszéd felöli beázást is jelezheti, illetve a szőnyegeket is emeljük fel, a padló állapota miatt.
Ha kertes házban gondolkodunk, a külső adottságokat is át kell vizsgálnunk. Amire különösen figyeljünk a tető, a kémény, az ereszcsatorna és a lábazat állapota. Ha komolyabban érdeklődünk egy ingatlan iránt, érdemes többször is ellátogatni. Lehet leendő ingatlanunk délelőtt nyugodt, ám a délutáni csúcsforgalom épp az ablak alatt zajlik. De ezáltal pontos képet nyerhetünk a lakás fényviszonyairól is.
Ám talán a lebiztosabb, ha szakemberre bízzuk az állapotfelmérést. Nézessük meg statikussal, építésszel az ingatlant. Emiatt érdemes a pénztárcánkba nyúlni, ugyanis olyan dolgokra is felhívhatja figyelmünket, amit mi észre se vennénk.

Főbb buktatók
Tulajdoni lap
Az első és legkihagyhatatlanabb: nézzük meg a lakás tulajdoni lapját!  Ezt díj fejében bárki megteheti az illetékes földhivatalnál, sőt ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek évente két alkalommal ingyenesen is igényelhetik online. Ennek lekérése azért fontos, mert sokszor ebből derül ki a rosszul megadott alapterület, vagy az ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti jog, jelzáloghitel, esetleges egyéb terhek, tartozások. Ha van teher a lakáson, akkor sem kell megijedni, de ilyenkor fontos, hogy a szerződés aláírása előtt minden tartozásról, azok jelenlegi összegéről kapjunk hivatalos igazolást – ezeket általában az eladó dolga beszerezni az egyes szolgáltatóktól, bankoktól – valamint az is lényeges, hogy az adás-vételi szerződésbe foglaltassuk bele világosan, hogyan történik majd ezek rendezése. És természetesen, ha van tartozás, ha nincs, mindenképpen keressünk egy ügyvédet, aki szakszerűen el tudja készíteni a szerződést, segít az esetleges terhek tisztázásában, a földhivatali ügyintézésben és minden felmerülő kérdésünkre tud választ adni.

Földszint és legfelső szint
A társasházak esetében nem meglepő, hogy sokan kerülik a földszinti, illetve a legfelső szinten található lakásokat. Az alsó szint esetében nem véletlen, hogy legtöbbször rácsok vannak az ablakon, a betöréstől való félelem mellett ezek a lakások sokszor nem túl világosak. A felső szintnél pedig a nyári hőség válhat komoly ellenségünkké, illetve, ha vannak tető problémák, akkor arról is mi fogunk elsőként értesülni.

Elrendezés
Alaprajz esetén ne csak arra figyeljünk hány szoba van, hanem hogy azok például a közös helységekből nyílnak-e.

Gyanúsan alacsony ár
Sajnos egy ingatlan ára is nagyon árulkodó tud lenni, az egész környékről. A népszerű kerületek, utcák árai magasabbra vannak szabva. Ne dőljünk be az alacsony áraknak, ezek mögött ugyanis komoly okok lehetnek.

Érzelmi benyomás
Végül de nem utolsó sorban hallgassunk az ösztöneinkre, ugyanis az is lényeges, milyen összbenyomást kelt bennünk a lakás. Szívesen tartózkodunk-e benne, mennyire érezzük komfortosnak? Ismerkedjünk meg a környékkel. Mérjük fel milyen a megközelíthetősége, milyen az infrastruktúra, mennyire közel vannak üzletek, iskolák, várható-e építkezés a környéken. Aki jó társasági ember, megkockáztathatja, hogy szóba elegyedik a szomszédokkal!

Tény, hogy felsorolni is nehéz, mennyi dologra is kell figyelnünk, ám jó esetben egy életre szól döntésünk, és a jó döntésekhez idő kell, s bár ennek ellenér is csúszhatunk bele hibába, inkább legyünk óvatosak, mint gyorsak, ugyanis sok esetben egy lakásvásárlás életünk befektetését jelentheti.

Comments are closed.

Navigate