Mekkora lakást érdemes venni?

Lakásvásárlás esetén kulcsfontosságú kérdés, hogy mekkora legyen az ingatlan. A túlságosan nagy tér miatt szükségtelen kiadásokba bonyolódhatunk, egy nagyon apró lakásban pedig a helyhiány miatt nem fogjuk jól érezni magunkat. Vajon hogyan lehet kiválasztani az ideális méretet?

#szponzorálttartalom

A kevesebb néha több. Ez a mondás a lakásvásárlásra is igaz, hiszen egy túlságosan nagy otthonnak is rengeteg hátulütője van. Azt hihetnénk, hogy egy szűkös tér sokkal kellemetlenebb, de a rengeteg hellyel sem járunk jobban. Gondoljunk például arra, hogy vajon mennyire lesz otthonos a lakásunk, ha egyszerűen nem tudjuk kihasználni a helyiségeket és csak üresen állnak! És mit jelent ez a felesleges tér a lakás ára vagy a rezsiköltség szempontjából?

Természetesen nem csak a méret alapján döntünk, amikor lakásvásárlásra kerül a sor. Rengeteg szempontot kell még mérlegelnünk ezenkívül. A BiztosDöntés.hu szakértői segítenek eligazodni az ingatlanvásárlás útvesztőjében.

Mekkora lakást vegyünk?

Amikor a tökéletes méretű lakást keressük, sok szempontot kell figyelembe vennünk. Például el kell gondolkozunk a rövid és a hosszú távú terveinken. Meddig szeretnénk az adott településen maradni? Tervezünk gyermeket vállalni a közeljövőben? Hányan költöznénk a lakásba? A beköltöző személyeknek mekkora térre lenne szüksége?

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy valaki dolgozik-e otthonról vagy hogy a választott környéken mennyire tudjuk majd jó áron eladni az ingatlant. A négyzetméterek száma mellett az is számít, hogy milyen a tér beépítése. Egy tetőtérnek például nincsen olyan nagy hasznosítható tere, mint ahogy a papíron megadott méret mutatja.

Habár a közeljövőben bekövetkező változásokat érdemes figyelembe venni a lakásvásárláskor, de fontos, hogy az ingatlan a jelenlegi igényeinkhez is igazodjon. Ha például a későbbiekben nagy családot képzelünk el magunknak, de jelenleg még párkapcsolatunk sincsen, akkor nem jó ötlet egy hatalmas házat vásárolni. Maradjunk inkább egy kisebb lakásnál és próbáljunk olyan helyen keresgélni, ahol könnyű lesz eladni az ingatlant.

Ha mégis olyan lakást veszünk, ami egy kicsit nagy a jelenlegi élethelyzetünkhöz, akkor próbáljuk meg könnyebbé tenni a fenntartást. Kereshetünk például lakótársat vagy lezárhatjuk a nem használt helyiségeket és spórolhatunk egy kicsit a fűtésen.

Ne vegyük félvállról a lakásvásárlást, hiszen egy ingatlan sem minden esetben jó befektetés. Árzuhanás, egy váratlan hiba vagy egy rosszabb környék elég ahhoz, hogy csak veszteségesen tudjuk eladni a lakásunkat.

Lényeges, hogy ne az alapján döntsünk a lakás méretéről, hogy mennyi hitelt ad a bank. Ne vállaljunk be olyan törlesztőrészletet, amit alig tudunk kifizetni, hiszen bármikor jöhetnek váratlan kiadások. Maradjunk annál az összegnél, amire tényleg szükségünk van. Arra számítunk, hogy hamarosan majd úgyis megemelik a fizetésünket? Rossz ötlet erre alapozni és azt hinni, hogy hamarosan könnyebben tudjuk majd visszafizetni a hitelt.

A túlságosan nagy térnek az is a hátránya, hogy a kacatok rendszerint addig gyűlnek, amíg ki nem töltik a rendelkezésre álló teret. Ez csak különös odafigyeléssel küszöbölhető ki és sajnos a kelleténél nagyobb lakás több felesleges holmit is jelent a legtöbb esetben. Ha jól választunk lakásméretet, akkor nem csak az alacsonyabb vételár miatt fogunk kevesebb pénzt költeni.

Lehetséges, hogy túl nagy a lakás?

Sok jele lehet annak, ha túlságosan nagy lakásban élünk. Például elég szembetűnő, ha kihasználatlan, esetleg teljesen üres helyiségek vannak az ingatlanban. Ez eredhet például abból, hogy a gyermekeink kirepültek vagy valaki más elköltözött. Ilyenkor anyagilag jobban járunk, ha egy kisebb lakásba költözünk.

Az is elég gyakori, hogy egy családnak hatalmas nappalija van, de szinte nem is használják ezt a helyiséget és inkább a konyhában gyűlnek össze. Válasszunk olyan elrendezést, ami megfelel a szokásainknak és a szükségleteinknek.

Az is árulkodó jel lehet, ha folyamatosan gondban vagyunk a törlesztőrészlet fizetésével vagy ha nem tudjuk elvégezni a szükséges javításokat a ház körül.

Ilyen alternatíváink vannak még

Sajnos még mindig elég nagy a társadalmi nyomás az ingatlanvásárlásra és ezért sokan akkor is belevágnak, ha nincs meg sem a kellő önerő a lakáshitelhez, sem pénzügyi függetlenségük ennek a lépésnek a megtételéhez. Ha úgy érezzük, hogy még nem állunk készen a saját otthonra, akkor a bérlés is egy jó megoldás lehet.

Az is előfordul, hogy valaki szereti gyakran változtatni a lakóhelyét és sokkal kényelmesebb számára az albérlet. Ha úgy érezzük, hogy pénzügyileg jobban megoldható a lakásbérlés, akkor válasszuk azt, és ne akarjunk megfelelni az ismerősök elvárásainak.

Apró házak mozgalom

Az apró házak mozgalmat sokan túl extrémnek találják, de azért érdemes megismerkedni ezzel a jelenséggel is. Ezek a „tiny house”-ként is emlegetett otthonok 40 négyzetméternél kisebb alapterületű házikók, amik a nagy terek helyett inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt. Előfordulhatnak akár 8-10 négyzetméteres apróságok is.

A ház lakónak ki kell találnia, hogy mik azok a dolgok, amik igazán fontosak számukra, hiszen egy ilyen kicsit térbe nem lehet mindenféle kacatot bezsúfolni. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy egy apró ház is rendelkezhet minden olyan kényelmi funkcióval, ami a nagyobb ingatlanokban megvan. Létezik olyan verzió is, ami kerekeken gurul és a lakói oda költöztetik, ahová épp kedvük tartja. Azonban nem mindenki az utazás szerelmese, aki ezt az opciót választja.

Vannak olyanok is, akik csak az egyszerűség, a gazdaságosság vagy a fenntarthatóság miatt döntenek egy ilyen otthon mellett. Ha nem is költözünk azonnal egy apró házba, a kisebb tér melletti előnyökön és az ehhez kapcsolódó életfilozófián érdemes eltöprengeni és valamennyit átemelni belőle a saját életünkbe. Ha lakásvásárlásra készülünk, akkor érdemes minél jobban elmélyedni a témában. Ebben segítenek ezek a tippek is.

Comments are closed.

Navigate