Albérlet keresés tippek: 10 tanács a tökéletes lakásért

#szponzorálttartalom

A lakásárak emelkedése miatt Magyarországon is egyre népszerűbb a lakásbérlés. Ha valaki a költözésen gondolkodik nem árt, ha előre felkészül! A lakásbérlésnek számos buktatója van, amik egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Az alábbi albérlet keresés tippek segítségével könnyedén megtalálhatjuk álmaink lakását!

Hagyjunk időt az albérlet keresgélésre!

Figyeljük folyamatosan a nagyobb lakásbérlő oldalak kínálatát! Az albérletek (különösen a jó lakások) gyorsan elkelnek. A bérlés előtt nézegessük az ajánlatokat és ismerjük meg a piac működését. Így sokkal könnyebb lesz eldönteni, hogy mi számít jó ár-érték aránynak.

Könnyítsük meg a saját dolgunkat és használjunk mobilalkalmazást! Ha van egy kis szabadidőnk, nézzük végig az ajánlatokat.

Vizsgáljuk meg alaposan az ingatlant!

Van néhány olyan lakás, ami tényleg tetszik? Ne dőljünk be a szép fotóknak vagy a kedvező árnak! Az ingatlannak lehetnek olyan hibái, amik megkeserítik a mindennapokat. Nézzük meg személyesen is a lakást, és legyünk nagyon alaposak.

Írjunk össze egy listát a szempontokról! Nézzük meg, hogy vannak-e repedések vagy foltok a falon, illetve a plafonon. A dohos szag sem jó jel. Próbáljuk ki a vécét, a csapokat és a villanykapcsolókat is. Ha a lakáshoz járnak háztartási gépek, akkor ezeket is teszteljük. Ellenőrizzük a fényviszonyokat, a térerőt és a nyílászárók állapotát is. Ha fontos számunkra a csendes környezet, akkor ne olyan lakást válasszunk, aminek az ablakai a főútra néznek.

bérelt ingatlan nappalija

Nézzük meg a lakás környéket is!

Nemcsak a lakás lényeges, hanem a környék is. Egy sétát mindenképpen tegyünk a közeli utcákban! Az ingatlanon valamilyen szinten tudunk alakítani, de a környezet adott. Van bolt, gyógyszertár és orvosi rendelő a közelben?  Érdemes tájékozódni a helyi tömegközlekedésről vagy az utak forgalmasságáról. Nézzük meg azt is, hogy mennyire biztonságos helyről van szó. A bűnügyi térkép segítségével könnyedén informálódhatunk lakásbérlés előtt.

Ismerjük meg a főbérlőt!

Mielőtt kivennénk a lakást, ismerjük meg a főbérlőt. Próbáljuk megtudni, hogy miért távozott az előző lakó és milyen volt a köztük lévő viszony. Arról is győződjünk meg, hogy tényleg a lakástulajdonossal van-e dolgunk. Az ügyfélkapun keresztül kérhetjük le a lakás tulajdoni lapját. Ebből a dokumentumból kiderül, hogy a főbérlő-e az egyetlen tulajdonos és hogy van-e a lakáson végrehajtás.

Válasszunk olyan személyt, aki korrektnek és megbízhatónak tűnik. A legjobb lakást is rémálommá változtathatja egy olyan főbérlő, aki váratlanul ellenőrizget vagy nem tartja be a szerződésben leírtakat. Ha nem vágyunk a folyamatosan vitázására, akkor inkább meneküljünk.

Ne csak a lakbérre gondoljunk!

A lakbéren kívül a rezsi is egy nagyobb havi kiadást jelent. Ha tudni szeretnénk, hogy mennyire korszerű a lakás célszerű elkérni az energetikai tanúsítványát. Érdemes vetni egy pillantást a korábbi rezsiszámlákra. Nézzük meg a téli fűtésszezon alatti költségeket is, hiszen így kaphatunk reális képet.

Érdemes azt is tisztázni lakásbérlés előtt, hogy milyen élő előfizetések vannak a lakásban. Az előző lakó a létező összes tévécsatornára előfizetett, de ez csak felesleges kiadás lenne? Beszéljük meg a főbérlővel, hogy erre a szolgáltatásra nincs szükség. Azt is kérdezzük meg, hogy előfizethetünk-e valami másra.

Bár az albérlet keresési tippek legtöbbször a hiányzó extrákra koncentrálnak, mégis érdemes figyelmet fordítani a felesleges előfizetésekre és extra költséget jelentő szükségtelen tételekre.

Arról se felejtkezzünk el, hogy a beköltözéskor leolvassuk az albérlet mérőóráit. A legjobb, ha fotókat is készítünk az óraállásról, így biztosan nem kell fizetnünk az előző bérlő által használt gázért vagy vízért.

Keltsünk jó benyomást!

Ha meg akarjuk szerezni álmaink albérletét, akkor elengedhetetlen, hogy jó benyomást alakítsunk ki a főbérlőben. Mindenki egy megbízható, pontos és kedves bérlőről álmodozik. Fontos azonban, hogy a pozitív kép kialakítása érdekében se hazudjunk. Ha dohányzunk vagy kisállatot akarunk tartani a lakásban, akkor jobb az őszinteség. Az igazsággal jobban járunk, mint ha később buknánk le.

Albérlet keresés tippek elengedetlen eleme: Kössünk szerződést!

Ragaszkodjunk a megállapodás írásbeli rögzítéséhez. Így elkerülhetjük a későbbi félreértéseket vagy az átverést. A szerződésbe ajánlott belefoglalni a kaució és a lakbér összegét, a számlák fizetési határidejét és módját, a szabályokat (például a dohányzásra vagy a kisállattartásra vonatkozóan) és a felmondási határidőt is.

Érdemes arról is megállapodni, hogy a főbérlő mikor mehet megnézni az albérlet állapotát. Ehhez joga van bizonyos időközönként, de nem állíthat be váratlanul és nem mehet be a lakásba a tudtunk nélkül. Ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket akkor tanácsos meghatározni a játékszabályokat.

Fontos, hogy ragaszkodjunk a bankszámlás fizetéshez. Így sokkal inkább nyomon követhető, hogy mennyit fizettünk. A főbérlő számlaszáma is szerepeljen a szerződésben.

albérlet keresés tippek

Kérdezzünk a bérelt ingatlanról!

Hasznos lehet összeírni egy sor kérdést, amit felteszünk a főbérlőnek. Egy percig se érezzük rosszul magunkat miattuk, hiszen jogunk van tudni, hogy mit kapunk a pénzünkért.

Mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy mit kell a lakbéren kívül fizetni. Gondoljunk például a közös költségre. Az egyik legfontosabb albérlet keresés tipp tehát, hogy merjünk kérdezni.

Arról is érdeklődjünk, hogy milyen háztartási eszközök és bútorok járnak a lakáshoz. Jó ötlet az előző bérlőkről is kíváncsiskodni. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor a szomszédoktól is kérdezzük meg, hogy miért mentek el az előző lakók. Arról is tájékozódjunk, hogy vannak-e várható díjemelések.

Maradjon pénzünk a céljaink megvalósítására is!

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a szép, új albérlet mellett megfeledkezünk a korábbi lakásvásárlási terveinkről. Ha szeretnénk saját ingatlant, akkor próbáljunk rendszeresen félretenni erre a célra. Válasszunk olyan költségű lakást, ami mellett meg tudunk takarítani. Azt se felejtsük el, hogy már az önerő összegyűjtésével is belevághatunk a lakásvásárlásba, hiszen ma már nagyon kedvező lakáshitelek vannak.

Comments are closed.

Navigate